Reviews

Motorola One Vision: topcamera voor een betaalbare prijs?

18 juli 2019

author:

Motorola One Vision: topcamera voor een betaalbare prijs?

De One Vision is Motorola’s laatste telg in zijn Android One-lijn. Hiermee willen ze verschillende flagship-functies naar betaalbare toestellen brengen. De Vision spitst zich toe op fotografie. Hoe doet hij het? 

Met zijn Android One-smartphones wil Motorola gebruikers met specifieke behoeften een betaalbare optie aanbieden met high-end-functies voor die noden. De Motorola One Vision is het nieuwste liefdeskind van deze filosofie. Met onder meer een hoofdcamera van 48MP en een frontcamera van 25MP focust de Vision zich op fotografie. Met deze specificaties zet het toestel zich op dit vlak mooi neer naast de vaandeldragers van de grote merken. Daarbovenop is het een van de weinige modellen met een 21:9-ratio. Voor een prijskaartje van amper 299 euro klinkt dit allemaal best mooi. Ik nam de One Vision onder handen. 

Design

Het valt meteen op dat het oppervlak van de Moto One Vision dunner en langer is dan de meeste smartphones. Dit komt door het beeldscherm, dat een beeldverhouding van 21:9 heeft. Zo kan het volledige scherm benut worden bij het kijken van Netflix of YouTube in breedbeeld. Met een scherm van 6,3 inch en een resolutie van 1080 bij 2520 pixels is hij hier dan ook uitstekend voor. Het scherm is scherp en toont mooie volle kleuren. De achterbelichting is sterk en ik kon lustig Pokémons vangen in volle zon. Daarbovenop heeft het toestel geen notch, maar een ‘cameragaatje’ links bovenaan. Hoewel dat dit het toestel een strakkere look geeft, kon het gaatje al eens in de weg zitten tijdens het gebruik van een app. Zo verbergt het wel eens een (deel van een) knop of stukje content.

De smartphone zelf ziet er prachtig uit. Hij is verkrijgbaar in twee kleuren: een bronzen en een lichtblauwe versie, degene die Tech & Leven te testen kreeg. De plastieken behuizing heeft met zijn afrondingen een glazige look en lag goed in mijn hand. Hij bezit zoals alle Motorola-toestellen een vingerafdrukscanner aan de achterkant, die overigens goed werkte.

Camera & software

Hèt selling point van de telefoon is de camera en zijn mogelijkheden. Met een camera van 48MP met vier sensoren (die gebruik maakt van de quad bayer-techniek) brengt Motorola foto’s van high-end kwaliteit naar een betaalbaar toestel. Met succes. Het toestel maakt haarscherpe foto’s. De software is ook erg slim: het past zelf belichting aan, maakt gebruik van een stabilisator (geen gebibber meer) en heeft verschillende modi zoals portret, voedsel, landschap enzovoort. Het merkt zelf op wanneer het van modus moet veranderen en doet dit vlot. Na het nemen van een foto zal de telefoon soms een tweede (gecropte) versie van de foto aanbieden, met een betere compositie. Mooie foto’s maken werd moeiteloos, zelfs voor een fotobarbaar zoals ik. Een nieuwe ervaring als gebruiker on a budget

Het toestel kan filmen in 4K en heeft Night Vision. Dat laatste werkt erg goed. Waar ik met mijn andere budgettoestellen ‘s avonds geen ‘deelbare’ foto’s kan maken, lukt dit met de One Vision moeiteloos. Daarnaast zijn er nog enkele ‘kunstige’ toepassingen: de spot colour, waarbij je één kleur kiest waarop alle andere kleuren uit de foto gezogen worden en een gif-maker. Leuke speeltjes, maar met mijn 420 volgers ben ik niet echt een influencer te noemen en gebruikte ik ze niet veel. 

De telefoon maakt gebruik van Android One. Daardoor krijgt het drie jaar lang beveiligingsupdates. ‘Uit de doos’ komt hij met Android 9.0 maar zal ook updates krijgen naar Android 10 en 11. Motorola voegt nooit veel eigen software toe aan zijn toestellen en dat is dit keer niet anders. De Moto Actions waren even handig als altijd. 

Hardware & batterij

De uitgebreide specificaties van de Motorola One Vision kan je hier vinden. Wat opvalt is dat de One Vision niet gebruikt maakt van een Snapdragon-chipset. Deze keer maakt Motorola gebruik van een door Samsung geproduceerde processor: de Exynos 6909. Met 2.2 GHz is dit een (iets sterkere) equivalent aan de Snapdragon 600-series, die in de andere Moto’s zit. De One Vision werkte vlot en haperde zelden of nooit. Zwaardere games als Pokémon Go en PlayerUnkown’s Battlegrounds werken makkelijk.

Waar de smartphone geen flagship-hoogtes mee bereikt, is zijn batterij. 3500 mAh is niet weinig maar vaak niet genoeg om de volledige dag door te komen. In de vooravond of namiddag vond je mijn One Vision al vaak ingeplugd. Na een half uurtje was hij echter wel weer vol en klaar om te gaan. Dat maakt de kleine batterij vergeeflijk.

Conclusie

In zijn prijsklasse doet de One Vision wat andere toestellen nog niet deden. De camerakwaliteit van de smartphone is van een ander niveau. De behuizing en het goed benutte schermoppervlak geven de gsm een duurdere feeling. Voor wie zoekt naar een betaalbare gsm met toch enkele ‘onbetaalbare’ snufjes is dit een goede optie.

Diederik studeert Marketing aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Hij zet zijn eerste stappen als online redacteur bij Tech & Leven.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *