Opinie

Motorola wint de strijd om plooibare smartphones

17 november 2019

author:

Motorola wint de strijd om plooibare smartphones

Samsung en Huawei mogen het meteen opgeven: Motorola wint de strijd om de plooibare foons. Kniel neer en aanschouw de nieuwe Razr, en wel hierom.

Beste lezer, welkom bij Tech & Leven. Wij zijn een kleine techgerichte blog die zich voornamelijk richt op technologie voor de consument en zijn dagelijkse leven. De voorbije maanden kwam Motorola erg regelmatig aan bod; daar zijn we ons van bewust. We zoeken het niet per se op, het is een kwestie van vraag en aanbod. Wij vragen, en Motorola biedt aan. 

Op zich geen probleem voor ons, noch voor onze lezers (ik ontving nog geen klachten), maar we willen vermijden dat we onze naam binnenkort moeten veranderen naar MotorolaWorld. Of naar MotorolaPlanet. We beperken daarom bewust het aantal Motorola-toestellen waarmee we aan de slag gaan.

Koning van het dagelijkse leven

Helaas lukt dat niet altijd. Motorola weet ons namelijk te raken waar wij het belangrijk vinden: het dagelijkse leven. Technologie is tof, ja. Maar te vaak gaan de echte eyecatchers lopen met de aandacht. De dure toestellen die nieuwe mogelijkheden introduceren die zich na verloop van tijd ook laten opmerken op de goedkopere – betaalbare – toestellen. Dat geldt niet alleen voor smartphones. Wij richten ons op zowat dezelfde doelgroep als Motorola: zij die compromissen willen sluiten om producten te krijgen die het best aansluiten bij onze dagelijkse noden. 

Met de nieuwe Razr die deze week werd aangekondigd, kregen we meteen het gevoel dat Motorola erin lijkt te slagen om die filosofie ook over te brengen naar plooibare smartphones. De varianten van Samsung en Huawei leken mij namelijk iets te missen. Het was een onduidelijk, wazig gevoel waar ik de vinger niet op kon leggen. Ik wist niet wat er ontbrak.

Tot ik deze week de Razr zag op internet. Mijn eerste idee was: wauw, daar gaat het prijsargument. Recht uit het raam. Maar het tweede gevoel was: ja, dit is het. Plots wist ik het. Opeens had ik door wat het probleem was met de toestellen van Samsung en Huawei.

Verdraagzaamheid

De Chinezen en de Koreanen slaan de bal mis, en wel hierom: zij gebruiken hun plooibare technologie om de grenzen verder te pushen. Zij willen onze verdraagzaamheid weer eens bespelen. De consument zegt al jaren ‘stop, dit is te groot’. Toch werden smartphones steeds maar groter. Tot ze zelfs niet meer in de zak van een jeans passen. 

Samsung en Huawei gaan nu nog een stapje verder: ze nemen hun grote smartphones ter hand, ze maken ze nog een beetje dikker, een beetje groter en ze zorgen ervoor dat de mammoet die ze al in hun hand hadden nòg groter kan worden. Als een Pokémon die kan Dynamaxen.

Wat is daar gebeurd? Simpel: ze zagen het potentieel van plooibare foons, and they used it for evil. Jammer, want Motorola bewijst nu dat het net beter zou zijn om die àndere kant op te gaan. Juist, ze gebruiken de schaalmogelijkheden om het toestel opnieuw kleiner te maken.

Tablet of smartphone: kies

De eerste categorie maakt van een groot, onhandig toestel een nog groter toestel. Een phablet. Een productcategorie waar ik, toegegeven, geen fan van ben. De Razr doet net het tegenovergestelde: het neemt een product met een maximale vormfactor en snijdt die in twee. Een terugkeer naar een vorig tijdperk, maar op de goeie manier en om de juiste redenen.

Onze smartphoneschermen zijn vandaag zo groot dat ze de tablets bijna overbodig weten te maken. Vele mensen zouden graag een kleiner toestel kopen, maar die zijn er simpelweg niet meer. De Razr brengt hen nu terug: een groot scherm dat je kan toeklappen en daardoor weer probleemloos in je broekzak past.

Oké, die mannenhandtas stond me wel goed, maar als ik mijn smartphone weer in mijn broekzak kan stoppen, maakt dat mijn leven toch weer net iets makkelijker.

Motorola hier, Motorola overal

Dus ja, opnieuw een betoog over Motorola. Maar ze weten ons te raken. Met hun One-reeks richten ze zich op één speciale specificatie waarmee ze de consument zo gericht mogelijk iets willen aanbieden. Of dat werkt? Geen idee, ik heb geen inzage in hun bankrekening. Maar het idee spreekt me alvast erg aan.

De Razr doet dat ook, omdat het de consument iets geeft waar die al zo lang naar verlangt: schaalbaarheid waar een nut in zit, waar een idee achter zit. Vooraleer we onze naam veranderen naar AllThingsMotorola.be, moet de Razr het natuurlijk wel waarmaken. 

Maar zoals wij het zien, wint Motorola de strijd om de plooibare smartphones.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *