Waarom Netflix wìlt dat je je account deelt
Een Engels softwarebedrijfje vond een manier om gedeelde streamingaccounts op te sporen. Moeten Netflix-delers schrik hebben voor een geschorst account, of niet?
De voorbije week brak even paniek uit in ‘kom-we-delen-even-snel-een-Netflix-account’-kringen. De reden was een stroom aan artikels waaruit moest blijken dat een Engels softwarebedrijf (Synamedia) een algoritme heeft uitgevonden dat ervoor zou zorgen dat gedeelde accounts zouden worden opgespoord en, aangezien dat technisch gezien verboden is, worden geschorst.
Vele accounts worden vandaag dan ook gedeeld door families en vriendengroepen. Aangezien je met het duurste abonnement tot vijf verschillende profielen kan aanmaken, en je op tot vier verschillende schermen tegelijkertijd kan streamen, is dat een logisch gevolg.
Indianenverhaal
Sommige media maken er echter meteen een wild ‘pas op, binnenkort mag het niet meer’-verhaal van. Toegegeven, het lokt meer lezers dan het echte, genuanceerde verhaal, maar het slaat niettemin nergens op. Bij TechPulse weten ze dat ook. Zij wijzen er terecht op dat Synamedia geen enkele band heeft met Netflix en dat er in hun uiteenzetting ook nergens de link wordt gemaakt. Maar Synamedia is zelf een streamingbedrijf – dus leggen die verschillende media de link zelf maar (dat gebeurde eerst in het buitenland, waarna Belgische media dit verhaal overnamen).
Hoe het algoritme technisch werkt, op basis van A.I., lees je hier. Daar gaat het hier namelijk niet om.
Niet één moer, ook geen twee
Waar het wel om draait in dit artikel, is het feit dat Netflix CEO Reed Hastings in 2016 al vertelde bij CNET dat het hen geen ene moer kan schelen dat je je account deelt met vrienden of familieleden. “We love people sharing Netflix,” zei Hastings toen letterlijk. Het grappige hieraan is dat Hastings dit zei op technologiebeurs CES in Las Vegas -dezelfde beurs waar het indianenverhaaltje van vandaag ontstond.
Uiteraard zijn er morele en beveiligingsbezwaren te noemen om je wachtwoord voor zo’n dienst niét te delen. Maar als je een uniek wachtwoord creëert met al doel dat te delen, kan dat al geen kwaad, toch?
Waarom Netflix er dan geen bezwaar tegen heeft? Het rekent erop dat je als Netflix-abonnee begint binnen je eigen gezin. Kinderen maken hun eigen profiel aan op het account dat hun ouders betalen. Eens ze verhuizen en zelf inkomsten genereren, kiezen ze er misschien voor om een nieuw account op te zetten, dat ze dan delen met vrienden. Als die vrienden dan een eigen gezin stichten, willen ze waarschijnlijk wel een eigen account om te kunnen delen met hun nieuwe gezin.
Kinderseries
Aangezien Netflix regelmatig suggesties doet op basis van wat je op je ‘te bekijken’-lijst zet, wil je toch liefst een eigen profiel hebben dat je niet deelt. Jij wil misschien ‘pew pew pew’-films zien, maar de ‘Dora the Explorer’-suggesties krijgen die gericht zijn op je kinderen. En zo planten Netflix-abonnees zich dus voort.
Netflix wil, met andere woorden, dat je je account deelt met anderen die dan maar een fractie betalen van een volledig, eigen abonnement. Voor hen ben je dan een vertegenwoordiger die (op lange termijn) nieuwe klanten aanbrengt. Een soort hedendaagse vorm van mond-op-mond-reclame.
De boodschap die je moet onthouden: geen paniek, Netflix zal je heus niet straffen als je je account deelt. En zo heb je meteen weer een onderwerp om tijdens je volgende cafébezoek over door te bomen. Enjoy.