Entertainment

Zo gom je een voorwerp of persoon uit een foto

21 november 2018

author:

Zo gom je een voorwerp of persoon uit een foto

Wordt je foto ontsierd door een bonte advertentie, smakeloze vuilnisbak of klein vlekje? Photoshop is de redder in nood. Met wat eenvoudige nabewerking maak je snel komaf met storende elementen.

Adobe Photoshop is de moeder der grafische software. Zowat alles wat je kan bedenken, is mogelijk. Of je nu een digitale Picasso wil schilderen, foto retoucheren of spelletje Pictionary spelen: even photoshoppen en de klus is geklaard. Als keerzijde van de medaille kan je snel de weg kwijtraken in het doolhof aan vensters. Daarom gidst Tech & Leven je doorheen de vele features van de populaire fotobewerkingssoftware.

Vandaag op het programma: een voorwerp of persoon uit een foto verwijderen. In deze tutorial leer ik je twee manieren om dat te doen. De eerste methode is snel en eenvoudig, maar geeft niet altijd de beste resultaten. Met de tweede methode kan je eventuele foutjes corrigeren.

Voor deze tutorial gebruiken we de Nederlandse versie van Adobe Photoshop. Voorkennis is niet vereist.

Techniek 1: quick & dirty

Een object uit de achtergrond verwijderen, neemt meestal maar enkele minuten in beslag. Een algoritme van Photoshop doet al het vuile werk voor ons. In deze tutorial verwijderen we de persoon uit deze foto.

Stap 1: Start Photoshop op. Open je foto via Bestand > Openen.

Stap 2: Neem de zoom tool uit de toolbar. Zoom in op het object of persoon dat je wenst te verwijderen: dit doe je door met de muis te slepen. Vind je de toolbar niet? Tover hem dan tevoorschijn via Venster > Gereedschappen.

Stap 3: Maak een kringetje rond de persoon met de lasso tool.

Stap 4: In Bewerken > Vullen zet je Inhoud op Inhoud behouden. Druk op OK.

Stap 5: Zoom terug uit. Dit doe je door linksonder het percentage op 100% te zetten. Ziet het resultaat er goed uit? Sla de foto dan op via Bestand > Opslaan als.

Techniek 2: klonen

Bekom je geen mooi resultaat met onze quick & dirty methode? Of wil je nog enkele details verfijnen? Dan komt de manuele clone tool van pas. Deze keer halen we de boot in deze foto uit het water.

Stap 1-4: Tracht eerst het object te verwijderen via het automatische algoritme in Photoshop.

Stap 5: Het meeste werk is verricht, maar er zijn nog enkele oneffenheden zichtbaar. Controleer waar nog aanpassingen nodig zijn.

Stap 6: Neem de clone tool uit de toolbar. We gaan een deel van de foto (A) klonen naar de plaats waar oneffenheden zichtbaar zijn (B). Hoe? Klik op plaats A terwijl je de ALT-toets ingedrukt houdt.

Stap 7: Zet bovenaan de Dekking op ongeveer 50%. Neem linksboven een zachte brush.

Stap 8: Sleep met de muis over plaats B. Blijf dit proces herhalen totdat je tevreden bent over het resultaat. Een gezonde dosis creativiteit is vereist.

Stap 9: Tevreden? Sla de foto dan op via Bestand > Opslaan als.

Content marketeer doorheen de week, gamer en tech-blogger in het weekend. Thomas heeft een voorliefde voor e-sports, mechanische toetsenborden en Nintendo, maar printers zijn het kwaad in het kwadraat. Door de invloed van Jens is hij stilaan in een grammar nazi aan het muteren.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *