OnePlus 7T (Pro): dubbelreview
Het stof daalt neer op de OnePlus-hype, dus laten wij het weer opvliegen. Onze mening over één toptoestel en één verdienstelijke poging.
Onze roem neemt toe. Na onze verschillende, uitstekende reviews van onder meer de Huawei P30 Pro, Nokia 8110 Bananenfoon, Motorola One Vision, Xiaomi Mi A2 Lite en de LG V40 (om slechts enkele van onze toppers te noemen) kregen we eindelijk eens de kans om aan de slag te gaan met een nieuwe OnePlus-reeks. En omdat we opportunisten zijn, gingen we meteen met beide modellen aan de slag.
Achteraan de rij
Gather round, kids, want het is weer verhaaltjestijd. Inderdaad, bij mij krijg je een anekdote bóvenop je review! Ik zit namelijk al jarenlang op de eerste rij om de evolutie die OnePlus doormaakte, te aanschouwen. Als ik me niet vergis, was ik zelfs de eerste Belgische journalist die een reviewtoestel kreeg opgestuurd in ons land. Nu ja, ik bestookte hen met mails en uiteindelijk kreeg Dries Cludts, toenmalig opperhoofd van ZDNet.be, het toestel opgestuurd. Maar ik wist het toch te claimen.
Het was de tijd dat OnePlus nog ieders hart trachtte te veroveren door compromisrijke toestellen in de markt te zetten: smartphones met premiumspecificaties, en met hier en daar een hoek af. Vaak betekende dat de laatste nieuwe processor, maar een ondermaatse camera-opstelling. Of een goede processor maar een ondermaatse vingerafdrukscanner. Of een goede processor maar… (zelf in te vullen).
Daarna passeerden er nog vele anderen de revue: de OnePlus X, OnePlus 3, 3T, de 5 miste ik door een nieuwe job, maar de 5T heb ik gekocht en een jaar lang gebruikt… En nu kreeg ik eindelijk de kans om nog eens aan de slag te gaan met de nieuwe vaandeldrager van het Chinese merk: de OnePlus 7T Pro.
De omstandigheden zijn natuurlijk danig veranderd. Waren we vroeger de eersten om met het nieuwe toestel aan de slag te gaan, dan staan we nu achteraan de rij. Begrijpelijk natuurlijk: we zijn een kleine, relatief nieuwe blog die maaltijdstomers uittest.
Het nadeel is dan ook dat onze mening niet nieuw meer is. Het voordeel is dan weer dat we ideaal geplaatst zijn om de verschillende andere meningen tegen elkaar af te wegen en ze te toetsen aan onze eigen ervaring. Dat is dan ook exact wat we hebben gedaan. Diederik ging aan de slag met de OnePlus 7T (specificaties), terwijl ikzelf de 7T Pro (specificaties) onder handen nam.
Nieuwe strategie
De OnePlus 7T Pro onderstreept meer dan ooit hoezeer het merk zijn idealen uit de begindagen opzij heeft geschoven. Voor die mening werd ik in 2015 al een keer verketterd, in mei van dit jaar gebeurde dat nog een keer toen de Twitter-bevolking vond dat ik overdreef.
Bekijken we het objectief, dan blijf ik echter bij mijn standpunt: de 7T Pro is een absoluut beest, dingt mee naar de prijs van smartphone van het jaar, maar begint bij een prijs van 759 euro (bij Coolblue). Voor de ‘gewone’ 7T betaal je 599 euro. Prijzen die zelfs het middensegment ruim overstijgen.
Toegegeven: de 599 euro voor het goedkoopste model is zéér betaalbaar voor wat je terugkrijgt, maar dan mis je enkele zaken die van de 7T Pro toch een prijskandidaat maken, zoals het volledige beschikbare scherm, met dank aan een uitklapbare camera. Ook de afgeronde schermrand is voor mij een plus, al weet ik uit ervaring dat dat hoogst subjectief is.
Verschillen en gelijkenissen
En zo rolden we meteen in wat mogelijk het belangrijkste onderdeel van deze review is: waar betaal je die 150 euro extra voor en is die het waard?
Om eerlijk te zijn, legt Coolblue je al vrij goed, overzichtelijk én duidelijk uit wat de verschillen zijn (nee, we worden niet gesponsord – helaas 🙁 ) De processor is bij beiden dezelfde, de camera’s zijn (bijna) identiek – de Pro kan 3x optisch inzoomen en de 7T ‘maar’ 2x – en de schermkwaliteit is nagenoeg dezelfde. Bij beide modellen krijg je bovendien de schermrefresh rate van 90Hz, wat een grote opsteker is voor het basismodel.

De grote verschillen zijn in werkelijkheid eerder cosmetisch. De schermranden van de Pro zijn gebogen, je krijgt meer schermruimte (weg met het notchleven!), wat eerlijk gezegd aanvoelt als een verademing, en de camera-opstelling op de achterkant ziet er net wat anders uit.
Tenzij je echt een pop-upcamera wilt op een smartphone met een halve inch meer scherm, een iets grotere batterij en een design dat er net iets leuker uitziet, lijkt er dus geen echte reden meer te zijn om de Pro boven het basismodel te verkiezen. Ze laden zelfs even snel op!
De 7T: meer diepgang
Voor een diepgaande analyse van de OnePlus 7T stuurden we Diek op pad met zijn eerste topsmartphone sinds de iPhone 6s. Tegenwoordig leeft hij op budgetvriendelijke toestellen, zoals Xiaomi’s en Motorola’s.
Ten opzichte van het Pro-model voelt de 7T iets dikker aan, iets hoekiger en iets lichter. De kleurschakering op de achterkant is iets minder opvallend en vlakker. Maar dat zijn voor Diek maar details, want “god damn, het gaat zeer doen wanneer ik terug moet overschakelen.”
Prijsbreker
“De 7T is een supervlot toestel dat op alle vlakken premium ademt,” zegt hij. “Het toestel werkt übersnel, zowel dankzij de processor – je toestel is op twee seconden opgestart – als door de 90Hz refresh rate. En voor het scherm merk je dat ook echt: je kan in de instellingen kiezen om de rate te laten zakken tot 60Hz, maar dat is ongelooflijk wennen na die super smooth ervaring op 90. Soms voelde het aan alsof ik terug een iPhone in handen had.”
[su_pullquote]Van Diek’s Pokémon blijf je beter af[/su_pullquote]
“De kleuren van het scherm zijn ook fantastisch, veel dieper dan wat ik gewend ben. Hier merk je de overgang tussen de prijsklassen misschien wel het meest. In filmpjes en foto’s krijg je dat cash terugbetaald. Elk haar is haarscherp en de belichting wordt door de camera altijd zo goed bijgewerkt dat het scherm nog maar eens tot zijn recht komt.”
Voor fotografie bleek de ‘night mode’ een leuke ontdekking: “De optische zoom was een opvallende verbetering ten opzichte van wat ik gewend was, maar de nachtmodus gaf me soms de kriebels op mijn lijf. Bij zo goed als geen licht kreeg ik toch nog waanzinnig mooie beelden. OnePlus is uiteraard lang niet de eerste die dit kan, maar het was mijn eerste ervaring met zo’n modus, dus het was toch iets speciaal.”
Van Pokémon blijf je af
Alleen de batterij bleek een dubbeltje op zijn kant. Diek: “Op vlak van uithoudingsvermogen bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten. De OnePlus 7T heeft met een capaciteit van 3.800 mAh toch geen onaardig exemplaar onder zijn motorkap – amper 200 mAh minder dan de Xiaomi die ik dagelijks gebruik.”
“Toch had ik vaak moeite om de dag door te komen. Een groot deel van de schuld kan je hiervoor denk ik bij de ‘gaming mode’ leggen. Dat is een soort overclocker die je processorkracht opdrijft en hoog houdt zodat je spel altijd vlot blijft lopen. Bij ‘PUBG’ (Player Unknown Battleground) zorgde dat er wellicht voor dat ik een voorsprong kreeg op mijn tegenstanders, puur omdat mijn smartphone vlotter werkte dan de hunne. Maar bij ‘Pokémon Go’ betekende dat dat ik mijn toestel zelfs enige tijd moest uitzetten, zodat ik zeker in staat zou zijn om aan het einde van de Community Day nog de ‘Galarian Weezing’ te kunnen vangen.”
En van Diek’s Pokémon blijf je beter af.
Toch was het niet allemaal kommer en kwel: “want met de snellader van OnePlus laad je belachelijk snel op. Ik was eerder al onder de indruk van de snellader van Motorola, maar bij de 7T was het écht belachelijk. Op minder dan een uur was het toestel weer helemaal opgeladen.”
De mening van Diek
“Voor 600 flappen moet je niet twijfelen. Zoek je de overstap te maken van het midden- naar het hogere segment, dan biedt de OnePlus 7T je daar de beste kans toe. Een vlot, krachtig toestel met een uitstekend scherm en een 19-9-schermratio waar ik bijna drie weken elke dag van genoot.”
7T Pro: Alle remmen los
Bij de test van de OnePlus 7T Pro overheerste één gevoel nadrukkelijk tijdens de gehele testperiode: ‘fok de notch life, ik verdien een volledig scherm’. Ja, ik verdién het. Want ik ben het waard. Een heel lange tijd ging ik door het leven, denkende dat een notch een betere oplossing is dan dikke schermranden.
Op zich geldt dat nog steeds – weg met de dikke kin en het grote voorhoofd van smartphones – maar sinds ik terugging naar mijn getrouwe Huawei Mate 20 Pro mis ik het volledig randloze scherm énorm.
Selfiefun
Het volledige scherm werd natuurlijk mogelijk gemaakt door de pop-up-selfiecamera. Een briljant stukje techniek dat niet alleen vlot werkt, maar ook stevig genoeg aanvoelt om zonder paniekaanvallen je selfiemodus op te zetten – misschien heb ik de stevigheid getest op een manier die niet hoort, maar dat zal ik altijd staalhard ontkennen.
Geen notch, geen gat in je scherm (*kuch*Samsung*kuch*), maar een volledig scherm zonder je selfiecamera te moeten opgeven. Best of both worlds. Bovendien is het ontzettend grappig om andere mensen hun gezicht te zien wanneer die camera voor het eerst komt piepen.
Je kan de selfiecamera ook gebruiken voor gezichtsherkenning als ontgrendeling – waarbij hij snel even uit zijn cocon schiet, en weer terug – maar hoe leuk dat ook is, kunnen we je dat niet aanraden. Er zit namelijk geen speciale hardware in de camera, waardoor je je smartphone in theorie kan ontgrendelen met weinig meer dan een foto van jouw gezicht.
Typisch OnePlus-toestel
Verder is de 7T Pro een typisch OnePlus-toestel: overdreven veel werkgeheugen (tot 12 GB in een tijd waarin je met 6 GB nog steeds aan de hoge kant zit), de laatste nieuwe specificaties, waaronder de beste processor van vandaag en supersnelle laadtechnologie. Het scherm is prachtig, met uiteraard ook hier die 90Hz-rate.
Daarnaast is de batterij degelijk – beter dan bij de 7T – en verloopt het opladen inderdaad erg snel. Is het sneller dan wat de andere grote tenoren doen? Geen idee, maar voor de premiumprijs die OnePlus tegenwoordig aanrekent, doet het alvast geen wenkbrauwen omhoog gaan.
Uiteraard krijg je ook hier een vingerafdrukscanner onder het scherm. Want dat is cool en hip. Hoewel die al beter werkt dan de eerste generatie uit de tweede jaarhelft van 2018, zijn we er nog lang niet. De efficiëntie is misschien met 15% gestegen naar 65%. De weigeringen waren nog steeds ruimschoots aanwezig. Je zou voor minder overschakelen naar de minder veilige gezichtsherkenningsontgrendeling.
150 euro meer waard?
Op alle vlakken geeft de Pro-versie je nog net iets meer dan de gewone 7T. Iets beter design, grotere batterij, volledig scherm, meer werkgeheugen,… Maar zou ik er 150 euro meer voor betalen? Als ik eerlijk ben: nee. Ik vind de Pro weliswaar beter dan de 7T, maar voor 600 euro krijg je toch een veel betere waardeverhouding dan bij de Pro – nu nog meer dan bij voorgangers 7 en 7 Pro, zoals je onder meer bij Techzine zal lezen.
[su_pullquote align=”right”]Voor 600 flappen moet je niet twijfelen[/su_pullquote]
Bovendien stoorde ik er me enigszins aan dat je voor een premiumprijs nog steeds geen draadloos laden krijgt – iets wat ik dagelijks gebruik met de Mate 20 Pro. Onder meer op het werk is het handiger om je smartphone op een oplaadplaatje te leggen dan telkens in en uit te pluggen. Als je resoluut voor het premiumsegment gaat, mag alles wel eens premium zijn.
Conclusie
Het mag duidelijk zijn: OnePlus sluit geen compromissen meer. Je krijgt toestellen die de vergelijking met de beste smartphones van vandaag moeiteloos kunnen doorstaan. De OnePlus 7T Pro is het absolute prijsbeest van de fabrikant, maar dat neemt toch niet weg dat de 7T dé beste koop is van het moment.
Voor 600 euro krijg je een smartphone waar je je absoluut niet voor moet schamen. Hij doet bijna alles goed. Prijs/kwaliteitgewijs zal je erg ver moeten gaan om echte minpunten te vinden. Spaar je 150 euro uit en ga voor het ‘instapmodel’. Je zal het je niet beklagen.