OnePlus Nord review: de ideale iPhone SE-tegenhanger
We hebben er lang over geklaagd, maar eindelijk ging OnePlus terug naar zijn roots. De Nord is alles wat je wilt aan een bijzonder aantrekkelijk prijskaartje.
Hallelujah! Hosanna gezij geprezen, OnePlus is terug. Na jaren in de woestijn heeft de Chinese smartphonefabrikant eindelijk zijn weg teruggevonden naar het enige juiste, rechte pad. Oké, ik overdrijf, maar alleen omdat ik al jaren riep dat OnePlus zichzelf verloochende. Met de OnePlus Nord zijn ze evenwel helemaal terug – ze doen zelfs nog een pak beter dan vroeger.
Middenklasser
We lazen al her en der dat de Nord zijn prijskaartje (399 euro) waard is. Het is een middenklasser met een processor en een prijskaartje die het middensegment alle eer aandoet. Ik zou echter nog verder durven gaan en meen dat dit toestel zijn doel overstijgt. En wel hierom.
OnePlus richt zijn Nord op een jonger doelpubliek. Jeugdige gebruikers die verslingerd zijn aan TikTok, selfies en felle kleurtjes. Laat me beginnen met dat laatste punt: het zijn niet alleen jongeren die de felle, metallic-blauwe achterkant zullen appreciëren. Ik ben er zelf helemaal weg van. Weg met het saaie grijs, zwart of andere ‘veilige’ kleuren: de Nord reflecteert licht op een prachtige wijze en wie een andere tint verkiest, is gek.
Cameraplezier(?)
Voor de selfies worden we getrakteerd op een dubbele selfiecamera. Een luxe die je zelfs op vele vaandeldragers niet ziet – denk bijvoorbeeld aan de veel duurdere Sony Xperia 1 II; en dat is dan een toestel dat helemaal gericht is op fotografie. Een mooie traktatie dus van OnePlus, maar eentje met een grote kanttekening: de hoofdselfiecamera is degelijk maar niet uitzonderlijk en de tweede camera levert weinig meer op dan een breder gezichtsveld. Het doel is meer mensen op je verticale selfie te krijgen – de kwaliteit moet er evenwel bij inboeten.

Achteraan krijg je vier lenzen (waarvan eentje dient om diepte te herkennen) die vaak degelijk werken, maar evenmin zullen weglopen met fotografieprijzen. In goed licht krijg je dan wel degelijke resultaten, het is net bij weinig licht dat je indruk zal maken. De nachtmodus is namelijk érg goed. Vreemd genoeg ben je bij middelmatig licht soms in een strijd verwikkeld om een goede foto te maken.
OnePlus pakt voor de Nord uit met dezelfde hoofdcamera als die in de nieuwe OnePlus 8-reeks. Dat wil zeggen dat je één steengoede camera hebt, aangevuld met drie middelmatige opties. Op het einde van de dag mag je daar niet over klagen – het is en blijft een middenklasser – maar het zorgt voor enkele vreemde momenten.
Zo staat de standaardmodus bijvoorbeeld ingesteld op een gewone 12 megapixels. Wil je de volle 48 van de hoofdcamera ontbinden, dan moet je dat telkens kiezen en bovendien kan je daar niet mee inzoomen. Ik noem het een vergiftigd geschenk. Korte samenvatting: met de Nord maak je vaak goede foto’s, niet meer, niet minder. Soms stijgt hij boven zichzelf uit mede dankzij de optische beeldstabilisatie (nog zo’n zeldzaamheid in deze klasse), soms is het net het omgekeerde. Al bij al een evenwichtig resultaat.
Harde waren
Nee, dan ben ik veel meer onder de indruk van de andere aspecten (klik voor specificaties) van dit toestel. Zoals de behuizing. Ondanks dat de OnePlus Nord een geëvolueerde vorm is van een Oppo Realme 6 Pro (beide merken kopen samen onderdelen aan om kosten te drukken, vandaar), valt hier eigenlijk niets op aan te merken. Het toestel voelt stevig aan en ligt ontzettend leuk in de hand. De slider om te schakelen tussen geluid, trillen of stille modus doet me afvragen waarom niet elke fabrikant dit doet: dit is gebruiksgemak zoals het hoort.

De Nord geniet daarnaast van een Amoledscherm in FullHD+ dat er te allen tijde prachtig uitziet. De batterij is met 4115 mAh groot genoeg en gaat lang mee. Bovendien krijgen we hier dezelfde snellaadtechnologie als op de vaandeldragers. Je laadt je Nord zo snel op dat je hem altijd ter beschikking hebt. In mijn ervaring is deze snelheid aan deze prijs ongezien.
De processor binnenin is de Snapdragon 765G, exact hetzelfde model dat we zagen in de Motorola Edge. Vraag me niet hoe OnePlus het doet, maar hij voelt in de Nord stukken performanter aan dan in de Motorola. Zo krijg je een krachtige smartphone die klaar is voor het toekomstige 5G-netwerk. Als we dat ooit in ons land mogen verwelkomen, natuurlijk.
Ten slotte wil ik de vingerafdrukscanner even apart vermelden. Deze zit verstopt onder het scherm en is de beste die ik op deze manier al kon testen. In 99% van alle gevallen werkte hij snel én accuraat. Zelfs in vaandeldragers zag ik het nog niet eerder gebeuren.
Zachte waren
De software op de OnePlus Nord is dan weer het ouwe getrouwe Oxygen OS. Het heeft wat weg van stock Android, maar met hier en daar een extra toetertje of belletje. Opnieuw niets op aan te merken. Of toch: op gebied van bluetooth haperde mijn model regelmatig. Met name wanneer ik de volledig draadloze oortjes gebruikte. Stak ik de Nord in mijn broekzak, dan verloor ik steevast een seconde lang de verbinding. Het ligt niet aan de oortjes: in de wagen gebeurde het ook soms.
Met de Nord ben je zeker van twee grote Android-updates en drie jaar lang beveiligingsupdates. In deze tijden is dat het minimum dat je mag verwachten, helaas bieden fabrikanten je vaak maar de helft aan. OnePlus doet het op dat vlak dus relatief goed.
Kopen?
Ik hield mijn hart vast bij de officiële lancering van dit toestel. Bij de bekendmaking was ik het al enkele dagen aan het testen en ik was ervan overtuigd dat OnePlus hiermee de bovenkant van het middensegment zou opzoeken: voor minder dan 500 euro konden ze dit niet doen, meende ik. Toen de prijzen vielen, volgde mijn mond. 399 euro voor dit toestel is een meer dan eerlijke prijs.

Zelden ben ik zo enthousiast over een smartphone – zeker in de middenklasse is er altijd een grote ‘maar’ aan verbonden, een element dat tegenwerkt waardoor het toestel betaalbaar blijft. Bij de Nord was dat niet het geval. Het enige minpuntje – de bluetooth die af en toe wegvalt – is misschien nog te redden met de juiste software-update?
Er zijn uiteraard nog betere smartphones, maar niet aan deze prijs. De iPhone SE komt in de buurt, maar voor zijn bedrag krijg je er bij OnePlus ook nog de draadloze oortjes bij (die afzonderlijk 89 euro kosten). Dat is een mooie deal, want die oortjes zijn beter dan de Huawei-exemplaren die ik onlangs testte. Als ze goed in je oren passen natuurlijk (bij enkele proefkonijnen bleek dat niet het geval.
Ben je momenteel op zoek naar dé beste koop, dan mag je stoppen met zoeken. Prijs-kwaliteit vind je op de Android-markt momenteel niets beter. Wanneer mag je wel twijfelen? Als je absoluut een iPhone wilt. Dan is er de iPhone SE.
Bonusreview: OnePlus Buds
Samen met de OnePlus Nord kregen we de mogelijkheid om de volledig draadloze oortjes te testen. De eerste aangename verrassing was de kleur: die was dezelfde als een van de hoesjes van de Nord. Ze noemen die kleur dan ook ‘Nord Blue’. De case past daardoor erg goed bij het toestel, al is de matte afwerking helaas geen partij voor valpartijen: je krijgt al snel kleine krasjes in de kleur.
De geluidskwaliteit is erg goed, zeker wanneer je ze vergelijkt met concurrenten van andere merken in combinatie met hun prijskaartjes. De belkwaliteit is soms wat minder dan pakweg wat Huawei aanbiedt, maar voor muziek vond ik de OnePlus-exemplaren beter. Ook tijdens het sporten bleven deze bij mij beter zitten.
De case geeft je in totaal 30 uur speeltijd – het huidige record. Ze houdt bovendien erg goed haar niveau. Zelfs een week zonder gebruik later was dat amper gezakt. Verbinden gaat snel en je kan de Buds instellen zonder dat je daar een extra app voor nodig hebt (hinthint Huawei). Voor 89 euro haal je dus erg goede oortjes in huis.