Waarom je smartphonebatterij het langer volhoudt na een herstart
Erg veel smartphonebatterij-gerelateerde kwalen komen voort uit een ‘ik heb het gevoel dat’-reactie. Vandaag kijken we waarom je batterij het beter lijkt te doen als je hem regelmatig heropstart.
Over smartphones en hun kwaaltjes doen erg veel mythes de ronde. Vaak komen ze voort uit een soort samenzweringstheorie (“je batterij wordt softwarematig slechter zodat je een nieuw toestel zou kopen”) of een gebrekkige kennis die iemand deelt omdat hij misschien ooit eens pech had met een slecht toestel. De meeste van die ‘weetjes’ ontstaan dan ook uit een buikgevoel: “ik heb het gevoel dat…”
Eentje daarvan is het gevoel dat je toestel beter/sneller werkt als je het regelmatig opnieuw opstart. Ook je batterij lijkt het dan langer uit te zingen. Dat klopt echt, maar hoe komt dat?
Altijd bereikbaar
We willen altijd bereikbaar zijn, koste wat het kost. We laten onze smartphones dan ook zelden gerust. We willen ze bij de hand hebben, ze moeten altijd aan staan en een heropstart gebeurt uitsluitend als we een update uitvoeren – of als de batterij gewoonweg op is en het toestel uitvalt. Ik ben er zelf even schuldig aan; mijn record staat op ongeveer 40 dagen ononderbroken gebruik.
Nochtans kan het helpen om je smartphone regelmatig even rust te gunnen. Door hem herop te starten, geef je hem de kans om alle lopende processen af te sluiten, het cachegeheugen leeg te maken en opnieuw te beginnen met een (semi)-propere lei. Het gevoel dat je toestel beter presteert en dat de batterij het langer uitzingt, klopt in dit geval echt.
Tijdelijk in het geheugen
Dat komt omdat je smartphone bepaalde processen hanteert wanneer je wisselt tussen al je apps. Ga je bijvoorbeeld van WhatsApp naar Facebook, dan wordt die eerste in je tijdelijke geheugen (RAM) gestopt, waar hij op de achtergrond blijft draaien tot je hem weer nodig hebt. Roep je hem weer op, dan kan je meteen verder gaan omdat de app nooit werd gesloten.
Maar ook naast het RAM-geheugen worden bestanden in een wachtrij geplaatst zodat je snel de draad zou kunnen oppikken. Start je je toestel opnieuw op, dan worden alle apps gesloten, worden ‘geheugenlekken’ gedicht en zo wordt de druk weer even van je batterij gehaald. (Een geheugenlek krijg je wanneer je een programma of app afsluit, maar die app niet alle gebruikte geheugenruimte opnieuw afgeeft. Zo blijft die app ruimte en energie gebruiken terwijl dat niet zou mogen.)
Wanneer je een smartphone opnieuw opstart, zal die verschillende databases opkuisen, waardoor restanten van verwijderde apps worden opgekuist, slecht afgesloten apps hardhandig worden gesloten en alle wachtrijen weer vrijkomen. Dat vertaalt zich in erg merkbare prestatie- en batterijwinsten.
Wekelijkse pauze
De vuistregel die je het vaakst zal terugvinden, luidt dat je één keer per week je smartphone moet heropstarten. Zo hou je niet alleen je toestel in topconditie, maar geniet je ook het vaakst van de optimale prestaties van je batterij. Heb je last van andere batterijproblemen, dan kan je steeds terecht bij dit handige artikel van Android-ontwikkelaar Google.