Oppo Find X5 vs OnePlus 10 Pro: Frenemies?
De lancering van de OnePlus Nord 2T gaf ons de kans om dieper te duiken in de toenadering tussen OnePlus en Oppo. We werpen een blik op de samenwerking aan de hand van de 10 Pro, Find X5 en Nord 2T.
OnePlus en Oppo bewegen al een hele tijd naar elkaar toe. Hoewel altijd al werd vermoed dat beide merken het onder één hoedje speelden – ze behoorden immers altijd tot hetzelfde moederbedrijf – werd steeds geschermd met een vorm van een chinese Muur tussen beiden.
Eens werd gezegd dat ze volledig onafhankelijk van elkaar werkten, dan weer dat ze samen orders plaatsten, om schaalvoordelen te bekomen. Denk aan behuizingen, schermen, onderdelen,…
Vandaag blijft van zo’n scheiding weinig meer over. De ontwikkelaarsteams zijn samengevoegd, de marketingcomponenten consulteren elkaar (of misschien werden deze teams ondertussen ook al samengevoegd?) en zelfs voor de algemene strategie wordt samengewerkt.
Elkaar vrijspelen
Als een volleerd spitsenduo richten beide merken zich steeds meer op hun eigen sterktes én zwaktes. Terwijl Oppo als diepe spits de doelpunten moet maken in de allerhoogste regionen, fungeert OnePlus stilaan als de creatieve ‘valse negen’ die kansen creëert en assists levert.
Concreet vertaalt zich dat in de positionering van enerzijds de OnePlus 10 Pro en de Oppo Find X5-reeks. De eerste is in zekere mate nog steeds een prijsbreker en probeert zoveel mogelijk top-of-the-line-features beschikbaar te maken voor een zo breed mogelijk publiek, terwijl het pro-model van die laatste zich exclusief richt op zij die het beste van het beste verwachten.
Of om het op een andere manier te stellen: terwijl de Oppo Find X5 Pro zich gaat meten met de vaandeldrager van Samsung of Apple, richt de OnePlus 10 Pro zich meer op wie twijfelt tussen de bovenkant van het middensegment en de onderkant van het premiumsegment.

Eigen weg zoeken
In het lagere- en middensegment valt die strategie evenwel moeilijker te ontwaren: daar voeren zowel verschillende OnePlus- als Oppo-toestellen strijd om de harten van de budgetbewuste consumenten. Hoe valt dat te verklaren?
“Het middensegment is sowieso al ultracompetitief,” zegt Julie Arsac, PR Manager voor Frankrijk en Benelux voor OnePlus. “Daar moeten we ieder onze eigen weg zoeken, in de hoop ook hier consumenten warm te maken voor wat we kunnen, zodat ze interesse krijgen in onze andere modellen.”
De lancering van de OnePlus Nord 2T is een mooi voorbeeld van die strategie. “We willen mensen met de OnePlus Nord 2T laten proeven van wat mogelijk is in een iets hogere categorie, aan een scherpe prijs,” zegt Julie. “Hopelijk zijn ze overtuigd en zetten ze later de stap naar onze topmodellen.” Dat topmodel is momenteel de OnePlus 10 Pro, of zelfs een toestel dat de Oppo-branding draagt.
Daartegenover staat dat beide merken zich nog steeds enigszins ‘uniek’ willen opstellen door te focussen op enkele niche-features. “Ieder toestel dat we lanceren, of dat Oppo lanceert, beschikt over enkele specifieke mogelijkheden. Zo kunnen zowel onze retailpartners als onze klanten kiezen welk toestel het best aansluit bij hun noden,” vertelt Julie.
Dat betekent evenwel niet dat beide merken elkaar volledig uit de weg gaan. Bij de lancering van de OnePlus Nord CE2 viel her en der bijvoorbeeld de kritiek te horen dat dit toestel weinig meer was dan een herverpakte Reno7. Schemert de samenwerking dan toch door in het middensegment?
“Voor bepaalde onderdelen werken we natuurlijk wel samen,” zegt Julie. “Dat houdt economisch gewoon steek.”
Softwareterugval
Voor beide merken lijken er dus veel voordelen te zitten aan een samenwerking: economisch want ze kunnen de markt onder elkaar verdelen en zelfs een beetje vrijspelen voor de andere, terwijl ze schaalvoordelen behouden, maar ook op het gebied van marketing en sales kan het voordelig zijn om twee lichtjes verschillende invalshoeken te bespelen.
OnePlus staat sinds jaar en dag gekend als een techy/online nichemerk, terwijl Oppo zich resoluut richt op de centrale consumentenmarkt. Zo bereiken ze – om het even oneerbiedig te zeggen – zowel de hipster als Jan Modaal.
Die strategie wordt evenwel niet overal op gejuich onnthaald. “Toen bekend werd dat ook de softwareteams zouden gaan samenwerken, waarbij de besturingssystemen van beiden merken zouden versmelten, kwam er heel wat protest uit de OnePlus-community,” bevestigt Julie Arsac.
Het resultaat: beide teams zijn effectief versmolten en vandaag werken ze samen aan één base code. Maar beide merken blijven vanop diezelfde basis wel eigen acctenten leggen, met – althans in theorie – twee verschillende besturingssystemen.
In de praktijk…
…is het erg moeilijk om een duidelijke lijn te trekken tussen toptoestellen van beide merken. Dat ondervonden we aan den lijve toen we aan de slag gingen met zowel de OnePlus 10 Pro als de Oppo Find X5 (de niet-Pro-versie, voor alle duidelijkheid). Beiden richten zich op hetzelfde publiek, met gelijkaardige specificaties en een gelijkende prijs – de Oppo is nog €60 euro duurder dan zijn tegenhanger.
Leg beide toestellen op tafel en je ziet haast geen verschil. Disclaimer: dat kan je zeggen voor véél toestellen, maar de band tussen deze twee lijkt toch nog iets inniger. Leg je beiden op hun buik, dan zie je achteraan natuurlijk wel grote verschillen: terwijl Oppo het camera-eiland enigszins subtiel inplant, gooit OnePlus alle voorbehoud uit het raam en plaatste het geen eiland, maar een heel Verenigd Koninkrijk (inclusief Noord-Ierland) op de rug.

Ga je door de instellingen, dan merk je hier en daar nog enkele merkspecifieke details, maar grofweg kan je stellen dat wie zich thuisvoelt in het ene systeem, geen probleem zal hebben met het andere. Dat was in het verleden toch nog anders.
Wel opvallend: elk toestel heeft zijn eigen kleine issues met de software die de ander niet heeft. Zo merk je bij de Oppo Find X5 een suboptimaal samenspel met Android Auto: de media op de smartphone neemt meermaals per (korte) rit ongevraagd de audio-uitgang van je wagen over.
OnePlus heeft daar geen last van, maar de Pro 10 speelt je wel regelmatig parten wanneer je hem ontgrendelt: na twee seconden vergrendelt deze zich opnieuw (ongevraagd) en moet je opnieuw ontgrendelen. Daar heeft de Oppo dan weer geen last van. Er valt dan toch iets voor te zeggen, voor die onafhankelijkheid.
Weinig verschil
Qua prestaties – en zelfs wat betreft het gebruik van beide toestellen – is er amper een haarspeld tussen te krijgen. We zijn al lang voorbij de tijd dat smartphonechipsets van premium toestellen merkbare verschillen lieten noteren en dat is hier dan ook het geval. De OnePlus 10 Pro heeft de lichtjes superieure chipset, terwijl de Oppo Find X5 het met een minimale downgrade moet doen. In de praktijk merk je evenwel geen sikkepit verschil. Let wel: de Oppo Find X5 Pro beschikt wél over dezelfde chipset als de OnePlus
We konden een tijdje met beide toestellen rondlopen en we kunnen alleen maar bevestigen: twijfel je tussen beide toestellen, ga dan voor datgene dat je voorkeur wegdraagt, om welke reden dan ook. Van FOMO zal je geen last hebben, beide opties zijn zo gelijkend dat je volop je eigen voorkeur kan laten spreken. Over onze voorkeur doen we geen uitspraak, zolang we maar een alertslider krijgen.
Lancering OnePlus Nord 2T

Vandaag, 19 mei, stelt OnePlus ten slotte zijn nieuwste toestel voor. In tegenstelling van de Nord CE2 lijkt het ditmaal niet om een herwerking te gaan van een Reno-toestel, maar een kleine upgrade van wat de OnePlus Nord 2 was.
Zo is de chipset ingeruild voor een nieuwer (en dus net iets beter) exemplaar en beschikt de Nord 2T over snelladen aan 80W, net zoals de OnePlus 10 Pro. De camera-opstelling is opnieuw lichtjes gewijzigd, maar de prijs blijft dezelfde: 399€ voor de goedkoopste – maar voldoende – iteratie. Op het eerste zicht geen slechte deal.
Dat het geen OnePlus Nord 3 werd, heeft strategische redenen bevestigde Julie Arsac, maar daar komen we later op terug in een uitgebreidere review. Tot dan gaan we aan de slag met het toestel. Hoe verhoudt het zich ten opzichte van zijn voorganger? Is het een toestel met bestaansrecht in het stilaan indrukwekkende portfolio van OnePlus? Waar plaatsen we dit toestel in de samenwerking met Oppo? We komen er vast wel achter.