Reviews

Xiaomi Mi A2 Lite vs Motorola Moto G7 Power: wie heeft de beste batterij?

11 mei 2019

author:

Xiaomi Mi A2 Lite vs Motorola Moto G7 Power: wie heeft de beste batterij?

Toen mijn iPhone kort na mijn vorige review het leven gaf, trok ik met een studentenbudget naar de winkel. Als Pokémon trainer kocht ik een Xiaomi Mi A2 Lite met een grote batterij. Wat later kreeg ik de Moto G7 Power in de handen, met nóg grotere batterij, om te vergelijken. Welke is de beste catch voor een Pokémon-avontuur?

Het is haast Murphy’s Law. Die ene keer dat ik me helemaal laat gaan in een mobiele game, slaakt mijn iPhone zijn laatste zucht en ben ik net klaar met het reviewen van de Moto One, waardoor ik geen vervangtoestel had. “Time is of the essence!”, dacht ik en na wat vlug opzoekwerk botste ik op twee opties voor mijn budget rond de 200€, mét grote batterij: de Mi A2 Lite (€170~) en de Moto G7 Power (€210~).

Ik stormde naar de winkel, waar de keuze voor mij werd gemaakt: de G7 Power was uitverkocht. Je kan mijn reactie wel voorstellen toen Jens me later vertelde dat Tech & Leven de Moto G7 Power onder de loep mocht nemen. Ik testte de twee toestellen uit en analyseer welk toestel je best koopt met een kleiner budget.

Welke nieuwe Motorola Moto G is jouw ideale keuze?

Software en beleving

De Mi A2 Lite draait op Android One, de basisversie van Android, zoals Google ze graag heeft. De G7 Power doet het met de Motorola-implementatie van Android. Die is, zoals Jens en Cynthia bespraken in hun review van de Moto G series, heel sober waardoor er weinig tot geen verschillen waren, al waren er toch enkele te vinden. Zo was de camera-app van de G7 beter in gebruik en flitste de A2 Lite alle kanten op als een app met screen overlay en camera-app gecombineerd werden.

Pokémon Go werkte op beide gsm’s, hoewel niet volledig vloeiend, naar behoren om een aangename spelervaring te verzekeren. AR Core, de app die nodig is om VR-foto’s met je Pokémon te nemen, werkt wel enkel op de G7 Power.

[su_pullquote]Beide smartphones een evenwaardige of zelfs grotere batterij dan sommige flagshiptoestellen[/su_pullquote]

Ook qua grootte neemt de G7 de bovenhand. Met een scherm van 6,2 inch is hij een beetje groter dan de A2 Lite zijn 5,84 inch. Maar is groter ook beter? Mijn vriendin en ik vonden de G7 Power net dat tikkeltje te groot voor onze (kleinere) handen. Dat werd nog duidelijker bij het ontgrendelen van de toestellen. Waar dat bij de A2 al de Duim Olympics was, werd het bij de G7 soms een onmogelijke taak hem snel te ontgrendelen.

Scherm

Op schermvlak is er een duidelijk en onverwacht verschil: de Xiao Mi beschikt over een 1080p-scherm, waar de Motorola het moet doen met 720p. Mooie deerne Laura was veel scherper te bezichtigen op mijn achtergrond bij de A2 Lite. De schermbelichting was daarbovenop veel feller bij de Mi en kleuren waren voller en mooier op de kleinere A2 Lite.

Batterij

De batterij is hét selling point voor beide toestellen. Met 4000 mAh (A2 Lite) en 5000 mAh (G7 Power) hebben beide smartphones een evenwaardige of zelfs grotere batterij dan sommige flagshiptoestellen. Tijdens dagelijks gebruik gingen ze beide dan ook érg lang mee. Pas na twee dagen moest ik een stopcontact zoeken.

[su_pullquote align=”right”]In een strijd tot de dood moeten we het antwoord schuldig blijven, maar de G7 heeft, zoals er ‘op het doosje’ staat, wel een grotere batterij, al zijn ze beide fantastisch[/su_pullquote]

Maar omdat Tech & Leven doortastend is (en ik graag Pokémon Go speel), besloten Laura en ik de twee toestellen te onderwerpen aan een ultieme test. We hielden het op een vangsessie en maakten de straten van Antwerpen onveilig (of net veiliger) door Pokémon te vangen. Met volle batterij (en zonder powerbank) trokken we op een zonnige zondagmiddag de stad in.

Beide smartphones hadden continu de batterij-beruchte Pokémon Go-app aanstaan, zonder batterijbesparing en met automatische schermverlichting. De resultaten waren best verbazingwekkend: na vier uur bungelde de A2 Lite midden het vijfde deciel, de G7 in het zesde. We gingen nog verder maar onze voeten gaven het op voor onze toestellen. In een strijd tot de dood moeten we het antwoord schuldig blijven, maar de G7 heeft, zoals er ‘op het doosje’ staat, wel een grotere batterij, al zijn ze beide fantastisch.

Laura, in het bezit van een iPhone 6s en bijhorende powerbank, is sinds die zondag helemaal in de wolken van de Androids en hun batterij. Als je het mij vraagt, verliest Apple binnenkort nog een klant… Anothah One.

Camera

[su_pullquote]De Motorola zou 4K-filmpjes kunnen maken, al vind ik dat een twijfelachtige claim met een 12MP camera[/su_pullquote]

Terwijl de A2 Lite een beter scherm heeft, moet hij toch inbinden voor de camera. Hoewel de achterste camera’s beide 12MP bezitten, waren de foto’s van de G7 mooier. Ook de frontcamera van de A2 Lite moet stevig onderdoen voor zijn Motorola-tegenstander. Zoals ik eerder vermeldde, was de camera-app van de Moto G7 Power ook veel beter, waardoor je meer controle hebt over belichting en wat je precies fotografeert.

Daarbovenop waren er meer opties en balkjes om te bewerkenAltijd een voordeel om die perfecte filter te krijgen, denk ik dan. De Motorola zou 4K-filmpjes kunnen maken, al vind ik dat een twijfelachtige claim met een 12MP camera. Terwijl je met beide toestellen geen adembenemende foto’s zal nemen, doen ze wat je verwacht van een toestel rond €200.

Andere hardware en behuizing

[su_pullquote align=”right”]In dagelijks gebruik is er echter geen verschil, en komt het (minieme) verschil in rekenkracht enkel boven tijdens benchmarking[/su_pullquote]

Tenslotte, Techy Stuff. Xiaomi’s A2 Lite beschikt over een Qualcomm Snapdragon 625, Motorola’s G7 Power over zijn opvolger Snapdragon 632. Die is net ietsje krachtiger. In dagelijks gebruik is er echter geen verschil, en komt het (minieme) verschil in rekenkracht enkel boven tijdens benchmarking. Beide gsm’s hebben een plastic behuizing en goed functionerende vingerscanner. Daarbovenop worden ze beide met gratis siliconenhoesje geleverd.

Conclusie

Als het nog niet duidelijk was: de toestelletjes zijn aan elkaar gewaagd. Nu ik de grootte van de G7 Power gewoon ben, gaat mijn voorkeur naar dit toestel. De mogelijkheid van AR Core en een nog grotere batterij geven het net dat streepje voor op de A2 Lite. Die moet echter zeker niet onderdoen en is met zijn €40 lagere richtprijs een meer dan valabele optie voor de skere (cash-strapped?) lezer.

Diederik studeert Marketing aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Hij zet zijn eerste stappen als online redacteur bij Tech & Leven.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *