Reviews

OnePlus 8 Pro review: geen underdog meer

30 juli 2020

author:

OnePlus 8 Pro review: geen underdog meer

Het nieuwste paradepaardje van OnePlus is geen flagship killer, maar een volwaardige flagship. Voor het eerst gaat OnePlus all-out, zowel op vlak van features als prijs. Een gewaagde, maar geslaagde zet: dit is onze favoriete Android-telefoon van het moment.

In 2017 schreef Jens een opinie voor TechPulse, ‘OnePlus is zijn ziel kwijt’. Toen was het al duidelijk dat OnePlus afstand wou doen van zijn imago als flagship killers. Geen betaalbare toestellen meer die de strijd aangaan met absolute toptoestellen, aan een spotprijs. Geen smartphones meer die enkel hoogstnoodzakelijke features bundelen, zonder franjes. Nee, OnePlus is niet meer de underdog, maar één van de grote smartphonespelers geworden.

Hoewel we deze imagoshift betreuren, kunnen we het nieuwe OnePlus evenzeer smaken. Voortaan brengt OnePlus jaarlijks niet één, maar meerdere toestellen uit. Voor ieder wat wils. Dit jaar bracht het merk al de OnePlus 8, OnePlus 8 Pro en OnePlus Nord uit, en binnenkort vervolledigen de OnePlus 8T en OnePlus 8T Pro dit rijtje. Tenzij COVID-19 roet in het eten gooit, natuurlijk.

In deze review nemen we de OnePlus 8 Pro onder de loep. Met deze smartphone gaat OnePlus dit jaar all-out, met een prijsetiket van 899 euro (prijs op het moment van schrijven). Een tipje van de sluier: dit is niet alleen de beste OnePlus-telefoon die je vandaag kan kopen, maar de beste telefoon tout court.

Heerlijk scherm met hoge refresh rate

Wie design hoog in het vaandel draagt, zal niet teleurgesteld zijn over het ontwerp van de OnePlus 8 Pro. Aan de voorkant prijkt een groot (6,78-inch) AMOLED-scherm met een QHD+-resolutie van 3.160 x 1.440 pixels. De pixeldichtheid komt daarbij te liggen op 513 ppi. Dat is zo hoog, dat je de individuele pixels niet meer met het blote oog kan waarnemen. Een hogere resolutie heeft dus geen zin. Het scherm is verder ook erg helder en kleurenaccuraat.

Wat het scherm extra speciaal maakt, is de hoge verversingssnelheid of refresh rate. Die term drukt uit (in hertz) hoe vaak het scherm per seconde zijn pixels ververst. Hoe hoger dit cijfer, hoe soepeler alles aanvoelt. Een ‘normale’ smartphone heeft een scherm met een refresh rate van 60 Hz, terwijl deze telefoon er eentje heeft van 120 Hz. En deze verdubbeling maakt een wereld van verschil: zowel gamen als scrollen voelen éxtra vloeiend aan.

Wel kan je niet in elke app van deze hoge refresh rate genieten. Intensieve apps (zoals zware games) schroeven het FPS (frames per seconde) van je telefoon automatisch terug naar 60 FPS. Hetzelfde geldt voor video’s: er is momenteel haast geen beeldmateriaal beschikbaar met FPS van 120 of hoger. OnePlus probeert dit op te lossen aan de hand van een slim algoritme (memc), dat het FPS van een video omhoog duwt door tussenliggende frames automatisch te genereren. Zo kan je in apps (zoals YouTube, Netflix en de eigen videospeler) een video bekijken die er nét wat soepeler uitziet dan op andere telefoons. En dit is niet zomaar een gimmick: je merkt het verschil écht wel.

Verder heeft het paneel van de OnePlus 8 Pro nog enkele leuke extraatjes. Comfortable Tone, bijvoorbeeld. Net zoals de True Tone-functie bij Apple, past het de kleurtemperatuur van het scherm automatisch aan het omgevingslicht aan. Ook biedt het scherm ondersteuning voor HDR10+, wat zorgt voor een groter dynamisch bereik. Ook in niet-HDR video’s schroeft de OnePlus 8 Pro het dynamisch bereik van video’s omhoog, dankzij ‘HDR Boost’. Tot slot zit er, zoals bij vorige OnePlus-toestellen, een vingerafdruksensor onder het scherm. Die werkt snel en consistent.

Mooie, maar gladde behuizing

De voorkant van de OnePlus 8 Pro bestaat nagenoeg enkel uit scherm, met uitzondering van de inkepingen voor de selfiecamera, stereospeakers en erg dunne bezels. Aan de zijkanten zitten er enkele fysieke knoppen: een aan-uit toets, volumeknoppen en notificatieschakelaar. Met deze schakelaar – typisch op OnePlus-telefoons – kan je eenvoudig de gsm in stille, luide of trillende modus instellen.

De achterkant van het toestel is vervaardigd uit een soort mat metaal, dat erg stevig aanvoelt. Ons review-exemplaar ziet er ontzettend mooi uit, dankzij de appelblauwzeegroene kleurentint en het elegante langwerpige camera-eiland. Of je er lang van kan genieten, is maar de vraag, want het toestel glipt erg snel uit de handen. Daarom raden we aan – tegen ons goesting – om hem in een hoesje te stoppen, zeker als je het hoge prijsetiket in acht neemt. Wie doorgaans kleine broekzakken heeft, houdt er best ook rekening mee dat deze smartphone erg groot is. Het gewicht (199 gram) is wel, wat mij betreft, perfect: niet té zwaar, niet té licht.

Verder leuk om te weten: de OnePlus 8 Pro is (officieel) waterdicht met een IP68-rating. Zijn voorganger (OnePlus 7 Pro) was ook waterdicht, maar had geen officiële certificering gekregen. Volgens OnePlus was dit om het prijskaartje van de smartphone te drukken. Om verwarring te vermijden bij de consument, liet de fabrikant deze keer zijn flagship wél officieel testen. De haptische feedback van de telefoon is trouwens ook sterker geworden. De trillingen geven meer feedback, zonder dat ze per se luider zijn.

Razendsnelle hardware en software, zonder bloatware

Onder de motorkap van de OnePlus 8 Pro schuilt, zoals bij de andere Android-flagships, een Snapdragon 865-chip. Daarbovenop krijg je 8 of 12 TB aan werkgeheugen, afhankelijk of je de versie met 128 of 256 GB aan opslag koopt. Deze system-on-a-chip biedt vandaag het neusje van de zalm voor Android-smartphones, wat betekent dat je alle apps snel en zonder haperingen kan bedienen.

Het softwaresausje dat OnePlus over zijn paradepaardje giet, heet OxygenOS 10. Wat mij betreft is dit dé fijnste software die je vandaag op smartphones vindt.Deze software lijkt sterk op de stockversie van Android, en dat is één van de grote redenen waarom het smartphonemerk zo’n trouwe aanhang heeft. Ook staat er nagenoeg geen bloatware op de telefoon die je niet kan verwijderen.

Word je vaak verblind door heldere kleuren op je smartphonescherm? Dan heeft OnePlus wat voor je in petto: een donkere modus. Deze werkt goed en is compatibel met alle voorgeïnstalleerde apps, inclusief WhatsApp en Gmail. De gebarennavigatie, waarbij je swipet over je scherm om door je telefoon te navigeren, is wel wat gimmicky en werkt niet altijd even goed. Geef mij maar de klassieke navigatietoetsen aan de onderkant van het scherm.

Tot slot steekt er een batterij van 4.510 mAh in de OnePlus 8 Pro. Zonder problemen kan je hiermee de dag door, zeker omdat de software van deze telefoon zo zuinig is. Houd er wel rekening mee dat de resolutie standaard (uit de doos) ingesteld is op 1080p. De hogere resolutie van 3.160 x 1440 ziet er mooier uit, maar vergt ook meer energie.

Camera is niet meer de achilleshiel 

Bij Tech & Leven hebben we niet de apparatuur, noch de expertise om de camera’s van smartphones uitbundig te testen. Voor een uitgebreidere test verwijs ik graag naar het onderzoek van DXOMark of de cameratest van PhoneArena. Ook onze vrienden bij Techzine gingen uitvoerig met de camera aan de slag. Mijn eigen, korte, nederige bevindingen hieronder zijn vooral gebaseerd op buikgevoel.

Vooraan prijkt een no-nonsense selfiecamera van 16 megapixels, met een diafragma van f/2.0. Geen tweede lens dus voor een beter scherptediepte. De foto’s ogen scherp, zonder meer. Ik gebruik de selfiecamera uitsluitend om even met de familie te whatsappen (zeker in coronatijden), dus voor mij is deze camera meer dan goed genoeg. Wie liever niet zijn rimpels of pukkels bewondert, kan gebruikmaken van de beautyfilter. Verder leuk om te weten: de selfiecamera werkt snel en goed als gezichtsherkenning, om je telefoon te ontgrendelen.

Achteraan prijkt een vierledig camera-eiland, met een primaire lens (48 MP), groothoeklens (48MP), telelens (8MP) en kleurensensor. Eerder hadden OnePlus-telefoons nooit echt een geweldige camera, maar met de OnePlus 8 Pro legt de fabrikant alle kaarten op tafel. Het nieuwe camerasetje is flexibel en ontzettend capabel. Zowel de primaire lens als breedhoeklens leggen straffe resultaten voor. Enkel de zoomlens is duidelijk van een lagere kwaliteit, maar dat is ook te verwachten gezien de kleinere sensor.

Tot slot is het fijn dat OnePlus opnieuw kiest voor stereoluidsprekers. Deze speakers zullen niet je stereo-installatie vervangen, maar ze doen wat van hun verwacht wordt: ze zijn luid en klinken best oké.

Conclusie

De OnePlus 8 Pro is de beste telefoon die OnePlus ooit heeft gemaakt. Zowel de bouwkwaliteit, het scherm, de prestaties en accuduur zijn van de bovenste plank. Terwijl de camera in vorige modellen nog de achilleshiel was, kan het setje deze keer ook wedijveren met de grote spelers op de markt.

Houd er wel rekening mee dat deze telefoon, in tegenstelling tot zijn voorgangers, geen midranger meer is. Met een prijs van 899 euro situeert de OnePlus 8 Pro zich in het premiumsegment.

Ons advies: De OnePlus 8 Pro is de beste Android-telefoon die je vandaag kan kopen.


Dit zijn de specificaties van de OnePlus 8 Pro (die wij getest hebben):

  • OnePlus 8 Pro
  • 256 GB opslag, 12 GB RAM
  • 6,78 inch AMOLED-scherm (3.168 x 1.440 pixels)
  • Qualcomm Snapdragon 865
  • 4.510 mAh-batterij

Content marketeer doorheen de week, gamer en tech-blogger in het weekend. Thomas heeft een voorliefde voor e-sports, mechanische toetsenborden en Nintendo, maar printers zijn het kwaad in het kwadraat. Door de invloed van Jens is hij stilaan in een grammar nazi aan het muteren.
Reacties
  1. Moverkill

    Moverkill69

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *