Reviews

OnePlus Watch review: Duurtest op lange termijn

4 december 2021

author:

OnePlus Watch review: Duurtest op lange termijn

OnePlus voegde in de lente van 2021 een eerste smartwatch toe aan z’n portfolio. Met een richtprijs van €159 speelt de OnePlus Watch in de drukbevolkte middenklasse waar de varianten van Garmin, Samsung, Huawei en Fitbit nu al enige tijd de plak zwaaien.

Toch wil OnePlus het verschil maken met een rechtoe mix van design, betaalbaarheid en batterijduur. Met de feestdagen die er zitten aan te komen, kan je hem wellicht nog een stuk goedkoper op de kop tikken. Tijd om je klassieke polshorloge in te ruilen? We zochten het uit.

Is je klassieke polshorloge aan vervanging toe?

De stap van een klassiek polshorloge naar een smartwatch blijft voer voor twijfel, zeker als je vooral wil – enfin – weten hoe laat het is. En niet te veel wil hoeven frunikken aan een lomp polsaccessoire, overladen met fancy features.

Ondergeschrevene bond ergens eind 2015 voor het eerst een smartwatch om de arm. De Pebble Time was de opvolger voor de felgesmaakte eerste generatie van de Pebble smartwatch en trad naar voor als een challenger van het standaard €100 – €200 doordeweekse polshorloge. Met als geheim wapen een geweldig e-inkscherm met een batterijduur van maar liefst twee weken. Twee weken!

Pebble was toen nog niet opgeslorpt door Fitbit, en Fitbit was op zijn beurt nog niet opgeslorpt door Google. Om maar te zeggen dat er sinds die tijd heel wat is veranderd. Maar anderzijds ook niet. Rond diezelfde tijd presenteerde Apple z’n eerste Apple Watch met een batterijduur van 18u. De recent aangekondigde zevende generatie heeft nog steeds een batterijduur van, jawel, 18u.

Om z’n polshorloge in te ruilen verwacht menig gebruiker meer. Nadenken over opladen, neen toch? En zo zie je een segment ontstaan (< 200EUR) van smartwatches met een beloofde batterijduur van twee weken, aan de prijs van een eenvoudig stukje minimalistisch Deens design.

Geen uitgebreide app store, vooral voorgeïnstalleerde applicaties die zich richten op informeren en meten. Je kan ermee bellen maar niet uitgebreid berichten beantwoorden. En je krijgt vaak een spetterend AMOLED-scherm! Gooi daar snelle laadtijden bovenop en je hebt het recept om van ongelovigen, volgelingen te maken. In theorie dan toch.

Echt 14 dagen batterij?

OnePlus presenteert z’n ‘burdenless, never settle experience’ middenin dat segment. De OnePlus Watch krijgt een theoritsche batterijduur van 14 dagen mee en je laadt de helft van de batterij op in minder dan een half uur dankzij Warpe Charge. Vergeten opladen? ‘s Ochtends volstaan vijf minuten op de meegeleverde magnetische lader om je alsnog de dag door te helpen.

Zelf haalden we er zowat 8-12 dagen uit, afhankelijk van het gebruik. Veel heeft te maken met hoe makkelijk je het scherm laat oplichten of in welke mate je het gebruikt om te gaan sporten. Maar zelfs na vrij intensief gebruik haalden we er makkelijk een dikke week uit. Bovendien is er dus het snelladen dat de batterij bijvoorbeeld in tien minuutjes letterlijk van 10% naar – even kijken – 47% katapulteert.

Een slim horloge of een verlengstuk van je telefoon?

In deze categorie krijg je zowat een doorslagje van beide. Allereerst is het een slimmer horloge. Makkelijkst draag je hem met het always-on display ingeschakeld, dat je een batterijbesparende wijzerplaat toont. Net als dat klassieke polshorloge dus. Maar wel eentje die met een draai van de pols in z’n actieve modus springt. Uit een waaier aan watchfaces kies je de grafische interface die jou de data toont die vooral jij wil zien.

Met z’n minimale design is de OnePlus Watch één van de meer toegankelijke smartwatches. Een klassieke ronde vorm, zeker niet te dik of te zwaar en toch voldoende groot zonder het gevoel te hebben met een chunky Garmin of klassieke G-shock rond te lopen. De meegeleverde strap leek in het begin wat onhandig om te sluiten met één hand, maar dat raak je gewoon. Net zoals het comfortabele gevoel van de polsband. ‘Ie vult dus perfect je business casual outfit aan zonder te veel aandacht op te eisen.

Is het een slimme watch? Beperkt. Je kan er een inkomende telefoonoproep mee oppikken. Of zelf een nummer vormen. Het is een fitness tracker die ook je slaap meet, waarover verder meer. De watch fuctioneert zelfs als handige zaklamp en helpt je je telefoon terug te vinden.

En natuurlijk verwerkt de watch ook notificaties. Maar daar starten de beperkingen. Er is geen toetsenbord om berichten te beantwoorden, enkel enkele apps die je voorgeprogrammeerde antwoorden laat sturen. Geen kalenderapplicatie, enkel de notificatie die je zelf bijvoorbeeld tien minuten voor de start van een meeting instelt. Navigeren kan maar de OnePlus Watch stelt letterlijk ‘When you start navigation with Google Maps on your phone, you can synchronize some navigation content to your watch.’ Juist, ‘some’.

Eerder dus een verlengstuk van je telefoon. Er is geen app store om uit te kiezen, het is vooral hopen op updates die extra functionaliteit toevoegt zoals de recent aangevulde Spotify-player die automatisch start eens je de app op je telefoon opent. Er is geen ondersteuning voor Google Assistent – toch wel het grootste manco – en je kan er niet mee betalen (NFC).

Als klap op de vuurpijl durft de verbinding tussen telefoon en watch al eens te haperen. Maar je kan dat redelijk goed opvangen door de app op je telefoon open te houden en te ‘locken’.

Is het een goede fitness tracker?

Hij is alvast voorzien van de nodige hardware om een goede fitness buddy te zijn. De watch voelt niet te zwaar aan en heeft een polsband waarmee je stevig aan het zweten kan. Hij is IP68-gecertificeerd en je kan er dus mee gaan zwemmen. Hij meet je hartslag en heeft zuurstofsaturatiemeter aan boord waarmee je peilt hoe goed je er fysiek voor staat.

Natuurlijk heeft de OnePlus Watch ook een waaier aan specifieke modi, zodat je een loopoefening, ritje op de fiets of plons in het bad correct kan opvolgen. In de app op je telefoon zie je daarna specifiek uitgediepte statistieken. Daarenboven is er ook 2GB aan effectieve opslag aanwezig om zonder telefoon toch met je favoriete muziek aan het sporten te slaan. Die muziek erop krijgen, is een ander paar mouwen. Er is immers geen poort voorzien op de watch, dus bestanden dien je via bluetooth te transfereren. Neem dus maar gewoon je telefoon mee, dan kan je bijvoorbeeld naar hartelust Spotify bedienen.

Tenslotte kan je de watch ook gebruiken om je stressniveau te peilen, ademhaaloefeningen te doen of om je slaap te meten. De statistieken zien er leuk en net uit, maar wil je dat alles echt goed doen, kan je beter naar accuratere toestellen grijpen, meer specifiek gemaakt om die info te meten.

Conclusie

De OnePlus Watch is een polshorlogevervanger, geen superslimme watch. Het is een uiterst stijlvol en draagbaar kleinood dat dienst doet als een verlengstuk van je telefoon. Deze eerste iteratie heeft heel wat nuttige functies aan boord, maar slaagt er niet steeds in te overtuigen. Niet al te accurate sportmetingen, verbinding met de telefoon die al eens verloren gaat, beperkte interactiemogelijkheden met notificaties, enzovoort.

Waar je hem wel voor koopt, is z’n batterij en snellaadfunctie. Tenzij je echt aan het sporten slaat, wil je immers niet elke andere dag je horloge gaan opladen. Leg je lader ergens in het zicht, gooi je watch er af en toe eens op en je zal nooit nog met een lege batterij rondlopen.

En zo een gemoedsrust is ook al es iets waard. Als adviesprijs in België en Nederland houdt OnePlus nog steeds zo’n 159EUR aan. Maar met de feestdagen in het verschiet, kan je hem wellicht wat goedkoper op de kop tikken. Hou daarom zeker de website van OnePlus in de gaten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *