Verdieping

Techxplanations: beïnvloedt schermgrootte PC-prestaties?

29 september 2019

author:

Techxplanations: beïnvloedt schermgrootte PC-prestaties?

Je komt thuis, Borderlands 3 is gedownload en je bent helemaal klaar om te genieten van grafisch genot (lees: geweld) op je computerscherm. Al zou dat op een 40-inch scherm nog beter gaan… Maar beïnvloedt schermgrootte PC-prestaties? Tech & Leven licht toe.

Het antwoord ligt tussen ja en nee. Louter fysieke schermgrootte beïnvloedt de frame rate van je computer niet. De resolutie, reactietijd en refresh rate van de monitor wel. Een beetje Chinees? We leggen verder uit.

Frame rate en refresh rate

Frame rate is het aantal stilstaande beelden die je computer uitstuurt naar de monitor, uitgedrukt in frames per second (FPS). Hoe meer FPS, hoe vloeiender de beeldervaring. Voor een vloeiend beeld heb je al genoeg aan 30 FPS maar bij sneller beeldmateriaal (actiefilms, games) zal je 60 nodig hebben. Een constante van 60 FPS is dan ook de natte droom van iedere performance geek. 

Refresh Rate is het aantal stilstaande beelden die je monitor kan tonen, uitgedrukt in Hertz (Hz). door de gigantische technologische sprongen die de industrie heeft gemaakt, zal bijna elke recente monitor sneller beelden kunnen uitzenden dan je computer ze kan aanvoeren. 60 Hertz wilt zeggen dat de monitor de 60 FPS die je computer aanlevert, kan tonen en is daardoor een minimum

Resolutie

Schermresolutie is het aantal pixels dat een scherm kan weergeven op een bepaalde oppervlakte. Dit wordt uitgedrukt in pixels per inch (ppi). Hoe meer ppi, des te scherper het beeld dat je te zien krijgt. De resolutie geeft dus de beeldkwaliteit weer die je monitor aankan. Enkele jaren geleden was 1920×1080 de grootste resolutie, nu zien we 4K of zelfs ultra high definition 8K (zoals dit nogal prijzig model), die nagenoeg levensechte scherpte weergeeft.

Hier komt de grote ‘maar’: om van die beeldkwaliteit te genieten, moeten zowel je computer, monitor, als beeldmateriaal (game, film) deze resolutie aankunnen.

Vier keer zoveel pixels per inch betekent natuurlijk vier keer zoveel benodigde rekenkracht om een beeld te produceren. Heeft je grafische kaart niet genoeg werkgeheugen, dan zal dit resulteren in een lagere frame rate ofwel minder vloeiende beelden. Terwijl 4K-grafische kaarten een hoog maar aanvaardbaar prijskaartje hebben, hoest je voor een goede 8K-grafische kaart makkelijk meer dan duizend euro op.

Terwijl sommige games 4- en 8K-resolutie ondersteunen, doet het gros dat nog niet. Je scherm zal dus een lagere kwaliteit uitzenden dan het eigenlijk aankan.

Reactietijd

De reactietijd of input lag is de tijd tussen het uitzenden van een beeld door de computer en het moment dat de monitor dit toont. dit is enkele milliseconden (ms) en wordt zo uitgedrukt bij de specificaties. Bij goede pc-monitors is dit 1ms tot 6ms. Je wilt immers zo weinig mogelijk latency of vertraging tussen je acties en de beelden. Bij TV-schermen ligt dit vaak hoger, 60ms of meer. Het is nog steeds niet veel, maar wanneer een milliseconde leven of dood kan betekenen…

Conclusie

Met een schermresolutie die bij je grafische kaart past, kan je dus genieten van iedere grote monitor, zonder dat de schermgrootte je PC-prestaties beïnvloedt. Wie 4K-games wil spelen op zijn 4K-monitor, zal ook moeten investeren in een “4K-computer”.

Openingseeld: Josh Sorenson, via Pexels.

Diederik studeert Marketing aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Hij zet zijn eerste stappen als online redacteur bij Tech & Leven.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *