Overig

Smartphonefotografie voor beginners: Hoe maak ik de beste foto’s deze kerst?

10 december 2018

author:

Smartphonefotografie voor beginners: Hoe maak ik de beste foto’s deze kerst?

De kerstboom, de lichtjes, de pakjes, de familiereünies… Kerstfoto’s zijn foto’s die je lange tijd koestert. Het is daarom leuker als die foto’s er heel goed uitzien en je je vrienden en collega’s kunt verbazen met die snoezige kerst-twinning-outfits van je kinderen. Maar hoe begin je eraan en hoe maak je prachtige foto’s met je gsm? Dankzij de tips in dit artikel word je dé smartphonefotograaf van de kerstdis!

  1. Kijk goed naar je onderwerp

Foto’s zijn pas echt mooi als je onderwerp er goed op staat. Maar wat wilt dat zeggen ‘er goed op staan’? Simpel uitgelegd: kadrering is alles. Daarom geef ik als eerste tip om goed te kijken naar je onderwerp.

Het is logisch dat je het belangrijkste onderdeel van je foto zo centraal mogelijk wilt. Dat betekent echter niet dat het perfect in het midden van de foto moet staan. Als je dat doet, heb je vaak een minder goede foto door overbodige achtergrond. Een voorbeeld: een portret van een persoon met z’n hoofd in het midden van de foto. Boven het hoofd van de persoon is nu heel wat ruimte waar eigenlijk niets op staat.

Nu hetzelfde portret van dezelfde persoon, maar het beeld iets gekanteld. De bovenkant van het hoofd komt net niet tegen de fotorand en de torso is veel meer in beeld. Er staat niets overbodig op de foto en je creëert meteen veel meer sfeer. Hetzelfde telt voor foto’s van kop tot teen. Wat heb je aan een stuk plafond als de mensen op de foto geen voeten hebben? Zak een beetje met je lens en voilà, een leuke foto. (Klik op de foto’s om ze beter te vergelijken.)

 

 

Als het snel moet gaan: een beetje te veel ‘plafond’ maakt niet zoveel uit, dat kun je later bijsnijden met de eenvoudige bewerkfunctie van je gsm. Maar voeten eraan plakken, dat kan je gsm helaas niet…

Uiteraard kun je ook eens gaan voor een artistieker effect. Zet bijvoorbeeld eens expres het onderwerp van je foto in de linkeronderhoek en laat plaats voor de blauwe lucht. Als je een portret maakt van iemand die dromerig kijkt, kan het onderdeel ‘lucht’ van je foto suggereren dat die persoon ook echt even in dromenland is. Daar kun je wat mee experimenteren en daar zijn gsm’s ideaal voor. Heb je toch een minder gelukte foto? Duw op het vuilbakje en weg is-ie.

 

  1. Laat de flits achterwege, maar denk aan tegenlicht

Ik hou van warme, gezellige fotoscènes. Die kun je helaas nooit verkrijgen met de flits van je gsm. Het koude licht doet mensen er vaak ziek of slecht uitzien en de reflectie van de flits in je kerstballen is iets dat je wilt vermijden. Daarom: zet die flits uit.

Wat dan met donkere ruimtes? Probeer foto’s te maken dicht bij een lichtbron. Natuurlijk licht is het mooiste, maar veel kerstlichtjes kunnen ook perfect dienen. Zorg er wel altijd voor dat er geen tegenlicht is. Bijvoorbeeld: de familie poseert voor een groepsfoto en gaat voor het raam staan. Als fotograaf richt je op de familie, maar ook op de lichtbron (het raam). Dat zorgt voor tegenlicht, waardoor je onderwerp er te donker op zal staan. Het is beter omgedraaid: laat de lichtbron op het onderwerp schijnen en hou het raam in je rug.

 

 

Is er toch niet genoeg licht? Probeer dan eens de ISO-waarde in de instellingen aan te passen. (Niet elk toestel zal deze functie hebben, maar test ze zeker uit als je ze hebt!)

Eenvoudig uitgelegd: de ISO-waarde drukt de lichtgevoeligheid uit. Hoe hoger de ISO, hoe gevoeliger voor licht en hoe meer licht je camera zal ‘vinden’. In een donkere ruimte kies je dus het beste voor een hogere waarde. Klein detail: door de waarde te verhogen, kunnen sommige foto’s een kleine ruis krijgen. Op zich geen probleem en het creëert sfeer, maar daardoor lijken sommige foto’s wat minder scherp.

Een lagere ISO-waarde kan ook een leuk effect geven. Je kunt er bewust voor kiezen in een donkere ruimte om te spelen met schaduwen. Met een hoge ISO-waarde in een goed verlichte ruimte krijg je overbelichte foto’s (denk: weinig contrast in de kleuren en veel witte vlakken), maar dat kan evenzeer veel sfeer met zich meebrengen. Experimenteren is dus de boodschap!

 

 

  1. Neem je foto en klaar!

Hoe langer je met je gsm op je onderwerp gericht staat, hoe meer je gaat trillen en bibberen. Daarom een andere tip: zorg dat het nemen van je foto niet te lang duurt. Kijk op voorhand naar je onderwerp, naar de lichtinval en naar de positie die jij wilt innemen. Pas de instellingen van je gsm aan en richt daarna je camera op je onderwerp. Snel even scherpstellen en klik!

Als je toch even nodig hebt om de juiste kadrering te vinden, probeer dan je foto te nemen bij het uitademen. Vreemd genoeg beweeg je dan veel minder dan wanneer je je adem inhoudt. Als je snel een foto moet nemen, maakt dat natuurlijk minder uit. De ‘eerste stapjes van je kind’-foto kan zelfs bewogen een leuke herinnering zijn!

  1. Verken je instellingen

Misschien heeft de camera van je telefoon nog andere instellingen? Er bestaan functies als ‘groot diafragma’ die je achtergrond een beetje flou maken (waardoor je onderwerp nog meer naar voor komt). Of misschien kan jouw gsm een bepaalde kleur uit het beeld laten springen? Kies dan tijdens de kerstdagen zeker eens voor rood.

Of misschien is een leuke panoramafoto wel op z’n plaats? Maak ze lekker gek en sta er twee keer op! Hoe? Bij het begin van de foto staan jullie aan de ene kant van het panorama waar de fotograaf start. Als de fotograaf jullie niet meer in zijn vakje ziet, loop je achter hem door en ga je aan de andere kant van het panorama staan. Originele kerstfoto’s worden het zeker!

 

 

  1. Organiseer de groepsfoto’s

Alle (klein)kinderen voor de kerstboom? Dat zijn memorabele kerstkiekjes! En nu iedereen een gsm heeft, kan iedereen een foto maken. Leuk! Maar onthoud: als een hele troep kinderen gefotografeerd wordt door drie verschillende personen, dan kijkt geen enkel kind dezelfde richting uit. (En het is met één enkele fotograaf soms al moeilijk.) Daarom mijn volgende tip: laat één iemand een foto nemen en deel ze daarna met de familie. Vertrouw je de fotokunsten van je familielid niet? Wacht dan je beurt af en neem zelf die foto! (En stuur hen daarna misschien dit artikel even door.)

Deze basistips kunnen het begin vormen van een leuk kerstalbum. Want mooie herinneringen verdienen mooie foto’s, toch?

Reacties
  1. Jean De Croes

    Heel mooi grts

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *