Verdieping

Schudt Samsung de smartphonemarkt dooreen?

14 november 2018

author:

Schudt Samsung de smartphonemarkt dooreen?

Samsung stelde vorige week zijn Infinity Flex Display voor. Worden opvouwbare telefoons de nieuwe hype, of eindigen ze met een sisser zoals de modulaire smartphone?

Fabrikanten stoppen elk jaar, naar goede gewoonte, een steeds groter scherm in hun smartphones. Zo genieten de meeste toestellen in 2018 (zoals de iPhone XS Max, LG V40 ThinQ en OnePlus 6T) van een screen-to-body ratio van 80% of meer. Helaas stoot de schermgroei stilaan op grenzen, dus moeten fabrikanten creatief uit de hoek komen. De meeste telefoonmakers ‘notchen’ hun smartphones, terwijl anderen experimenteren met een uitklapbare selfiecamera. Samsung gooit het over een andere boeg: “wat als we het scherm opvouwen?”

Nee, Samsung blaast niet opnieuw leven in de klaptelefoons die het begin van de 21ste eeuw terroriseerden. Tijdens een ontwikkelaarsconferentie in San Francisco stelde de Zuid-Koreaanse telefoonmaker een demotoestel met een 7,3-inch opvouwbaar scherm voor, die gewoon in je broekzak past. Samsung doopte deze zwarte magie om tot het ‘Infinity Flex Display’.

Samsung Galaxy F(oldable)

Onder strategisch gedimde lichten gaf Samsung een korte demonstratie. Op het eerste zicht lijkt het demotoestel op een soort vierkantig tablet, maar eens je hem opplooit, komt er vooraan een tweede paneel tevoorschijn. Zo beschikt deze ‘phablet’ over zowel een tablet- als telefoonmodus. Helaas was de voorstelling erg donker. Duidelijk wil Samsung nog enkele troeven achter de hand houden voor de concurrentie. De huidige versie lijkt bovendien nog op een hoekig prototype, maar laat zien waartoe Samsung in staat is.

Volgend jaar in maart krijgen we het definitieve model te zien, dat de naam Samsung Galaxy F (de F van ‘foldable’) zal krijgen. De richtprijs waarop Samsung mikt, zou rond de 1.770 dollar liggen, aldus het Koreaanse Yonhap News Agency. De technologiereus plant minimaal een miljoen units te produceren en, zoals de Note- en S-reeks, elk jaar een nieuw model op de markt te brengen.

Geen verrassing

Dat Samsung met een opvouwbare smartphone op de proppen komt, komt niet aan als een donderslag bij heldere hemel. Reeds vijf jaar geleden stuurde de Zuid-Koreaanse telefoonmaker een allereerste teaser de wereld in, op CES 2013. Bovendien experimenteren veel fabrikanten met ‘flexibel OLED’. Zo toonde LG begin dit jaar een 65-inch televisie die je kan oprollen zoals een krant. Ook Huawei, Xiaomi en Lenovo ontwikkelen hun eigen buigbare panelen.

Struikelblokken

De technologie is duidelijk niets nieuws: opvouwbare schermen worden al meer dan een decennium lang ontwikkeld in laboratoria. Toch zagen ze nog niet het daglicht op de consumentenmarkt. Hoe komt dat? Naast het buigen van het OLED-paneel zelf – wat naar het schijnt niet zo moeilijk zou zijn – komen er namelijk een heleboel extra (technische) vraagstukken bij kijken. Zo slurpt een groter scherm (of, in Samsungs geval, zelfs een extra scherm) meer energie, waardoor een stevigere batterij nodig is. Voor de Galaxy F zou daarom een buigbare batterij ontwikkeld worden. Ongetwijfeld moeten ook andere componenten heruitgevonden worden.

En zal de Samsung Galaxy F stevig genoeg zijn? Je wil natuurlijk geen monsterbedrag op tafel leggen voor een smartphone die na drie maanden versleten is. Het buigbaar scherm van Samsung is immers niet vervaardigd uit glas, maar uit polymeer. Volgens Samsung is het nieuwe Infinity Flex Display zonder problemen ‘honderdduizenden keren’ te vouwen, maar best wachten we nog even af of dit echt zo is. Aangezien Gorilla Glass 5 afwezig is, zullen er ook veel meer krassen opduiken in het scherm.

Naast het hardware-gedeelte moet ook de software geoptimaliseerd worden. Android is nog niet geënt op een vouwbaar scherm: dat vereist uiteraard wat sleutelwerk. Google liet alvast weten dat het foldables zal ondersteunen, maar ook software-ontwikkelaars moeten mee in zee. Hoe lang dat zal duren is maar de vraag, want zelfs nu nog is de ondersteuning voor lange schermverhoudingen geen gegeven, zo merkte Jens op tijdens zijn testperiode met de LG G7.

‘The foldables’ zijn in aantocht

Of vouwbare telefoons een succes zullen worden, hangt af of er vraag naar is. Zo leken modulaire smartphones eveneens een veelbelovend concept, maar de blokkentelefoons konden hun ambities nooit inlossen. Het bleek uiteindelijk dat de markt liever een kant-en-klaar toestel had. Zijn we bereid om binnenkort meer dan 1.500 euro op tafel te leggen voor een foldable? Kunnen we voor die prijs niet gewoon een stevige smartphone en extra tablet aanschaffen? Of gaat de prijs omlaag? De tijd zal het uitwijzen.

Wij juichen alvast elke vorm van innovatie toe. Smartphoneland mistte in 2018 een stoutmoedige fabrikant die naast de lijntjes durft te kleuren. De meeste smartphones van dit jaar leken van dezelfde band te rollen. 2019 lijkt daar verandering in te brengen.

Content marketeer doorheen de week, gamer en tech-blogger in het weekend. Thomas heeft een voorliefde voor e-sports, mechanische toetsenborden en Nintendo, maar printers zijn het kwaad in het kwadraat. Door de invloed van Jens is hij stilaan in een grammar nazi aan het muteren.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *