Onpopulaire mening: OnePlus 10T beste smartphone die je vandaag kan kopen
Twijfel je tussen een OnePlus 10 Pr of een 10T? We helpen je graag inzien waarom je best voor die laatste kiest.
Hoewel de OnePlus 10T op verschillende plaatsen eerder gemengde reacties krijgt, is hij toch de beste optie in het lagere premiumsegment. Of het hogere middensegment, afhankelijk van waar je voor jezelf de grens trekt. Toegegeven, voor de 10T sluit OnePlus enkele controversiële compromissen, maar ze zijn het meer dan waard.
Doe één ding goed
In mijn professionele leven merk ik steeds vaker dat het belangrijk is om vandaag de dag één ding écht goed te doen in plaats van verschillende dingen eerder matig. De uitspraak jack of all trades is gekend – en draagt een veeleer positieve connotatie – maar wist je dat er nog een stukje achteraan komt? Master of none werd later aan die zegswijze toegevoegd en vat wat mij betreft perfect de OnePlus 10 Pro samen.
Dat toestel was een prima poging om de aandacht te vangen van eenieder die shopt in het hogere segment, maar kreeg regelmatig de opmerking dat hij op alle vlakken moest onderdoen voor concurrenten. De degelijke prijs kon dat enigszins opvangen, toch werd hij slechts zelden volmondig aangeraden als beste koop. De OnePlus 10T kampt met nogal dezelfde reacties, al heeft hij enkele kwaliteiten die dat wat mij betreft ruimschoots goedmaken.
In plaats van alles goed te willen doen, koos OnePlus met de 10T duidelijk zijn niche uit en zette het daarop in. Het resultaat: de beste processor die je kan vinden, duizelingwekkende oplaadmogelijkheden en een erg zacht prijsje voor wat heus wel aanvoelt als een premiumtoestel. Behalve dan aan de achterkant, die is gemaakt van plastic en is vatbaar voor krassen.
Compromis of compromitterend
Wat een smartphone vaak écht leuk maakt, is een welbepaalde focus. In het verleden zagen we smartphones met een batterij van 5.000 mAh (toen het gemiddelde eerder lag op de helft daarvan), telefoons waarvan je twijfelde of ze dienden om te fotograferen dan wel te bellen, en foons die complete bagger zijn, maar wel openklapten (al waren ze dan weer vatbaar voor zand onder het plastic vouwschermpje. Ontploffende batterijen tellen in deze niet mee als gespecialiseerde feature. Het is hier Syrië niet.
Bij de OnePlus 10T vinden we dat plezier terug in de nadruk die het bedrijf legt op de batterijprestaties. Oke, de topprocessor maakt het een goede deal, maar ten opzichte van een middenklasser zal je daar tegenwoordig het verschil niet meer voelen. Je toestel op 10 minuten opladen van 40% naar 100 en daar vervolgens bijna twee dagen mee verder kunnen… dat doet wat met een mens.
Aan de andere kant van het spectrum vind je dan weer de gecontesteerde verdwijning van de alert slider. Die moest plaats ruimen voor de dubbele oplaadgeleiders van 80W elks, waardoor de telefoon zijn geweldige snelheid behaalt. Een zware dobber voor mij persoonlijk, maar wat mij betreft, wordt dat dan weer goedgemaakt door het feit dat je de oplader van dit toestel voor het eerst (bij OnePlus) ook kan gebruiken om je laptop, Nintendo Switch,… op te laden. In het verleden konden de opladers van andere merken dat ook, maar dan was dat steeds met de melding dat de gebruikte oplader eigenlijk niet krachtig genoeg zijn werk te doen. Met deze oplader heb je dat niet; je kan gewoonweg eender wat opladen (met een usb-C-poort).
Eindelijk weer een echte prijsbreker
Dat is het. Deze tussentitel vat het volledig samen: een prijsbreker die mee kan met de besten, zij het met enkele compromissen. Voor de doordeweekse smartphonegebruiker, die niet op zoek is naar de àllerbeste foto’s of het sterkste frame, is dit een telefoon die werkelijk aanvoelt als een toptoestel.
De prijs helpt enorm om de OnePlus 10T verkoopbaar te maken: 200 euro goedkoper dan de pro en toch is het een vooruitgang. Het verdwijnen van de Hasselblatt-naamgeving heeft daar uiteraard mee te maken.
Vooruitkijken
De volgende OnePlus (of toch het toptoestel) wordt volgens het merk weer een echte topper, met alles op en aan. Nog meer dan de 10 Pro zal deze de concurrentie moeten aangaan met de allerbesten. Of dat ook echt het geval zal zijn, valt natuurlijk af te wachten maar hopen kost niets.