Overig

Op schoolreis met Huawei: een dagje wachten

27 oktober 2018

author:

Op schoolreis met Huawei: een dagje wachten

Nog voor we één artikel publiceerden, mocht Tech & Leven al met Huawei op schok. Toen ik vertelde, aan eenieder die het wou horen, dat ik naar Londen ging voor de aankondiging van hun nieuwste Mate-vlaggenschip, waren de reacties unaniem ‘wow, cool’. Maar is zo’n event echt zo glamoureus als wij, de techbloggers (en influencers), willen doen geloven? Een reportage.

Het had van bij het begin wat weg van een schoolreisje. Om 10 uur ‘s ochtends verzamelden we in station Brussel-Zuid aan Sam’s Café. Zo’n journalistenbende herken je uit de duizend: koffie in de hand, grote rugzakken gevuld met gadgets, mapje met de details van de reis in de ene hand en een dure smartphone in de andere hand – een journalist heeft dus drie handen. Voor mij was het bijna twee jaar geleden dat ik nog een perstripje had gemaakt, maar het weerzien met het (kleine) wereldje was niettemin hartelijk. Ondanks mijn huidige job als PR-jongen, werd ik niet bekogeld met eieren en tomaten. In mijn boekje heet dat een succesvolle carrière!

Het schoolreisgevoel werd op de bus naar de eventlocatie nog wat versterkt toen de PR-mensen van Weber Shandwick drie journalisten kwijt waren en namen begonnen af te roepen om te zien wie ze ontbraken. Op de trein kregen we bovendien een fruitsapje. Het zijn de kleine dingen, hé.

De checklist even afgaan

De presentatie van de nieuwe toestellen was, en daar moet Huawei eerlijk in durven zijn, een beetje langdradig. Voor een toestel waarvan alle specificaties op voorhand al geweten zijn, zou je wat meer efficiëntie mogen verwachten. De demo’s die ze presenteerden, waren echter wel de moeite. Komaan, een dansende (AR-)panda op het podium, daar smelt je toch voor (ik zeg het je: smartphones vervangen vanaf nu de tv als de ideale babysit)? En het openingsoptreden van die ene bekende Deense zanger en zijn dj die we hier niet kennen was ook wel tof. Verder was het voor beide partijen simpelweg de checklist afgaan: journalisten vinken af wat ze verwachten en al wisten, Huawei vinkt de functies af die je op hét toptoestel van dit moment mag verwachten. Welke functies dat zijn, kort gezegd? Alles. ALLES.

Hier moest een gifje staan dat uitbeeldt hoe Huawei alle mogelijke functies incorporeerde. Als dat er niet staat, dan ging er iets mis.

Deze foto werd duidelijk niet gemaakt met de nieuwe Mate 20 Pro.

Een echte man kiest zijn eigen naam

Naast functies en features gooide Huawei ook enkele geliefkoosde namen en termen in het rond. ‘De krachtigste ooit’, ‘de snelste ooit’ en andere dooddoeners, maar evenzeer enkele titels die ze zichzelf toedichten. “A real man chooses his own name,” sprak ooit ‘The Captain’ in ‘How I Met Your Mother’, en die raad namen ze ter harte. ‘Iconic design’ en ‘cute perspective photographs like you’ve never seen before’ zijn vanaf nu blijkbaar legitieme termen om je smartphone te voorzien van geloofwaardigheid. Je moet toegeven, Huawei weet kleur te geven aan wat ooit een banale voorstelling was. Richard Yu, de grote baas van de Huawei-consumentenpoot is een moderne rockster. [su_pullquote align=”right”]Mijn grootste teleurstelling van de hele dag besloop me na een halfuur van de presentatie: dertig minuten ver en nog steeds geen ronkende Porsche gezien[/su_pullquote]

Dat laatste werd ook meermaals duidelijk in het publiek. Je had natuurlijk de Rock Werchter-achtige videoschermen die een veel te groot podium verlichten, maar te pas en te onpas (vaak wanneer Yu riep ‘POWERRRR’) begon dat publiek te juichen en applaudisseren. Of telkens de vergelijking werd gemaakt met de nieuwe generatie iPhones – Apple had niet veel fans in de zaal. Werkte Huawei met applausmeesters of waren we getuige van een nieuwe cult?

Waar blijft die Porsche?

Mijn grootste teleurstelling van de hele dag besloop me na een halfuur van de presentatie: dertig minuten ver en nog steeds geen ronkende Porsche gezien die een rondje deed door de zaal. Twee jaar eerder, bij de lancering van de Mate 9, gebeurde het tot tweemaal toe (zotte taferelen!). Porsche maakte wel een cameo in de vorm van een racestreep op de achterkant van de Mate 20 Pro ‘Porsche Desgin’, maar verder bleef het grof geschut uit.

Nog twee andere vaststellingen, ten eerste: AI belooft vele toffe toepassingen, maar voor de diëters onder ons wordt het helemaal een feest met de ‘calorietelfoto’. De camera gokt dan wat er voor je staat en hoeveel calorieën je gaat verorberen. Exact wat je nodig hebt om ergens goed van te kunnen genieten! En ten tweede: het is een heel raar gevoel om in die zaal te zitten, gekleed in een Captain America-shirt en druifjes etende, tussen alle hemdjes en maatpakken die daar rondliepen. Ik leef het leven als een rebel.

Toffe schoolreis?

[su_pullquote]Ondanks mijn huidige job als PR-jongen, werd ik niet bekogeld met eieren en tomaten.[/su_pullquote]

Ik weet niet hoe het bij jou was op schoolreis vroeger, maar bij mij gaf het altijd het gevoel ‘en wat gaan we nu doen?’ Dat was nu niet anders: wachten op de trein, wachten op de aankomst, wachten op de bus, wachten tot het begin van het event, wachten tot we terug naar het station gaan, opnieuw wachten op de trein, wachten op de aankomst, wachten op de trein naar huis. Het was een lange dag met veel wachten, in essentie om een testtoestel op te halen aangezien ikzelf en mijn meteen-naar-huis-terugkerende vrienden geen tijd hadden om iets te bezichtigen (er waren ook journalisten die wel bleven overnachten).

Gelukkig was het in heel goed gezelschap, met de jongens van Tandem Tech, Techzine, AndroidWorld en nog vele anderen. Mijn PR-lijstje is weer wat verder aangevuld. GDPR, wat is dat?

Ik mag er dan wat lacherig over doen, maar uiteindelijk is het wel heel straf wat Huawei en hun agencies op poten hebben gezet. Ze zijn er bijna in geslaagd om van een presentatie van anderhalf uur een klein festival te maken. Het toestel waarvoor we kwamen, de Mate 20 Pro blijkt dan ook echt een toptoestel te zijn. Is het megalomaan, over the top, overdreven en veel wachten? Ja. Maar uiteindelijk is het ook gewoon heel leuk om te doen.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
3 Comments
 1. Jurgen Thysmans

  Hey Jens. Blij dat je er was. Op ons schoolreisje. 1 puntje van kritiek: PR-stalker is zo'n vies woord, voor zo'n prachtig beroep. Wij organiseren schoolreisjes en stellen alles in het werk dat journalisten de laatste Tech mogen ervaren en beoordelen. Dat is geen stalking, dat is bruggen bouwen. Tussen Tech en nieuws. Tussen mensen. Een prachtig beroep. Jij aan bureauzijde, ik aan 'klantenzijde'. Ik ben iig benieuwd naar jouw bevindingen. Over de prestaties van z'n motor, de 4200mAh batterij, die vingerafdruksensor in het scherm, die camera die wél mooie (video)beelden maakt, etc. Stalk me gerust. Ik wil het weten ;-) Mvg, Jurgen

  • Jens De Wit

   Hey Jurgen, terecht puntje van kritiek. Het stuk heeft een sterke satirische ondertoon, dus ik heb lang getwijfeld of dat in deze context een acceptabele woordkeuze was. Natuurlijk alle respect voor het werk dat jullie en onze concullega's verzetten. Ik heb zelf al gezien dat zo'n events een paar maanden van je leven afsnoepen. Het was ook meer een mopje over mezelf meer dan over wie ook. Glad ijs natuurlijk, dus ik ga op zoek naar een mooiere omschrijving.

   • Jurgen Thysmans

    Geen probleem hoor. Reactie was ook met knipoog ;-) Ben iig benieuwd naar jouw bevindingen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *