Reviews

Moto G8 plus & One Macro review: een reis-test

29 januari 2020

author:

Moto G8 plus & One Macro review: een reis-test

Een tijdje geleden ging Tech & Leven op citytrip naar Londen. Sinds de afschaffing van roamingkosten is een goede smartphone essentieel voor een geslaagde citytrip. Motorola gaf ons twee van haar nieuwere midrange-toestellen mee om te testen: de Moto G8 plus en de Moto One Macro. En dat deden we.

De trouwe Tech & Leven-lezer weet dat onze redactie al vaker Moto-toestellen testte. Enkele weken geleden nog velde Jens zijn oordeel over de Moto One Zoom. Moto-acties en andere Motorola-specifieke snufjes zijn dus al meermaals besproken. Daarom zullen deze wel vermeld worden, maar niet uitgebreid besproken. Daarvoor kan je terecht bij onze andere Motorola reviews. Beide smartphones worden beoordeeld als reiscompagnon. Sterke batterij, goede gps, bovengemiddelde camera,… Kortom: een goed all-round toestel. Geen kleine uitdaging voor deze twee midrange toestellen.

De Moto G8 Plus is de jongste Plus-telg van Motorola. Dit is steeds het sterkste toestel in het G-gamma van Motorola, dat mikt op innoveren in kwaliteit bij budgetmodellen. Deze opvolger kwam er redelijk snel: negen maanden na zijn G7-voorganger werd hij al gelanceerd. Voor 269 euro krijg je een 48MP camera, 4000mAh batterij, een scherm van 6,4-inch en een Octacoreprocessor. Uitgebreide specificaties vind je hier.

De Moto One Macro daarentegen heb je al voor 200 euro. Motorola haar One-serie lanceert goedkopere modellen, die telkens één premium-functie of aspect bezitten. Zo zou de One Macro een macro-lens (what’s in a name) hebben, die extra scherpe close-ups kan verzorgen. Of dat zo is, lees je hieronder. Andere specificaties vind je hier.

Design & Behuizing

Beide modellen hebben het gebruikelijke design: Een plastic behuizing met vingerafdrukscanner achteraan, een groot scherm met notch vooraan. De behuizing ziet er erg blits en luxueus uit. Voor de gamers: ze doet me denken aan de duurdere lakken uit de Need for Speed: Underground-games van weleer. Voor beide modellen is er naast een sobere kleur ook een opvallende kleur verkrijgbaar. Het gebruikelijke design zorgt echter ook voor het gebruikelijke probleem: veel en zichtbare vingerafdrukken.

De Moto G8 Plus weegt 188 gram, de One Macro 184. Dat is aan de zwaardere kant. Dit komt door de grote batterij. Ze zijn ook ongeveer even groot: de G8 Plus heeft een 6.3”-scherm, de One Macro één van 6.2”. De G8 Plus krijgt wel 1080p terwijl de One Macro het met een 720p moet stellen. De schermen geven mooie en volle kleuren weer, zoals we gewend zijn van deze twee series.

Batterij & opladen

Etappe één van de reis-test: de batterij. Dit is misschien wel de belangrijkste eigenschap van een goede reis-smartphone. In Londen gebruikten we immers constant Maps, zochten we plekjes in de stad via Google en speelden we Pokémon Go. Beide toestellen beschikken over een indrukwekkende batterij: 4000 mAh. Dat was méér dan genoeg om de dag door te komen. Daarbovenop hebben ze een TurboCharger, die je op een half uur laden makkelijk weer 5-6 uur op stap stuurt. Opmerkelijk: de One Macro hield het telkens wel langer vol.

Prestaties

Zoals ik hierboven al schreef: ik was best veel bezig met mijn smartphone. Een goede reis-smartphone moet zeker meerdere taken tegelijk aankunnen. Dit deden beide toestellen wederom fantastisch. G8 Plus met zijn Snapdragon 665 processor was duidelijk iets sneller: games draaiden vlotter en de GPS was responsiever. Al deed de One Macro het helemaal niet slecht. Zo kon de One Macro me de weg naar een musical tonen terwijl ik verder Pokémon ving.

Beide toestellen gebruiken Android 9.0 Pie. Terwijl de serie van de Macro wel One heet, gebruikt ze sinds de One Zoom geen Android One meer. Buiten de gebruikelijke Moto-acties verandert Motorola zo goed als niets aan het originele operating system. Niets op aan te merken.

Camera

Als de batterij niet het belangrijkste deel was, is dit het wel. Ben je wel in Londen geweest als je er geen selfie hebt genomen? Een citytrip vraagt om foto’s van een goede kwaliteit. Zo kan je later na een breuk met haarscherpe wrok terugblikken op je reis en je afvragen waarom en hoe je zoveel geld verspilde op drie dagen. Terwijl de standaard-camera en functies van beide toestellen goed werkten, was dat bij de extra’s en snufjes niet zo.  Omdat dit het belangrijkste deel is, worden de beide toestellen apart besproken. 

One Macro

Zoals eerder geschreven, heeft de One Macro een Macro-functie: hij specialiseert zich in het maken van foto’s van nabije objecten. Zo zie je een foto van een lieveheersbeestje of een wesp op een bloem in de reclame. Ook in een review las ik dat de macromodus indrukwekkend was Mijn ervaring was hier echter anders mee. Van meerdere objecten doorheen de stad nam ik dezelfde foto in normale en macromodus. Telkens gaf de foto in de standaardmodus een beter resultaat. Hieronder zie je links een standaardfoto, rechts één met de macromodus. De foto’s werden haast minder scherp in macro modus. Terwijl filmen goed ging en de resultaten er mochten zijn voor een gsm van 200 euro, ga je beter opzoek naar een andere gsm als je wil vloggen. 

Moto G8 Plus

De Moto G8 Plus heeft een primaire camera van 48 MP, een diepte-camera en een actiecamera, zoals die op de One Action. Die camera dient voor te filmen, en is gedraaid, zodat je horizontaal kan filmen terwijl je de smartphone verticaal blijft vasthouden. Best handig. Wel jammer dat er niet geopteerd werd voor een groothoeklens, zo hadden horizontale foto’s ook makkelijker geweest. Overdag nam de G8 Plus mooie scherpe foto’s. De portretmodus werkte goed en zelfs in een donkere cocktailbar kon ik een aanvaardbare foto nemen. Alles wat ik verwachtte van een smartphone in deze prijsklasse. 

Conclusie

Motorola bewijst zich wederom als leider in de lage en middelste prijsklasse met deze twee toestellen. De Macro liet soms wat steken vallen en dat jammer genoeg op de functie waar hij zijn naam aan te danken heeft. Voor 200 euro is het toestel echter één van de beteren voor zijn prijs. De Moto G8 Plus is een waardige opvolger in zijn serie. Hij is niet veel beter dan de G7 Plus, maar een paar extra snufjes en een dijk van een batterij maken wel het verschil. Voor de 70 euro meer zou ik dan ook de G8 Plus kiezen bij een nieuwe aankoop. 

Diederik studeert Marketing aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Hij zet zijn eerste stappen als online redacteur bij Tech & Leven.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *