Reviews

3 redenen om de OnePlus Nord CE2 (niet) te kopen: review

13 maart 2022

author:

3 redenen om de OnePlus Nord CE2 (niet) te kopen: review

De nieuwe OnePlus Nord CE2 (Core Edition) is een prima toestel aan een acceptabele prijs. Waar ligt dan juist het verschil met de Nord 2?

Op het eerste zicht is het makkelijk om de nieuwe OnePlus Nord CE2 weg te zetten als de tamelijk dure lightversie van de Nord 2. Er zijn redelijk wat verschillen tussen beide toestellen, maar de prijzen liggen angstvallig dicht bij elkaar. Is het een perceptieprobleem of is er meer aan de hand?

We doken in beide toestellen op zoek naar enkele concrete verschillen die een antwoord kunnen bieden op die vraag. We bundelen onze bevindingen in 3 argumenten vóór en 3 tégen de OnePlus Nord CE2.

+: De Nord CE2 doet het oldskool – een koptelefoonaansluiting

‘CE’ staat bij OnePlus niet voor Conformité Européenne, maar wel voor ‘Core Edition’. Met andere woorden: het beste van OnePlus. Wat het beste is aan een smartphone is natuurlijk erg subjectief. Voor de ene is het de toevoeging van een koptelefoonaansluiting, voor de ander is het een notificatieslider – ooit signature OnePlus.

Voor de Nord CE2 is het evenwel dat eerste geworden. De slider is verdwenen en in de plaats vond OnePlus plek om een ouderwetse 3,5mm-aansluiting te plaatsen. Voor de pure audiofielen is het wellicht een zegen, maar ik plaats er toch graag enkele bedenkingen bij: audiofielen kopen geen middenklasse smartphone. Verder heeft de gemiddelde pendelaar ondertussen vast wel een koptelefoon (of oortelefoon) die voornamelijk werkt op bluetooth.

Het doet me vermoeden dat OnePlus zich richt op minder kapitaalkrachtige kopers die het voornamelijk moeten hebben van een koptelefoon die voor een vijftigtal euro toch voldoende kwaliteit levert – met een bedrade aansluiting dus. Voor die tieners en jongvolwassenen is het dan ook een groot pluspunt.

+: Terug in de tijd – een geheugenkaartslot

Met 8GB RAM en 128GB ROM beschikt de Nord CE2 over dezelfde basisuitrusting als de instapversie van de Nord 2. Die eerste beschikt evenwel over een SD-kaartslot dat je kan gebruiken om het geheugen nog eens gevoelig uit te breiden. Het doet ons terugdenken aan die goede oude tijd waarin we sukkelden om apps te laten draaien vanop zo’n kaartje omdat het interne geheugen niet groot genoeg was.

Vandaag is zo’n functie natuurlijk enigszins overbodig: overal waar je komt kan je haast streamen wat je nodig hebt. Muziek of series en films? Je vindt heus wel een hotspot, of je mobiele abonnement kan het zonder problemen aan.

Blijft nog over: de minder kapitaalkrachtige tieners die misschien nog genieten van wat downloads en piraterij. Of ze willen misschien muziek uitwisselen met vrienden? Alleszins is het een makkelijke manier om bestanden snel over te zetten tussen je computer en je smartphone; hoeveel nut deze functie écht nog heeft, zal van persoon tot persoon afhangen.

+: Snel op de baan met een ultrasnellader

Wat ons betreft één van de sterkste punten van dit toestel: de batterij die oneindig lang lijkt mee te gaan en, voornamelijk, hoe snel je deze oplaadt. Met de snellader van 65W ben je na amper een kwartier alweer op weg met een batterij die het de rest van de dag zal uithouden. Op iets meer dan een halfuur is de smartphone zelfs volledig opgeladen.

De snellaadtechnologie waar de Nord CE2 op boogt, is niets minder dan de SuperVOOC-variant van, jawel: Oppo. Het merk dat jarenlang een ‘los samenwerkingsverband gericht op schaalvoordeel bij de aankoop van onderdelen’ onderhield met OnePlus is sinds kort het officiële moederbedrijf van OnePlus. Concreet betekent het dat OnePlus de stickertjes van zijn snellaadtechnologie haalt en voortaan trots de eigenlijke (echte) naam van de technologie zal bezigen.

Is dat slecht? Absoluut niet. Oppo is zonder meer (een) marktleider op gebied van snelladen, wat je ook in gebruik meteen voelt. Als de consument er zijn profijt uithaalt, krijgt het onze goedkeuring.

smartphone against a wall
De OnePlus Nord CE2 heeft een geweldig mooi scherm.

-: De Nord CE2 doet het niet oldskool genoeg – geen slider

Voor een toestel dat beweert alles tot het minimum te herleiden en alleen het beste over te houden, maakt he ttoch een erg vreemde keuze: de traditionele ‘slider’ die OnePlus gebruikt op zijn smartphones is een pijnlijke afwezige. Op de OnePlus Nord én Nord 2 is deze aanwezig en maakt hij het makkelijk om te wisselen tussen geluidsprofielen. Bij de CE2 valt deze knop uit de boot.

Op het eerste zicht is het slechts een klein verschil, maar het zijn vaak details die de grootste impact kunnen maken. De gekende slider maakte voor ons alvast telkens een wereld van verschil nadat Android de (volgens ons) verkeerde richting uitging met z’n geluidsmanagement. Het gebruiksgemak van OnePlus verliest bij deze een beetje cachet.

-: De camera is maar zozo – jammerjammer

Het camera-eiland van de Nord CE2 is, toegegeven een pareltje. Het bevindt zich in een zee van plastic, een keuze die door velen wordt verguisd omdat een metalen achterkant wordt gezien als kwalitatiever. Wij hadden geen problemen met het plastic en het voelde zeker niet minderwaardig aan. Bovendien maakt het een Oppo Find X-achtig eiland mogelijk, met leuke afgeronde randen. Het is overigens die afwerking die het toestel onderscheidt van de Oppo Reno7 – de smartphone die als basis zou zijn gebruikt voor de Nord CE2.

Maar het design maakt niet alles goed, natuurlijk. Want de camera’s zelf zijn, hoewel niet slecht, toch eerder ondermaats. De macrolens is overbodig wegens een gebrek aan scherpte (amper 2 megapixels), maar wordt wel in de markt gezet als een onderscheidend feature. Toegegeven, de zwartwit-lens van de Nord 2 was ook overbodig, maar daar presteerden de andere lenzen algemeen gezien toch beter.

-: Het prijsverschil met de Nord 2 is minimaal

Aan het einde van dit stuk kunnen we concluderen dat de OnePlus Nord CE2 niet zomaar een afgeslankte versie is van de eerder verschenen Nord 2. Op verschillende belangrijke gebieden zijn ze haast evenwaardig: het scherm is bijvoorbeeld geweldig (amoled, 90Hz verversingsgraad), er is absoluut niet op bespaard. Bovendien zal je op het eerste zicht weinig geen verschil merken tussen beide chipsets, ook al komt die van de Nord CE2 uit een iets lager segment.

Maar als je naar de prijs van beiden kijkt, vraag je je enigszins af waarom je voor de Nord CE2 zou gaan als de prijs van de Nord 2 nagenoeg dezelfde is. Dan komen we weer terug bij het allereerste punt: dit nieuwe toestel is niet zomaar een ‘lightversie’ van wat eerder al verscheen, maar een toestel uit een reeks met een heel eigen identiteit en bestaansrecht.

OnePlus Buds Z2 review: De beste (betaalbare) oortjes

Hoewel het misschien even zoeken is, maak je voor jezelf best even de oplijsting welke functies voor jou het belangrijkste zijn. Stel je prioriteiten samen en kies op basis daarvan welk toestel het best bij jou aansluit. Is die koptelefoonaansluiting voor jou primordiaal, dan staat de keuze meteen vast. Draag je de geluidsslider, net als wij, hoog in het vaandel, dan is de iets krachtigere Nord 2 jouw logische keuze.

Overdrijven is een delicate kunst

Afsluiten doen we met een kleine waarschuwing aan OnePlus – eentje die aansluit bij een eerder sentiment dat we al vaker uitdrukten. Pas op met hoe je jezelf profileert. Bij de voorstelling werd duidelijk dat enkele fans van het eerste uur de prijs veel te hoog vonden. OnePlus is dan ook al lang niet meer het bedrijf dat uitpakte met killer features aan een antastisch prijspunt. De dagen van prijsbreker zijn geteld, maar wat maakt het dan wel van OnePlus?

Daarnaast is het opletten voor een oversaturatie van de markt. Hoewel we hen toffe jongens vinden, hebben we genoeg aan één Motorola dat zich bezighoudt met een aparte smartphonelancering per ‘speciaal’ feature. Laat ons duidelijk zien: een extra macrolens achteraan het toestel is geen bestaansreden voor een aparte smartphone. Zover is OnePlus (gelukkig) nog niet, al zit er naar verluid wel nog een Nord CE2 Lite aan te komen.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *