Reviews

Moto G9 Power Review: Superbatterij in een matig toestel

27 februari 2021

author:

Moto G9 Power Review: Superbatterij in een matig toestel

Moto lanceert al enkele jaren lustig nieuwe toestellen in het budget-smartphonesegment. Moto G Power en G Plus zijn de rode draad doorheen hun aanbod. De Moto G9 Power is de nieuwste aanvulling van 2021. Tech & Leven kreeg een testtoestel en nam het onder de loep.

Ik ben een fan en gebruiker van de Moto G series. Ik heb een Moto G8 Power en raad de toestellen meestal aan bij vrienden die op zoek gaan naar een budgetsmartphone. Ze zijn over het algemeen goed en prijs/kwaliteit bij de beste in hun prijsklasse. De Moto G Power series spitst zich toe op batterijduur en dat is dit keer niet anders met de G9 Power: met een stellaire 6000 mAh belooft deze smartphone van net geen €200 je 2 dagen aan batterijduur zonder opladen. Met een extra groot scherm, vier camera’s en een redelijk krachtige processor probeert het toestel jouw entertainmentmaatje on the go te zijn. Al slaagt hij daar niet altijd even fantastisch in. Hieronder een uitgebreide bespreking.

Batterij: de sterkhouder

Ik wind er geen doekjes om: de levensduur van een volgeladen toestel is enorm. Op 100% kwam ik makkelijk twee dagen toe en dat met regelmatig gebruik. Met 15% was een busrit van een uur helemaal geen probleem: al YouTubend kwam ik met mijn G9 Power aan. Let wel op: door de grootte van de batterij is de PowerCharge niet zo krachtig als we gewoon zijn. Van een kwartiertje laden, schiet je gsm een ‘stevige’ 10 procent omhoog. Voor een volle laadbeurt moet je dus wel even stilzitten.

Design: opvallend (te) groot

“Size matters”, moet Moto gedacht hebben bij het design van de G9 Power: het is een gigantisch en log toestel. Met afmetingen 172,1 x 76,8 x 9,7 millimeter en een gewicht van 221 gram is het de grootste (en bijna zwaarste) smartphone die ik tot dusver reviewde. Ter vergelijking: de Lenovo Legion Duel had afmetingen van 169,17 x 78,4 x 9,9 millimeter. Ook een iPhone 12S Max is kleiner dan de g9. Het toestel is zo gigantisch dat enkel Hagrid het met één hand zal kunnen bedienen. Onhandig voor een smartphone gericht op bezige bijen met weinig oplaadtijd.

De behuizing oogt echter mooi. Het toestel is in twee kleuren te verkrijgen: een groene en grafietgrijze kleur. Het plastic omhulsel oogt kwaliteitsvol en door de kleine ribbels schuift hij niet makkelijk weg. Daarbovenop zijn alle Moto G-toestellen steeds voorzien van een plastic hoesje in de doos.

De grootte van het toestel heeft jammer ook gevolgen in zijn gebruik en prestaties. Het scherm van de G9 is 6,8 inch groot. Om de volledige batterij niet te verspillen aan schermgebruik, kiest Moto voor een lagere resolutie: 720 x 1640 pixels. Dit is een downgrade van de G8 Power en écht te weinig. Het beeld is  vaak onscherp en korrelig. Daarbovenop viel een stuk boven- en onderkant van apps en games vaak weg vanwege de andere ratio. Kleuren en contrast waren goed, maar geen hoogvliegers. Een jammere zaak als je denkt dat alles gewoon wat kleiner kon.

Software en gebruik: meestal vlot

De G9 Power wordt geleverd met Android 10. Opmerkelijk, aangezien Android 11 toch al eventjes uit is. Je kan het toestel nog upgraden naar Android 11. De volgende versie zal het echter niet ondersteunen. Andere beveiligingsupdates blijf je nog krijgen tot in juli 2022.

Zoals gebruikelijk stopt Moto buiten de Moto Actions niet teveel toeters en bellen in hun Android-versie. De smartphone was vlot in opstart en gebruik. Bij het gebruik van zwaardere apps of games (en de camera-app, hierover later meer), kreeg de processor het soms wat moeilijk. Normaal voor een gsm in deze prijsklasse.

Camera: mooie foto’s, haperende app

Voor een budgettoestel pakt de G9 power uit met een mooi camera-pakket: 64MP primaire camera, 2MP macrosensor en 2MP dieptesensor. Dit zorgt ervoor dat je erg mooie plaatjes kan maken. De camerasoftware is ook uitgerust met de nodige snufjes zoals achtergrondvervaging, portretmodus, macromodus enzovoort, om ieder object in optimale omstandigheden te vereeuwigen.

Moto G8 plus & One Macro review: een reis-test

Jammer genoeg is het de uitgebreide software die een klein minpunt vormt: een mooie foto maken vraagt geduld. De camera en zijn app vragen (te) veel werkgeheugen, waardoor de app nogal traag werkt. Als je te snel meerdere foto’s neemt of door opties scrollt, begint alles (zoals de jongeren het zeggen) te flashen. De app kan crashen, één keer crashte mijn G9 power zelfs gewoon volledig. Alles werkt, maar aan een rustig tempo.

Conclusie: geslaagde USP

De unique selling point van de moto G9 is meer dan geslaagd: het is de absolute batterijmeester in zijn prijssegment en misschien zelfs daarboven. Voor iemand die niet graag oplaadt zoals ik, is dit toestel the way to go. De batterijduur is écht enorm.

De rest van het toestel heeft zijn voordelen maar zeker ook nadelen. Het is jammer dat Moto naast de batterijduur geen andere upgrades heeft kunnen doorvoeren ten opzichte van de G8 Power. Daarnaast is hij toch écht wel een tikkeltje te groot.

Diederik studeert Marketing aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Hij zet zijn eerste stappen als online redacteur bij Tech & Leven.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *