OnePlus Nord 2: The sequel
Het voelde als thuiskomen toen ik enkele maanden terug een Oppo inwisselde voor de nieuwe OnePlus Nord 2. Het was jaren geleden dat ik een OnePlus gebruikte, maar ik wist meteen weer waarom ik altijd fan was van deze toestellen.
Well, hello there
Laat me even verduidelijken: ik hoor bij die categorie mensen die steeds gaat voor het betere budgettoestel. Een telefoon is uiteindelijk een gebruiksvoorwerp dat verslijt of snel gedateerd is. Ik was daarom meteen enthousiast dat ík de nieuwe Oneplus Nord 2 enige tijd mocht testen. Na die periode kan ik alleen maar bevestigen: twijfel niet, leg je geld op tafel en neem het toestel mee naar huis.
Doe je het voor de binnenkant én de looks, dan ben je aan het juiste adres. De basislook van de Nord is heerlijk fel en lichtblauw – ‘blue haze’ volgens Oneplus. Het is bijna jammer om er een hoesje rond te doen, maar veiligheid boven alles. Gelukkig heeft Oneplus al even felle hoesjes en koos ik een blauw/oranje exemplaar. Ik raad het elke chaotische persoon aan om te kiezen voor de ‘blue haze’-uitvoering, want als je niet meer weet waar je je gsm nu weer hebt gelaten: hij valt heel erg op. Ik ben erg tevreden dat Oneplus zich voor het nieuwe model gehouden heeft aan het Nord-kleurenpalet.
De ideale schuiver
En dan heb ik het nog niet gehad over dat andere typische Oneplus-sausje: de slider die het geluid regelt. Ik wil hierbij graag een kleine oproep lanceren aan alle gsm-fabrikanten: zet dat standaard op je toestel en maak iedereen blij. Met een simpele klik staat het geluid uit en word je niet gestoord.
Het verschil met de eerste Nord zie je aan de camera’s. Waar we bij de eerste versie getrakteerd werden op twee selfiecamera’s, is het er opnieuw ‘slechts’ één van 32MP. Een exemplaar blijkt meer dan voldoende, aangezien de kwaliteit zeker behoorlijk is. Aan de achterkant pakte de vorige Nord uit met 4 lenzen, waarvan een toplens. Nu krijg je 3 lenzen (waarvan de hoofdcamera dezelfde is als de ultrawide van de OnePlus 9) en optische beeldstabilisatie. Dat alles belooft je ‘een nieuwe ervaring’ in de fotografie.
Kleine terugval
Foto’s zien er prima uit, maar ik was meer onder de indruk van de vorige camera’s. Soms valt het beeld wat donkerder uit dan ik graag heb (zelfs al was de ruimte niet donker), terwijl de nieuwe sensor bij weinig licht extra scherpe opnames zou moeten maken. Er is een pro-functie, maar geef toe: wie gebruikt die? Wanneer al die instellingen juist staan, is het moment gepasseerd en heb je niets. Dus je maakt redelijke foto’s, maar er zullen zeker betere camera’s zijn. Aangezien ik een fototoestel heb voor de belangrijke momenten, vind ik dit prima.

De lichtsensor werkt daarentegen wel heel goed in echt donkere ruimtes. Dat is een uitzondering naar mijn gevoel. De foto’s krijgen weinig korrel, voelen niet onderbelicht aan en zijn waardige foto’s waar je iets mee bent. Het duurt wel even voor je foto ‘getrokken’ is, dus iemand met een onvaste hand of tijdens een nachtje stappen, zal nog steeds met wazige foto’s achterblijven. Desalniettemin was ik erg verbaasd over de kwaliteit.
Nord2-D2
Het AMOLED-scherm is een prachtexemplaar. Het voelt erg aangenaam aan en geeft een prachtig beeld. Zelfs in de zon blijft de zichtbaarheid gegarandeerd. Bovendien gaat het snelladen bij deze telefoon net zoals bij toptoestellen: razendsnel! Op 15 minuten zou de gsm helemaal opgeladen moeten zijn dankzij de Warp Charge-lader. Aangezien mijn gsm nooit volledig plat is, heb ik hem nooit meer dan 10 minuten moeten aansluiten. Zo moet je jouw gsm nooit lang missen en moet ik hem niet ‘s nachts laten opladen – weer een brandrisico minder! Als je hem toch ‘s nachts wil opladen, zorgt het geoptimaliseerde nachtladen ervoor dat je batterij of lader niet verhitten.
De Nord 2 is aan de binnenkant heel wat anders dan zijn voorganger. Oneplus maakte de overstap van de heel gekende en vaak gebruikte Snapdragon naar de MediaTek Dimensity 1200-AI. Die fabrikant werd vaak gebruikt in Chinese (budget)toestellen, maar wordt nu ook gepromoot in de hogere prijsklassen. Die stap heeft echter geen enkele invloed op de prestaties van het toestel. Integendeel, de OnePlus Nord 2 is echt snel. Af en toe blijven filmpjes in de Chrome-browser hangen, maar dat ligt eerder aan de browser dan aan de processor.
Conclusie
OnePlus gaat verder op haar elan: een uitstekende middenmoter afleveren waar zowel jongeren als budgetbewuste gebruikers mee gezien willen/durven worden. Het maakt een goeie keuze met het vervangen van Snapdragon door een puike MediaTek en plukt daar de vruchten van. Het resultaat is een smartphone die niet alleen goed en snel werkt, maar ook erg leuk is om mee te werken. Veel meer dan bij andere budgettoestellen krijg je bij OnePlus dan ook een hoge aaibaarheidsfactor en een toestel dat gewoon ‘leuk’ is. Ben je op zoek naar een veilige keuze waar je lang mee kan doen, dan is de OnePlus Nord 2 de juiste keuze.