OnePlus Buds Z2 review: De beste (betaalbare) oortjes
Ben je op zoek naar muzikale perfectie? Dan zoek je best verder. Ben je in de markt voor een goede prijs/kwaliteitverhouding? Lees dan gerust verder en maak kennis met de OnePlus Buds Z2.
Gelukkig nieuwjaar! Het was weer die tijd van het jaar: ovenhapjes (ofwel te warm, ofwel te koud, zo nooit eens net warm genoeg), zatte (en zotte) nonkels, kroketten (met hopen), afgezaagde nieuwjaarsmopjes (‘tot volgend jaar dan hé!’), het einde van de kerstmuziek en – hopelijk – enkele gulle donaties van ouders, nonkels en tantes, en grootouders. Tenminste, als je nieuwjaarsbrief iet of wat in de smaak viel.
Als jouw brief dé topper van het eindejaar was, en je nu dus een zakcentje op zak hebt waarvoor je een toffe bestemming zoekt, dan heb ik misschien wel een tip voor jou: de nieuwe OnePlus Buds Z2. De beste geluidsonderdrukkende, volledig draadloze oortelefoon voor de audiofiel met beperkt budget.
Zachte prijs
Nu, het is te zeggen: 99€ is voor velen onder ons natuurlijk nog steeds een stevige hap uit het budget. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar een aankoop van die omvang moet voor mij nog steeds weloverwogen zijn; zelden zal ik even snel honderd knotsen op tafel gooien vanwege een gekke impuls. Daarom zal het misschien wel leuk om te horen zijn dat je met deze Buds een berekende gok waagt.
Er zijn namelijk nog steeds weinig degelijke opties met Active Noise Cancelling (ANC) op de markt die aan een degelijke prijs ook echt degelijke prestaties afleveren. Indertijd kon ik de eerste generatie OnePlus Buds al eens testen – deze waren lange tijd mijn favoriete prijsbrekers in het instapsegment (wat betreft volledig draadloze oortjes), maar voor deze Buds Z2 gooi ik ze met veel plezier mijn stoffige schuif in.
Passende pasvorm
Het allereerste wat me opviel, iemand die in-ear oortelefoons eigenlijk weinig tot nooit gebruikt omdat ze nooit goed in mijn oren blijven zitten, is dat ze verbazingwekkend goed in de oren blijven zitten. Meestal schuiven zo’n oortjes eruit na hooguit een kwartier, maar de Buds Z2 hielden het toch makkelijk ettelijke uren uit. Een hoogst aangename verrassing voor iemand met moeilijke oren.
Uiteraard zitten er nog grotere en kleinere oordopjes mee in het pak, voor degenen met respectievelijk grotere en kleinere oren, maar de gemiddelde maat zou voor de gemiddelde medemens doorgaans goed genoeg moeten passen.
Technisch solide
Ben je een actieve medemens, dan zal het je een plezier zijn te weten dat de OnePlus Buds Z2 IP55-gecertifieerd zijn. Daarmee kan je ze zonder problemen gebruiken om te gaan joggen in een kleine plensbui: zowel zweet als water zullen je oortjes geen schade berokkenen. De case is iets minder waterdicht, maar zou enkele regendruppels toch zeker moeten overleven.
Wat de Buds Z2 natuurlijk écht speciaal maakt, is de ANC, of ruisonderdrukking, tot 40dB. Voor wie dat te nietszeggend is: het getokkel van toetsenborden (en zelfs luide collega’s) verdwijnen helemaal in de achtergrond. Niet helemaal gek, aangezien je ze diep in je gehoorgang stopt, maar het verschil zonder ANC is toch erg groot. Een mooie prestatie.
De batterij is evenzeer de moeite: met ANC ingeschakeld kom je tot 27 uur toe met de oortjes en de case (die de oortjes oplaadt telkens je ze opbergt). Schakel je de ruisonderdrukking uit, dan kom je tot 38 uur, een mooi gemiddelde zelfs als je de premiummarkt mee in rekening neemt. De oortjes alleen kunnen tot 7 uur spelen zonder ANC, en dat is wél bovengemiddeld.
Bovendien kan je, in tijden van nood, tot vijf uur toekomen met een oplaadbeurt van 10 minuten (mits je de juiste OnePlus-oplader zou gebruiken).

Op maat van… OnePlus
Hoewel de technische kant van de oortjes zeker in orde is, kan je toch weer zuchten om enkele moderne tendensen. Zo werken de oortjes uiteraard het best in combinatie met een OnePlus-smartphone. Zo werkt de Dolby Atmos-ondersteuning bijvoorbeeld alleen met de toptoestellen van OnePlus. Dat betekent dat ik daar dus geen uitsluitsel over kan geven, met mijn kantoorgebonden OnePlus Nord.
Bovendien word je sterk aangeraden om de ‘HeyMelody’-app te downloaden om je oortjes beter te kunnen bedienen. Het is een app die zowel OnePlus-oortjes als Oppo-exemplaren helpt aansturen (‘maar we zijn twee bedrijven hoor’); het is wel degelijk nuttig om deze app te gebruiken, zelfs al stuurt de app je dan door naar je telefoonopties.
Het grote voordeel van de app is dat je meer inzicht krijgt in hoe de knoppen op de oortjes werken, iets wat mij in het begin nogal verwarde, met name het schakelen tussen toestellen en het wisselen tussen ANC, gedeeltelijke ANC en ‘transparantie’ – een optie die alle geluid doorlaat zodat je toch even een gesprekje kan voeren met die praatgrage collega. Maar nog het meest omdat de app je helpt testen of de oortjes volledig in je oren passen met een simpele, snelle test. Zo weet je meteen welke pasvorm je best gebruikt.
Eindoordeel
Online vind je heel wat plus- en minpunten over de OnePlus Buds Z2. De bassen overheersen volgens sommigen, anderen vinden de pasvorm niet ideaal. Hoewel ik inderdaad hier en daar (kleine) bedenkingen heb bij het geluidsprofiel – dat je overigens niet kan tweaken naar eigen smaak – vind ik ze over het algemeen toch gebalanceerd genoeg om twijfels weg te werken.
Ze zijn erg comfortabel voor mijn oren en de eerste in-ears die ik mezelf langere tijd zie gebruiken. Daarnaast zijn ze esthetisch zeker niet ongunstig en ben ik weg van de goede ANC. Voor 99€ zijn ze daarom mijn eerste keuze voor wie op zoek is naar ruisonderdrukkende oortjes die volledig draadloos moeten zijn. De OnePlus Buds Z2 zijn zeker niet perfect, maar ze zijn wel de betaalbare en betrouwbare optie.