Reviews

OnePlus 8T review: weg met de Pro

25 oktober 2020

author:

OnePlus 8T review: weg met de Pro

Met de OnePlus 8T vervolledigt de Chinese smartphonebouwer Oneplus z’n premiumaanbod, na de lancering van de 8-serie eerder dit jaar. Het toestel deelt features van zowel de OnePlus 8 en 8Pro, maar mag ook met een aantal premières pronken. Opvallend: de Pro-versie is nergens te bekennen.

Met een adviesprijs van €599 voor de OnePlus 8T 8 GB RAM + 128 GB  in Aquamarine Green en Lunar Silver en €699 voor de OnePlus 8T 12 GB + 256 GB in Aquamarine Green nestelt het toestel zich qua prijs tussen de versies in die eerder dit jaar al verschenen.

Wel een OnePlus 8T, geen 8T Pro

De OnePlus 8T zet een trend verder die menig (Chinees) smartphonemerk de laatste jaren heeft omarmd. Markeer de contouren van je premiumsegment in het voorjaar met een nieuwe serie en lanceer die in een ‘basisversie’ en een ‘topversie’. Vervolledig een half jaar later je lineup met ‘basisversie+’ en een ‘topversie+’ die de evoluties van het lopende jaar incorporeren. In 2019 bestond de lineup van OnePlus uit een 7,7 Pro, 7T en 7T Pro.

Nu, OnePlus is een smartphonebouwer die prat gaat op z’n connectie met de ‘OnePlus-community’ – waarover verder meer – en net die community had te kennen gegeven dat prijs van een OnePlus wel stevig was beginnen oplopen. Waar een OnePlus 5 bij lancering nog €499 koste, was dat voor Oneplus 8 al onmiddellijk €699 voor de goedkoopste variant. Dus werden plannen voor een OnePlus 8T Pro geschrapt, kwam er tijdens de zomer de OnePlus Nord en krijgt de 8T nu alle aandacht naar zich toegeschoven.

Wij gingen aan de slag met de stevigste variant die als belangrijkste specificaties laat optekenen:

Processor: Qualcomm Snapdragon 865 met 5G modem

RAM: 12 GB LPDDR4X

Opslag: 256 GB UFS 3.1

Batterij: 4500mAH met 65W Warp Charge (fast charge)

Scherm: 120Hz Fluid AMOLED, 6.55 inch groot

Camera’s: 16MP, f/2.2 groothoek lens, 48MP, f/1.7 hoofdcamera, 5MP macrolens & 2MP monochrome lens in combinatie met 16MP, f/2.4 front camera.

Android 11 en OxygenOS 11.

De meerwaardezoeker die sinds jaar en dag bij OnePlus shopt, doet dat heel vaak omwille van de uitstekende prijs/kwaliteitverhouding die bij het merk te vinden is. Stevige hardware in een strak fysiek design, aangevuld met een besturingssysteem ontdaan van wilde toeters en bellen. Een design dat zo dicht mogelijk bij het Android-origineel aanleunt. Een merkboodschap die aanslaat.

Nu, OnePlus lijkt niet blind voor moeilijkheden die Huawei door de Amerikaanse handelsrestricties blijft ondergaan. OnePlus sprong recent over Huawei naar een derde plaats wat de verkoop van premium-toestellen in Europa betreft. Het moet daarbij enkel nog Apple en Samsung voor zich dulden. Om die positie te handhaven dient het die premium-koper natuurlijk waar voor z’n geld te bieden. Cleane software is fijn, maar de interface had al sinds 2015 geen fundamentele makeover meer ondergaan. Indachtig alle nieuwigheden ingebakken in Android 11, was het moment dan ook aangebroken om het geheel stevig onder handen te nemen.

De OnePlus 8T wordt gelanceerd met OxygenOS 11, bovenop Android 11. Allereerst is de eerste wereldwijde, niet door Google geproduceerde Android 11-smartphone. Het toestel beschikt zo over een aantal handige nieuwigheden als gecategoriseerde notificaties (conversaties, alerts & stil), eenvoudige toegang tot je notificatiegeschiedenis, een handige screen recorder, verbeterde controle van media & slimme toestellen en een verbeterd beheer van toestemmingen en dark mode.

OnePlus Nord review: de ideale iPhone SE-tegenhanger

Wat voegt OxygenOS 11 daar aan toe? Wel, het zorgt voor een heel nieuwe OnePlus software-ervaring met een verbeterde layout, gedurfd design en nuttige functies die bediening met één hand makkelijker en intuïtiever maken.

Het formaat van het toestel werd bewust kleiner gehouden en is ‘slechts’ 6.55” groot. Daarenboven werd de layout herschikt om je duim te sparen. In heel wat menu’s zijn de belangrijkste features zo makkelijker te hanteren met één hand. Nam je net een foto, dan opent een lange duw op de link naar de galerij een keuzewiel dat je toelaat uit de meest gebruikte ‘share’-opties onmiddellijk een actie te kiezen. Zonder je duim nog maar te hebben bewogen. Bij het opstarten kan je uit verschillende lettertypes kiezen. Hier laat OnePlus je toe gebruik te maken van het ‘OnePlus Sans Font’ dat een ware zegen is voor de leesbaarheid.

De meest opvallende ingreep? Dat moet het ‘always on’- display zijn. Dat kwam er op uitdrukkelijke vraag van de OnePlus-community. Het AMOLED-scherm van de 8T laat toe steevast bepaalde info weer te geven. Er zijn verschillende watch faces, er is de mogelijkheid om je tijdsgebruik van het toestel weer te geven én er is de mogelijkheid om de artistieke weg om te gaan met schets van je meest geliefde foto’s. Maar die functie was bij schrijven nog niet operationeel. Een meerwaarde? Zeker, de info wordt heel minimalistisch weergegeven. Op een  weinig intrusieve manier laat het je permanent toe een glimp op te vangen van alle belangrijke info. Mits je je notificatiebeheer wat onder controle houdt, natuurlijk.

Een 120hz AMOLED Display, 6,55 inch groot

Volledig in lijn met de hierboven beschreven filosofie, krijgt de OnePlus 8T een 6,55 inch 120hz AMOLED Display op z’n snoet gekleefd. Das opmerkelijk, want een 120hz refresh rate was tot op vandaag voorbehouden voor een select clubje aan toestellen met ondermeer de Samsung Galaxy S20 range, Razr Phone 2 én Oneplus 8-reeks. Een iPhone 12 zal je niet op die lijst terugvinden, daar werden andere keuzes gemaakt.

De voordelen van een dergelijk scherm zijn divers. Per seconde kan het toestel meer beelden tonen en das niet enkel nuttig voor het spelen van games. Het zorgt ervoor dat je ‘boterzacht’ door menu’s en applicaties veegt. Tekst ziet er scherper uit en scrollt vlotter op en neer, films zien er meer gedetailleerd uit met een betere weergave van kleuren en contrast. Maar geen voordelen zonder nadelen, het vreet de 4500mAh sterke batterij een stuk sneller leeg.

OnePlus koos voor een vlak scherm, zonder afgebogen randen en plaatste de selfiecamera in de linkerbovenhoek. Het scherm is dunner, accurater qua kleuren en haalt een helderheid tot 1100 nits. Hierdoor krijg je een heel heldere, immersieve ervaring en houdt de telefoon een interessant evenwicht tussen entertainment en gebruiksgemak.

Opladen aan ‘warp speed’

De volgende generatie smartphones wordt steeds minder afhankelijk van een nachtelijke oplaadbeurt. Zo ook de OnePlus 8T die over een snellaadfunctie beschikt en met een 65W-lader geleverd wordt. Dat zorgt voor twee voordelen. In een simpele test konden we met eigen ogen vaststellen dat de telefoon na 10 min laden ‘34%’ aantikte. Om finaal, na 36 min, ‘100%’ weer te geven. Een tweede voordeel schuilt hem in de lader zelf. Met z’n 65W heb je één lader to rule them all. Je kan er immers ook menig tablet of laptop mee opladen, wederom minder gedoe in je tas.

Een kwintet aan cameralenzen

De OnePlus 8T combineert vier lenzen in een nieuwe configuratie op de achterzijde van het toestel. Het gaat over een 48MP algemene camera die wordt aangevuld met een 16MP ultra wide angle, een 5MP macrocamera en een 2MP monochrome camera. Van dat kwartet valt één ding te onthouden. De algemene camera functioneert zoals je dat van een telefoon in deze prijsklasse zou mogen verwachten. Scèneherkenning helpt je automatisch op weg en handmatig kan je aanvullend het één en ander aanpassen. De nightscape modus gaat net dat tikkeltje meer detail en kleur aan nachtelijke taferelen toevoegen, terwijl je met allerlei filters vooraf de stemming van je foto bepaalt. Tegenvallend bleken echter de macro-functie en portretmodus.

Voor die eerste heb ik enkele keren met m’n neus onder een paddenstoel gehangen alvorens er min of meer een scherpe foto uit te halen. Ook de portretfunctie kreeg ik niet onder de knie. Min of meer hoor je te wachten tot de software het diepte-effect juist inschat en jou letterlijk ‘groen’ licht geeft. Maar dat duurt net enkele fracties te lang en zo mis je al eens een spontaan moment. Dan kan je beter gebruik maken van de gewone lens die de klus eigenlijk beter klaart. Tenslotte beschikt de 8T ook nog over een heel goed weggewerkte selfielens die doet wat je ervan verwacht.

Conclusie

Met de 8T levert OnePlus een toestel af dat de eer van het merk hooghoudt. Gebruikmakend van de feedback die het kreeg via z’n OnePlus Community, over onder meer de OnePlus 8 Pro, is OnePlus erin geslaagd een toestel met in het oog springende features te lanceren. Het scherm en besturingssysteem creëren een erg fijne gebruikservaring, aangevuld met een batterij en snellaadfunctie die je zo goed als nooit in de steek laten. Wil je het beste qua foto en video, dan kan je beter andere toestellen bekijken. Maar dan kom je allicht ook bij een ander prijspunt uit.

Met OnePlus zit je duidelijk solide voor de toekomst. Tijdens de afgelopen coronaperiode steeg de online verkoop 40% en stellen ze over alle kanalen heen een duidelijke meerverkoop ten opzichte van 2019 vast. Daarenboven wordt het OnePlus-ecosysteem ook steeds groter. Binnenkort worden de One Buds Z beschikbaar, die €59 moeten gaan kosten. En zelfs een eerste OnePlus-smartwatch!

De Oneplus 8T is sinds 20 oktober 2020 verkrijgbaar via de OnePlus-website en via Fnac, Proximus, Vanden Borre en Coolblue.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *