Netatmo Smart Weather Station review
Nu we er zoveel tijd doorbrengen, is thuiscomfort belangrijker dan ooit. Gezellige zetels, een aangename sfeer maar ook: goede luchtkwaliteit. Daar hoort het Smart Weather Station bij te helpen. Tech & Leven testte het uit.
Nu, ja… Tech & Leven… Het T&L-team vroeg een oude bekende, ook wel papa of soms bompa genoemd, die geobsedeerd is met weer, milieu en luchtkwaliteit, om hulp. We staken het toestel in zijn gretige testhanden en rapporteren zijn bevindingen.
Wat is een Smart Weather Station?
Het Netatmo Smart Weather Station bestaat uit twee delen: een out- en optionele indoor module. Samen meten ze de o.a de luchtkwaliteit, -vochtigheid en temperatuur in en om je huis, uiteraard te bekijken in een handige app (op mobile en desktop).
De outdoor-module meet:
- Luchtvochtigheid
- Temperatuur
- Luchtkwaliteit
- Luchtdruk
- Het weer
De indoor-module meet:
- Temperatuur
- Luchtvochtigheid
- Luchtkwaliteit
- Geluidsvolume
Daarbovenop waarschuwt de indoor module wanneer je de ruimte moet verluchten. Dat laatste is handiger dan je denkt. Luchtkwaliteit in je huis is echter niet goedkoop: De in- en outdoor module samen kosten je zo’n €160.
Design
Weerstations zijn vaak logge, lelijke toestellen. Netatmo doet dit anders: de meettoestellen zijn zilveren buisjes die subtiel in je interieur passen. De buitenmodule is voorzien van een velcro-strip om hem hoog en droog op je terras te bevestigen. Het verouderde scherm met vele cijfertjes maakt plaats voor een app op je telefoon of pc, downloadbaar op de site van Netatmo.
Het Smart Weather Station is zonder veel competitie de mooiste in zijn soort.
Netatmo Smart Weather Station: Installatie en gebruik
Zoals ik eerder schreef, gaf ik het weerstation aan mijn vader: een jongeman van 70 met een bovengemiddelde technologische kennis voor zijn leeftijd. Hij installeerde en gebruikte het toestel meerdere weken en vertelde mij zijn bevindingen.

Installatie
De installatie van het toestel verliep (nagenoeg) vlekkeloos. Na een eerste mislukte poging via een iPad was de tweede poging via een Android smartphone succesvol. Na het downloaden van de app volg je een stappenproces om het Weather Station aan jouw netwerk te linken.
De indoor module maakt gebruikt van het stroomnetwerk. In de outdoor module zal je (bijgeleverde) batterijen moeten stoppen.
Gebruik
Eens verbonden aan je thuisnetwerk, kan je altijd en overal de staat van je huis bekijken via een smartphone. Via de app krijg je met grafieken de verschillende metingen te zien. Die grafieken waren echter niet altijd even nauwkeurig of correct. Voor een volledig accurate grafiek en geschiedenis, gebruik je beter de desktop app. Daar kan je de metingen downloaden in .csv en .xls formaat om ze nauwkeuriger te analyseren. Deze rapporten kon mijn vader goed aanpassen naar zijn behoefte: De periode en verschillende soorten metingen konden apart gedownload worden.
Daarbovenop kan je waarschuwingen instellen. Zo kan de app je laten weten wanneer je het raam moet openzetten of toedoen, wanneer het te warm of te koud wordt, enzovoort. Dit was (voor ons) veruit de meest gebruikte functie van het toestel. We ontdekten dat een huis veel vaker hoort te verluchten dan gedacht. Mijn vader beleefde hier veel plezier aan: tijdens het telewerken kreeg ik smsjes dat ik het raam moest openzetten. Een handige tool tijdens een gezondheidscrisis waarin verluchten cruciaal is.
Conclusie
Het Netatmo Smart Weather Station en is een hebbeding voor iedere weerliefhebber en huismus die thuis goede luchtkwaliteit wilt verzekeren. Het toestel maakt veel en nauwkeurige metingen, downloadbaar om je inner Frank Deboosere op los te laten. Daarbovenop is het een mooi toestel: het zal je niet-nerd huisgenoten niet storen. Het prijskaartje daarentegen…