Reviews

Motorola One Zoom review: dubieuze keuzes?

17 december 2019

author:

Motorola One Zoom review: dubieuze keuzes?

In de One-reeks van Motorola maken we kennis met smartphones die telkens uitblinken in één facet. Vandaag is dat de One Zoom met een opvallende camerasetup.

De Motorola One-reeks kennen we ondertussen goed, hier bij Tech & Leven. We hadden onder meer al de eerste One en de One Vision. Vandaag gaan we aan de slag met de One Zoom. De naam doet het je al vermoeden: deze smartphone kreeg een optische zoomlens mee, naast een setup die veel goeds belooft voor een zachte prijs.

Nu ja, een zachte prijs: je vindt de One Zoom tegenwoordig voor 400 euro (dit is de officiële adviesprijs, op sommige plaatsen vind je hem momenteel voor 349 euro). Naar One-normen is dat al vrij prijzig (naar algemene Motorola-normen is dat ook al meer dan we gewoon zijn), maar in het gehele spectrum van smartphones valt dat nog steeds best mee als je inderdaad een uitstekende camerafoon in handen krijgt.

Gemiddelde prestaties

Voor de prijs van 400 euro krijg je qua prestaties een eerder gemiddeld toestel. De Snapdragon 675 – slechts een minimale upgrade tegenover wat je krijgt bij de Motorola Moto G8 Plus (die een Snapdragon 665 meezeult) – kan niet verbergen dat je met een budgettoestel op schok bent. 

In dankbare omstandigheden doet de One Zoom het alvast erg goed.

De navigatie doorheen Android verloopt namelijk niet vlekkeloos. Ik overdrijf als ik zeg dat ik af en toe geduld moest hebben tijdens het scrollen doorheen menu’s, maar helemaal vlot ging het toch niet altijd. Vreemd, aangezien dat op de Moto G8 Plus minder een probleem lijkt te zijn.

Nu al overbodig?

Als je kijkt naar de camerasetup van de Moto One Zoom ten opzichte van de G8 Plus, dan merk je niet veel verschil – de Zoom krijgt nog net een extra optische zoomlens. Kijken we naar de recent aangekondigde Motorola One Hyper, dan zien we opnieuw erg gelijkaardige specificaties, met een beter design, pop-upselfiecamera (dat betekent: een volledig randloos scherm) en een vergelijkbare prijs. Dan stellen we ons al snel de vraag of Motorola per ongeluk een overbodige smartphone heeft uitgebracht. Persoonlijk spreekt de Hyper me dan veel meer aan.

USP

Het Unique Selling Point (USP) van deze smartphone is dus de camerasetup met een zoomlens. Waarom is dat belangrijk? Omdat je dan tot 3x kan inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Ga je namelijk digitaal inzoomen, dan zal je al snel een grote korrel te zien krijgen op je foto’s. 

Daarnaast rolt Motorola graag de spierballen voor zijn budgettoestellen. Of wat dacht je van een camerasetup met 48, 25, 16, 8 en 5 megapixels? Al moeten we toegeven dat megapixels natuurlijk maar het halve verhaal vertellen. Je hebt nog altijd een sensor nodig die al die informatie adequaat kan vertalen naar mooie beelden.

Lakmoesproef

The proof of the pudding is in the eating. Hoe goed is deze smartphone nu echt? Daarvoor zijn we op stap gegaan in twee verschillende scenario’s: één keer op de Boekenbeurs, en één keer op een herfstige zondag. De Motorola One Zoom kreeg zo een uitdagende omgeving met moeilijk licht en statische onderwerpen (boeken) en een omgeving die, gezien de test die we deden, een waar geschenk was.

Motorola One Vision: topcamera voor een betaalbare prijs?

De resultaten waren wisselvallig. Op de beurs vallen de foto’s soms wat onscherp uit en soms overheerst te veel een korrelig effect. Kleuren komen er regelmatig ietwat flets uit, waardoor je – ondanks het mooie amoledscherm – een wat vale foto krijgt. Maar oordeel vooral zelf. Alle afbeeldingen vind je hier. Excuses voor de sluikreclame: de fotograaf van dienst werkte die dag zelf op de beurs bij uitgeverij Deltas.

In de fotomap vind je eveneens foto’s van een voormiddagfotoshoot in park Broek De Naeyer in Willebroek. De lichtomstandigheden waren die ochtend ontzettend dankbaar, met heel wat leuke foto’s als gevolg. Over het algemeen deed de One Zoom hier best goed zijn werk. Voornamelijk foto’s met veel tegenlicht kwamen er verbazingwekkend leuk uit. 

Opnieuw bleken de kleuren hier en daar echter een beetje flets. Daarnaast lijken ze op een groter computerscherm hier en daar wat gepixeleerd. Maar dat kan ook aan de compressie van Google Foto’s liggen of aan mijn stilaan ietwat verouderde laptop. Op een andere smartphone lijken ze op vlak van scherpte alvast prima.

Waar betaal je nu juist voor?

Het korte antwoord: voor een amoledscherm dat zeker niet slecht is en een extra zoomlens. Het lange antwoord: je krijgt een cameratelefoon die voor deze prijs zeker erg veelzijdig is en je vele opties geeft, maar die opties niet altijd even goed uitvoert. Voor een uitgebreide analyse van het kleurenpalet kan je bijvoorbeeld terecht bij Hardware.info. De review is misschien net iets te hard gezien het prijspunt, maar legt wel goed de sterke en minder goede kanten bloot.

Motorola wint de strijd om plooibare smartphones

Een veelzijdig toestel dus, maar het lijkt wat verloren te lopen tussen de overige toestellen die Motorola zo kort op elkaar op de wereld loslaat. De One Hyper lijkt een gelijkaardig toestel te worden, met gelijkaardige specificaties, sterke punten, maar nog meer scherm. De Moto G8 Play, waar Diederik momenteel mee op schok is, belooft dan weer een gelijkaardige ervaring, minus amoledscherm, voor nog eens 100-150 euro minder.

Wat ons betreft is de Motorola One Zoom een leuke poging om een zoomlens toe te voegen aan een gevarieerde camerasetup op een eerlijk geprijsd toestel, maar de zoomlens op zich kan ons niet overtuigen om te kiezen voor de One Zoom. Maar niet getreurd: in de One-reeks vind je elders ongetwijfeld wel je gading. Er zijn dan ook opties genoeg.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *