Verdieping

Samsung keerde resoluut zijn Android-kar

2 maart 2019

author:

Samsung keerde resoluut zijn Android-kar

In een niet zo ver verleden maakte Samsung zich klaar om de samenwerking met Google’s Android op te blazen. Vandaag werken ze innig samen, en dat zegt veel over de positie van Samsung.

Deze week in het nieuws (bij Techzine): Samsung haalt de banden met Android nog wat strakker aan door de samenwerking met Android Enterprise uit te breiden. Meer en meer schurkt Samsung aan tegen het ecosysteem waartegen het in vroeger tijden nog openlijk rebelleerde. Samsung heeft zijn kar heel nadrukkelijk gekeerd en de reden is duidelijk: het voelt zich niet langer zeker in zijn machtspositie.

Tizen?

Velen zijn het ondertussen waarschijnlijk vergeten, maar Samsung beschikt nog steeds over een eigen smartphonebesturingssysteem: Tizen. Het OS houdt vandaag kundig de smartwatches van de Koreanen in leven – en het doet dat goed – maar voor meer doeleinden wordt het eigenlijk niet meer gebruikt.

Dat een fabrikant van slimme horloges het Android Wear OS links laat liggen, valt te begrijpen. Het heeft een reden waarom Apple zo laat op het feestje kòn arriveren en alsnog met de knapste vrouw naar buiten kon wandelen. Het OS van Apple loopt ver voorop op dat van Google. Bovendien doet Tizen het ook gewoon erg goed, waardoor Samsung niet buiten de eigen tuin hoeft te kijken.

De geschiedenis van Tizen

[su_pullquote]Samsung is niet langer ongenaakbaar.[/su_pullquote]

Het verhaal van Tizen gaat echter verder. Het OS werd ooit immers ontwikkeld als een volwaardig besturingssysteem voor smartphones. In 2017 schreef ik voor TechPulse (toen nog ZDNet) dat Samsung zijn eerste volwaardige foon met Tizen zou lanceren. De Samsung Z4 was een volwaardig Android-alternatief. Een opmerkelijke zet omdat de Zuid-Koreanen het OS tot dan toe voorbestemd hielden voor de Aziatische groeimarkten. Maar daarna werd het weer stil.

Het toestel was geen krachtpatser, maar het OS leek dat wel te zijn: “Tizen is namelijk krachtiger dan ooit en kan de natte droom van de fabrikant – aan het einde van dit jaar 10 miljoen Tizen-smartphones in omloop hebben – wel eens werkelijkheid maken,” schreef ik toen. Of ze ooit in de buurt van die 10 miljoen zijn gekomen, kan ik niet zeggen. Wel ben ik er tamelijk zeker van dat ze dat vandaag niet meer halen. Het hielp waarschijnlijk niet dat de beveiliging van het OS veel trekjes deelde met onze Zaventemse luchthaven: zo lek als een zeef.

Waarom Tizen?

[su_pullquote align=”right”]Waar dat plan vandaag ligt? Ergens in een diepvriezer in een atoomkelder in de diepste mijnen van het schiereiland.[/su_pullquote]

Tizen werd gebouwd als een soort ‘plan B’. Het was een tijd waarin het nog geen rechtszaken regende tegen de grote technologiebedrijven en waarbij zowel Samsung als Google een ongeziene groei kenden. Google was incontournable als leverancier van Android (en is dat nog steeds), terwijl Samsung de autoritaire leider was op de smartphonemarkt (ook dat is vandaag nog het geval, al zijn er vele kapers op de kust).

Als gevolg van die dominantie kon Google bijna doen wat het wou met Android. En wie ooit een Samsung heeft gebruikt, heeft misschien al gemerkt dat de Koreanen dat niet helemaal tof vinden: ze gooien een zware laag software over Android (al valt dat bij de nieuwe S10-toestellen blijkbaar al beter mee), ze bouwen hun eigen ‘slimme assistent’ en ze pushen genadeloos hun eigen diensten ten nadele van de uitstekende alternatieven van Android.

Als Samsung die autoritaire positie van Google ooit beu werd – en ze op dat moment beschikten over een fanbase die groot en kapitaalkrachtig genoeg was – wilden ze de mogelijkheid hebben om over te stappen op hun noodplan: Tizen. Een eigen OS, dat ze volledig in handen hadden en waarvan ze de inkomstenstromen ook volledig zelf konden controleren.

Samsung S10E, iPhone XR,… De opkomst van de ‘budget flagships’

Waar is dat plan naartoe?

Op het punt dat Samsung zijn plan opvatte, leek het erop dat ze wel eens konden slagen in hun opzet. Ze waren al gigantisch groot en leken alleen nog maar verder te groeien. Waar dat plan vandaag ligt? Waarschijnlijk ergens in een diepvriezer van militaire graad in een atoomkelder ergens in de diepste mijnen van het schiereiland.

Of zoals Dries Cludts, journalist bij Techzine, het net iets diplomatischer verwoordt: “Samsung voelt de hete adem van onder meer de grote Chinese merken als Huawei en Xiaomi. Ze beschikken niet langer over hun dominante positie aangezien ze op elk prijsvlak moeten afrekenen met sterke concurrentie.” Het is vandaag immers niet meer de vraag of je in het premiumsegment kiest voor Samsung of Apple; je houdt eveneens rekening met Huawei en de toppers in het iets lagere segment als OnePlus, Xiaomi, Honor,…

Patat (of eerder ‘boem’?)

“Samsung is niet langer ongenaakbaar,” meent Dries en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Het fiasco van de Note 7 zindert nog steeds wat na in de industrie en nog het meest bij Samsung zelf: ze zijn net iets voorzichtiger geworden. De straffe opkomst van de concurrentie maakt bovendien dat ze niet langer de overduidelijke keuze zijn in de premiumsegmenten (wat? Zijn er meerdere premiumsegmenten? Jazeker).

Dat Samsung meer en meer inzet op Enterprise-oplossingen kan eveneens een teken aan de wand zijn. Smartphones waren dan wel het paradepaardje van de Koreanen, maar ze zijn al véél langer werkzaam in sectoren voor geheugenopslag, schermen,… Maakt Samsung stilaan werk van een refocus op die andere (nog steeds zeer succesvolle) sectoren? Investeren ze daarom in Android Enterprise? Eén ding is zeker: ze zullen niet snel de overstap maken op hun eigen Tizen-ecosysteem. Die vogel is gevlogen.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *