My_SmartBottle: te vroeg om mainstream te gaan(?)
Afgelopen zondag konden we kennismaken met de Antwerpse start-up die een slimme drinkbus op de wereld zal loslaten. Zullen ze de wereld veroveren of blijft het bij Antwerpen?
Afgelopen zondag waren we uitgenodigd in Aartselaar, bij een BMW-concessiehouder. Niet per se om de nieuwe 3-reeks te gaan bewonderen, maar wel voor de lancering van My_SmartBottle; een slimme drinkbus van een Antwerpse start-up. Hoewel ik bij de uitnodiging meteen potentieel zag in het concept, had ik ook enkele kritische bedenkingen. Een kennismaking met bedrijf – en hun product – helderde al één en ander op.
Wat is het?
Beginnen doen we bij het begin: de My_SmartBottle wil je helpen om je waterinname doorheen de dag in het oog te houden. De gemiddelde volwassene heeft behoefte aan twee liter water, op dagen waarop hij niet sport of een andere activiteit beoefent. Bieke Bekaert, de marketingverantwoordelijke van het bedrijf, stelt (terecht) dat te weinig drinken zorgt voor meer vermoeidheid, verminderde concentratie, en bij sporters kan het leiden tot blessures.
[su_pullquote align=”right”]Hoewel ik potentieel zag in het concept, had ik meteen ook enkele kritische bedenkingen.[/su_pullquote]
Hun slimme drinkbus moet een oplossing bieden: via de app hou je bij hoeveel je dagelijks drinkt en hoeveel je nog moet bijdrinken. My_SmartBottle richt zich daarom voornamelijk op (amateur)sporters en ziekenhuispatiënten. Die eersten omdat de waterinname een belangrijke factor is in de voorbereiding naar een wedstrijd toe, die tweede omdat hydratatie belangrijk is bij het herstelproces en een drinkbus die je vanop afstand kan controleren daarbij wel handig kan zijn.
Niet de eerste
Een eerste bedenking: zoiets bestaat al. En inderdaad; een (erg korte) Google-opdracht later vond ik al snel enkele andere slimme exemplaren. Het grote verschil is dat de anderen eveneens nog erg conceptueel zijn en daardoor erg gelimiteerd in hun mogelijkheden. Bovendien belooft My_SmartBottle dat je eveneens koolzuurhoudende dranken (zoals bruiswater) kan meenemen en zelfs soep. Koffie en thee kan ook.
En je kan de sensoren uit de fles halen, waardoor je hem zonder probleem in de vaatwasmachine mag plaatsen. Daarmee onderscheidt het zich al deels van de concurrentie. Er is dus wel een bestaansreden.
[su_pullquote]Een beetje wetenschappelijke onderbouwing kan nooit kwaad.[/su_pullquote]
Niet de goedkoopste
Bedenking nummer twee: de prijs. Wie de Indiegogo-pagina bezoekt, ziet dat de slimme drinkbus retail 130 euro zal kosten. Voor een drankhouder is dat niet mis. Nu kan je hem tijdens de crowdfunding tijdelijk krijgen aan 85 euro per stuk, maar met die verminderde prijs kom je maar net op het prijsniveau van andere concurrenten.
Ook voor de healthcaresector, zoals ziekenhuizen, zou zo’n drinkbus dus een behoorlijke investering zijn. Je krijgt voor verpleegkundigen heel wat gebruiksgemak – en dat neemt in de toekomst alleen maar toe naarmate het bedrijf zijn algoritmes en productgamma weet uit te breiden om nog veel meer te gaan meten – maar tegen een hoge prijs. Zullen zij die wel willen betalen?
Voor sporters of niet?
Mijn derde bedenking: de vormfactor voor sporters. De drinkbus zoals hij er vandaag uitziet, is te dik en onhandig om bijvoorbeeld mee te nemen op een koersfiets. “Dat klopt, maar we moeten ergens beginnen,” zegt Koen Lenie, CEO van My_Smartbottle. “Voor een volgende versie willen we de vorm optimaliseren voor amateursporters en in het geval van wielrenners willen we zelfs kijken of we de sensoren dan kunnen verplaatsen naar de drinkbushouder.”
[su_pullquote align=”right”]Er is goed nagedacht over het hele concept en naar de toekomst toe zou je met de app weleens tot een uitgebreid ecosysteem kunnen komen.[/su_pullquote]
Maar Lenie zegt eerlijk dat ze zich niet meteen gaan richten op de grote sportteams. “Lotto-Soudal zal de drinkbus hopelijk wel valideren, maar het is niet de bedoeling dat ze die gaan opnemen in hun trainingsprogramma,” zegt Lenie. Wel hopen ze op termijn clubs aan te spreken die de drinkbussen willen gebruiken als onderdeel van de voorbereiding en nasleep van wedstrijden.
Slim bekeken
De bedenkingen terzijde zit er wel wat potentieel in het bedrijf en hun product. Het helpt natuurlijk dat de teamarts van wielerploeg Lotto-Soudal de algoritmes heeft ontwikkeld – zo krijg je toch al een medisch perspectief op de technologie in plaats van dat van een ontwikkelaar of programmeur. Een beetje wetenschappelijke onderbouwing kan nooit kwaad.
Daarnaast stond imec in voor de ontwikkeling van de sensoren. De metingen gebeuren door middel van een ‘indirecte meting’, zegt Lenie, waardoor je zonder problemen zowat elke vloeistof kan meten. “Zo zijn de aanhangers van bruiswater er ook iets mee.” Slim gezien en het verbreed de markt.
[su_pullquote]Momenteel investeer je op goed vertrouwen, maar zo gaat dat wel vaker met crowdfunding.[/su_pullquote]
Toekomstmuziek?
My_SmartBottle heeft dus veelal grote toekomstplannen, maar dan blijft de vraag of het de moeite waard is om te investeren in hun crowdfunding? Persoonlijk denk ik van wel. De prototypes die we te zien kregen voelden stevig aan, ze is zeker niet lelijk (wel nog een beetje clunky), er is goed nagedacht over het hele concept en naar de toekomst toe zou je met de app weleens tot een uitgebreid ecosysteem kunnen komen, want er wordt onder meer gewerkt aan integratie in de Fitbit.
Momenteel investeer je dus op goed vertrouwen, maar zo gaat dat wel vaker met crowdfunding. Denk maar aan de Pebble-hype van vroeger. Dat kwam ook telkens goed.
Voor de amateursporter (voetbal, fitness, yoga,…) is het een uitstekende optie om gezonder aan de slag te gaan, maar voor de wielrenners onder ons is het vooralsnog wachten op een volgende iteratie. Wil je die er zien komen, dan kan je de crowdfunding hier steunen als duwtje in de rug.