Netatmo Smart Alarm System review: Betrapt!
Je huis en bezittingen beschermen is een basisbehoefte. Netatmo brengt deze behoefte naar de massa met het Smart Alarm System with Camera: een driedelige waakhond, volledig geconnecteerd met je smartphone om altijd en overal te weten wat er zich afspeelt in je eigen paradijs. Zijn unique selling point: geen abonnementskosten.
Met twee vermoeide verhuizers aan het roer (Jens & Ik) was dit een ideaal moment om dit pakket te testen. Ontdek ons verdict hieronder.
Het pakket: wat zit erin?
Het Smart Alarm System is eigenlijk een samengesteld pakket toestellen, waarvan sommige al een lange tijd in het Netatmo-aanbod zitten. De Netatmo Smart Indoor Camera vormt de basis en hub van het gehele systeem. Deze camera met gezichtsherkenning is al op de markt sinds 2016. Daarnaast zijn er nog twee andere delen: de Window/Door Sensors (drie stuks) en de Smart Indoor Siren. Deze drie combineren tot een volledig beveiligingssysteem.

De installatie
Alvorens de drie delen van het pakket apart te bespreken, moesten ze uiteraard geïnstalleerd worden. Dit ging bijzonder snel. Ik downloadde de Netatmo Home Security-app, volgde enkele stappen en binnen de tien minuten waren alle toestellen klaar voor gebruik.
De Netatmo Smart Indoor Camera
De Netatmo Smart Camera is het belangrijkste en centrale deel van dit beveiligingssysteem. Het is de hub die in connectie staat met je WiFi en je telefoon. De camera is een kokertje (gelijkend op die van het weerstation) die je op je voordeur hoort te richten. Met gezichtsherkenning aan boord kan het zien wanneer er (ongewenste) mensen over de vloer komen, waarop het de nodige acties uitvoert. De camera neemt beeld en geluid op in maximaal 1080p en wordt geleverd met een 16GB micro-SD. Genoeg ruimte om de nodige beelden op te slaan. Ben je een hoarder? Geen probleem, dan kan je hem aan een cloudservice verbinden om meer opslagruimte te voorzien. De camera kan zowel via WiFi als LAN-kabel aangesloten worden op je router.
Buiten enkele haperingen met de WiFi was het installatieproces probleemloos en kon ik een live-feed van mijn voordeur krijgen op mijn smartphone.
De gezichtsherkenning van de Smart Camera had wel even tijd nodig. Na ongeveer twee weken herkende de camera mij en m’n grote liefde Tuy makkelijk bij het binnenkomen. Een nadeel voor sommigen: de camera kan niet opgehangen worden, je moet hem op een plat oppervlak plaatsen. Dit kan, afhankelijk de inrichting van je inkomhal, lastig zijn om een goede plek te vinden voor de camera.
Indien iemand binnenkomt die de camera niet herkent, krijg je een notificatie op je smartphone. Daarop kan je deze persoon identificeren, of voert hij de nodige acties uit. Hierover later meer. Leuke toevoeging: Netatmo dacht ook aan huisdieren en heeft instellingen om je geliefde viervoeter op te nemen.
De Smart Indoor Siren
Geen beveiligingssysteem zonder alarm. Hoe schrik je anders die boeven af? Dat doet de Smart Siren zeker goed: het kan geluid produceren tot maar liefst 110 dB. Dat is luid genoeg om je oren harder te doen suizen dan de mijne. Het alarm was net iets minder snel te installeren dan de camera: hij hoort hoog tegen de muur te hangen, zodat indringers er niet mee kunnen knoeien.
Het alarm kan naast de klassieke sirene ook ‘thuisgeluiden’ nabootsen zoals een wenende baby, pratende mensen of een blaffende hond.
De Smart Door and Window Sensors
Als laatste zijn er de Door and Window Sensors. In het pakket zitten drie van deze toestelletjes. Voor mensen met ware paleizen: je kan er tot 12 aansluiten aan het beveiligingssysteem. Deze toestelletjes, die werken op batterijen, kleef je op je raam of achterdeur. Indien ze bij opening of forcering een trilling opvangen, sturen ze dat signaal door naar jouw smartphone, waarop het de door jouw ingestelde acties uitvoert. Voor iemand als ik die op het derde verdiep woont iets minder nuttig, maar desalniettemin een mooie toevoeging voor een compleet beveiligingssysteem. De sensors werkten ook uitstekend: een stevige bonk tegen het raam en ze werden geactiveerd.

Instellingen: the hard part
Waar het installeren uiterst makkelijk was, is dat bij het instellen van dit systeem compleet anders. Zelfs een nerd als ik raakte bij momenten verloren in de overdreven waaier aan opties van het Netatmo Smart Alarm. In grote lijnen zijn er twee scenario’s: instellingen wanneer je thuis bent en instellingen wanneer je dat niet bent. Het toestel kan dit op verschillende manieren weten: je geeft het zelf aan, of je laat je geo-locatie tracken zodat het toestel weet wanneer je de deur achter je dichttrekt.
Je bent niet thuis
Het belangrijkste doel van een alarmsysteem is je huis beschermen wanneer je er niet bent. Je kan voor ieder verschillend toestel van het pakket instellen wat het moet doen indien het een onbekend gezicht of ongewenste trilling registreert. Zo krijg je een notificatie op je gsm zodra iemand (on)bekend je huis binnenstapt. Dit is haast realtime. 15 seconden na mijn appartement binnen te stappen, krijg ik een notificatie dat ik thuis ben.
Daarbovenop krijg ik een filmpje van mijn glorieuze aankomst, indien ik dat wil. Je kan ook altijd een live-feed van je voordeur bekijken. Hier komt de sirene in het spel: die kan een alarm of geluid afspelen na het aankomen van een onbekend persoon. Het volume, welk geluid en hoeveel seconden na aankomst dit is, kan je allemaal instellen. Je kan ook kiezen om het alarm aan te zetten na jouw goedkeuring. Een handige functie, al is het wel omslachtig voor socialites als ik die regelmatig bezoek hebben. Je wilt immers niet iedereen als een ‘bekende persoon’ registreren. De Window and Door Sensors werken op dezelfde manier. Voelen ze een trilling? Dan krijg je een notificatie, of gaat de sirene af indien je dit hebt ingesteld.
Je bent thuis
Een, in mijn ogen, minder nuttige functie, zijn de instellingen wanneer je thuis bent. In plaats van het alarm af te zetten blijft het paraat, moest je bijvoorbeeld slapen of in Buckingham Palace wonen en niet beseffen wanneer er iemand binnendringt. Al de opties zijn hetzelfde, al is het uiteraard aangeraden de opties net iets minder ‘agressief’ in te stellen dan wanneer je de deur uit bent.
Dit is waar het schoentje wrong. Je kan deze opties niet instellen, je moét ze instellen, voor ieder product. Zo is er bijvoorbeeld geen optie om de drie deursensoren samen in te stellen, ieder van de sensoren moet apart ingesteld worden. Terwijl de beveiliging van je huis geen kleine zaak is, had ik gehoopt dat het Smart Alarm System net iets Smarter was en zich vlotter liet instellen. Zo zullen senioren of de minder digitale generatie grondig sukkelen om het Netatmo Smart Alarm volledig paraat te krijgen naar hun wens.