Reviews

Motorola Edge 20 Pro review: Randgeval

2 november 2021

author:

Motorola Edge 20 Pro review: Randgeval

Motorola wil een premiumspeler zijn, maar houdt de prijs van haar Edge 20 Pro relatief laag. Werkt dat, of laat het resultaat te wensen over?

Dat Motorola niet (meer) gekend staat om smartphones van topkwaliteit, is niet vreemd. Het overspoelt al enkele jaren de markt met betaalbare modellen voor wie op zoek is naar een budgettoestel met één opvallend feature – bijvoorbeeld een goede macrocameralens.

Vorig jaar lanceerde Motorola haar Edge-reeks: scherpe toestellen, zowel in prijs als in prestaties, als in schermranden. Daarmee poogde het opnieuw de aansluiting te maken met het premiumsegment. Dit jaar wil het de deur naar dat segment helemaal openbeuken met diens opvolger, de Motorola Edge 20 Pro.

Weg van de rand

Een eerste opvallende vaststelling, naast het wel heel ‘betaalbare’ prijskaartje (649 euro voor een premiumtoestel) is dat Motorola is afgestapt van de scherpe schermranden waar het vorig jaar zo resoluut voor koos in de Motorola Edge. De reeks had er zelfs haar naam aan te danken. Dit jaar niet dus: het scherm is kaarsrecht- het enige dat nog doet verwijzen naar de Edge-naam is de achterkant die aan de randen wat boller aanvoelt dan de gemiddelde smartphone-achterkant.

Motorola Edge review: Op het randje

De hardware doet verder geen afbreuk aan het plaatje dat de fabrikant wil ophangen. De behuizing voelt erg stevig aan, het patroon in de achterkant oogt premium. De schermranden zijn dun (maar niet per se dunner dan die van een concurrent in dit segment) – wat voor Motorola al opmerkelijk is. Het merk bleek in het verleden grote fan van dikke bezels en dikke onderkinnen. Ik juich deze evolutie alvast toe.

Het scherm is prachtig. Alle kleuren spatten van het scherm en geven je zelfs na enige tijd nog steeds een prettig gevoel. Op dit vlak krijg je alvast een érg goede deal. 

Minder positief ben ik over de accuraatheid van het scherm: ik heb regelmatig het gevoel dat ik een fractie van een millimeter boven een toets moet tikken om de juiste knop te raken. Dat merk je bij het typen, bij spelletjes,… Ik merkte na verloop van tijd dat ik minder berichten stuurde op mijn smartphone omdat ik toch vaak moest corrigeren.

Simpliciteit of te simpel?

De binnenkant van het toestel zet de goede tendens voort: de processor is niet het absolute topmodel van Qualcomm, maar een model er net onder. Op zich merk je daar in de dagelijkse beleving helemaal niets van: apps downloaden uitermate snel, enige hapering in de software is ver te zoeken.

Van software gesproken: hier steekt Motorola me de laatste tijd wat tegen. Terwijl dit merk enkele jaren geleden nog geroemd werd om zijn no-nonsense-aanpak van Android – ‘stock’, zonder enige tierlantijntjes of onnodige toevoegingen – begint de versie van Motorola me enigszins te storen en het is moeilijk er juist de vinger op te leggen hoe dat komt.

De algemene beleving is minder aangenaam dan die van bijvoorbeeld een OnePlus; een merk dat redelijk dicht bij ‘stock’ blijft, met enige gerichte toevoegingen die wel allemaal werken. Bij de Motorola Edge kreeg ik evenwel onbedoelde acties via het standbyscherm tijdens het lopen (muziek en audiobooks die ettelijke minuten verder springen door een aanraking die onbedoeld was).

Het startscherm in zijn geheel gaat voorbij aan zijn nut: terwijl de ‘snelle acties’ tijdens de vergrendeling net bedoel zijn om ‘snel actie te ondernemen’, merk je al snel dat je meer acties uitvoert dan je zou wensen. 

Krijg je bijvoorbeeld een e-mail, dan tik je op het icoontje en krijg je het bericht te zien zonder dat je moet ontgrendelen. Wil je deze mail vervolgens verwijderen, dan moet je swipen naar het juiste tekentje en daarna opnieuw beginnen om via het mail-icoontje naar ‘negeren’ te swipen, omdat de melding van je verwijderde e-mail anders blijft staan. Een minuscuul detail dat me toch meermaals per dag stoorde.

Ten slotte werkte ook Android Auto niet helemaal naar behoren: sluit je een smartphone aan op je wagen, dan begint Auto meteen te werken. Bij de Motorola Edge moest ik evenwel iedere keer mijn toestel ontgrendelen vooraleer Auto begon te laden.

Randapparatuur

De batterij van de Edge was niet uitzonderlijk, maar de snellaadtechnologie (aan 30W) die Motorola hier hanteert, is dat wel. Op enkele minuten was mijn toestel vaak helemaal opgeladen (van ongeveer 60% naar 100%). Ook in de auto laadde mijn toestel steeds bliksemsnel op. Wanneer ik ging werken op kantoor, hoefde ik thuis nooit op te laden.

De vingerafdrukscanner was naar verwachting. Dat is de moderne manier om te zeggen dat die heel goed werkt, maar vandaag de dag mag je eigenlijk niets minder meer verwachten, niet? Alleen de plaatsing vind ik onhandig: op de aan/uitschakelaar aan de zijkant. Sommigen vinden het net heel handig, bij mij zorgde het voor onbedoelde ontgrendelingen tijdens het in-mijn-broekzak-stoppen. 

Nog een knop die stoorde: de Google-knop aan de andere zijkant. Niemand heeft erom gevraagd en tenzij je hem opnieuw kan instellen naar een andere snelkoppeling heeft die knop geen bestaansrecht. Maar dat is mijn bescheiden mening.

Ten slotte de camera’s: het domein dat helemaal niet mijn dada is, maar waarover je toch verwacht iets te lezen. Vandaar in vogelvlucht: de camera’s zijn erg goed, wanneer je je tijd ervoor neemt. ‘In de vlucht’ een foto maken leverde mij erg vaak blurry beelden op. Maar dat kan aan mij liggen. Ik lees veel goede dingen over de camera’s van de Motorola Edge 20 Pro, maar verder dan ‘de 5x optische zoomfunctie is leuk’ gaan ook die niet.’ Een ruime voldoende dus.

Persoonlijke smaak primeert

De conclusie van deze Motorola Edge 20 Pro is een dubbeltje op zijn kant: net als vorig jaar met de Edge merk ik dat persoonlijke smaak de doorslag zal geven wanneer je naar dit toestel kijkt. Vorig jaar viel dat dubbeltje naar mijn kant – omdat ik grote fan was van de scherpe randen – dit jaar lijkt het naar de andere kant te vallen.

Er is veel aanwezig dat de doorsnee smartphonegebruiker top zal vinden, maar mijn smaak gaat een lichtjes andere richting uit. Daar komt bij dat ik de desktopmodus niet diepgaand heb kunnen testen, aangezien je over een zeer specifieke setup moet beschikken om hier grondig mee aan de slag te gaan. Een setup waarover ik helaas niet beschik. Dat het er veelbelovend uitzag, kan ik wel nog meegeven.

De échte conclusie van deze review is deze: ben je een Motorola-fan, dan koop je met deze Edge 20 Pro een sterk toestel dat aan een zeer aantrekkelijk prijskaartje toch topprestaties aflevert. Als het net iets meer mag kosten dan een budgettoestel, dan heb je hier je duidelijke keuze. Heb je nog meer uit te geven (en wil je dat), dan zou ik verder kijken.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *