Entertainment

Three reasons why: de Lumix DC-LX100 II is de ideale reiscamera

7 maart 2019

author:

Three reasons why: de Lumix DC-LX100 II is de ideale reiscamera

Op zoek naar een lichte camera die niet inboet aan kwaliteit? De Panasonic Lumix DC-LX100 II is de ideale reisgezel.

Nog nooit was het zo gemakkelijk om foto’s te nemen. Vroeger had je een opleiding nodig om je eigen foto’s te ontwikkelen, vandaag kan je een kiekje nemen met je smartphone en hem meteen bewonderen op het scherm. Heb je de foto liever op papier? Dan stuur je hem met een druk op de knop naar de netwerkprinter.

Dat betekent niet dat camera’s geen bestaansrecht meer hebben. Hoewel je met smartphones geweldige foto’s kan nemen – zo bewees ook Cynthia in haar kerstspecial – kunnen ze nog niet tippen aan een professionele camera. En in de wereld van Instagram- en Facebook-addicts, tikken velen een spiegelreflex- of systeemcamera op de kop. Onder het mom van “ik wil betere kwaliteit”.

Toch is dat niet altijd de beste optie. Misschien ben je niet van plan om een extra lens aan te schaffen. ISO, sluitertijd en diafragma: kan je daar wel mee overweg? Bovendien weegt zo’n camera best wel wat. In vele gevallen is een professionele compactcamera een beter alternatief. We kregen de kans van Panasonic om twee weken met de Lumix DC-LX100 II op stap te gaan, en we waren op slag verliefd. Dit is waarom.

© Thomas Bossuyt

#1 – De fotokwaliteit is uitstekend.

Een compactcamera kan toch niet tippen aan de fotokwaliteit van een ‘volwaardige’ camera? Peut, mis. Hoewel ik geen professionele fotograaf ben – een uitgebreide technische review van de Lumix DC-LX100 II kan je hier lezen – was ik aangenaam verrast door de beeldkwaliteit. De beeldsensor van 22 megapixels en de zogenaamde Venus Engine-chip kunnen prima concurreren met andere camera’s.

De Lumix DC-LX100 II is een uitstekende keuze voor wie hoge fotokwaliteit wil, maar geen extra lenzen wil aan schaffen. De kitlens die in de doos stopt van menig spiegelreflex- of mirrorlesscamera, is immers (meestal) van slechte kwaliteit. De Leica-lens van de DC-LX100 II, daarentegen, is een prima-allrounder. Dankzij het groot diafragma van f/1.7-f/2.8 kan je bijvoorbeeld prachtige opnames maken bij weinig omgevingslicht, of haarscherpe beelden met een boterzacht bokeh-effect. Ook kan je tot driemaal optisch zoomen, dankzij de brandpuntafstand van 24 tot 70 mm. Ideaal voor de reis- of straatfotograaf.

© Thomas Bossuyt

Wat kan je nog met de DC-LX100 II? Insecten van dichtbij fotograferen, dankzij de macromodus. Sterrenhemels, nachtlandschappen en vuurwerken vastleggen, door middel van Starlight AF en Light Composition. Of 30 burstshots per seconde schieten van een bewegende scène, in 4K-resolutie. Plezier én creativiteit gegarandeerd met de Lumix DC-LX100 II: wij zijn fan.

#2 – De camera is klein en licht.

Op reis wil je niet voortdurend een zware camera om je nek hebben. Daarom laat ik mijn spiegelreflex meestal thuis. Een instapmodel, zoals de Nikon D5300, weegt immers al gauw zo’n kilogram (met kitlens erbij). Geen probleem voor een snelle fotoshoot, maar op vakantie is comfort een belangrijke factor.

Voor wie een lichte en kleine camera wil, is de Lumix DC-LX100 II een goede optie, zowel voor de hobbyist als professionele fotograaf. Dankzij zijn gewicht van amper 349 gram kan je hem overal meenemen. Bovendien val je nauwelijks op, wegens zijn compacte afmetingen (11,4 x 6,6 x 6,3 cm).

#3 – Je kan alles manueel instellen met fysieke toetsen.

Wil je meer controle over je foto’s? De Panasonic Lumix DC-LX100 II is een ideaal toestel om te leren hoe je in manuele modus fotografeert. ISO, diafragma, sluitertijd, beeldverhouding,… voor zowat alle instellingen zijn aparte fysieke toetsen of instelringen voorzien. Daarnaast zijn nog een handjevol programmeerbare knoppen, die je naar eigen wens kan instellen.

Geen kaas gegeten van technische cameratermen? Dan kan je alles fijn laten staan op automatisch. Het 3-inch touchscreen helpt je verder om de perfecte prent te nemen. De bediening van de Panasonic LX100 II is dus heel intuïtief, zowel voor beginners als experts.

Content marketeer doorheen de week, gamer en tech-blogger in het weekend. Thomas heeft een voorliefde voor e-sports, mechanische toetsenborden en Nintendo, maar printers zijn het kwaad in het kwadraat. Door de invloed van Jens is hij stilaan in een grammar nazi aan het muteren.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *