Op de golven van Sonos Move doorheen de quarantaine(s)
De Sonos Move lijkt op een One met een zwaar eetprobleem. Zowel qua grootte als qua prijs lijkt hij erg gulzig. Terecht of niet? We onderzochten het in deze review.
Net wanneer de nationale en provinciale quarantaines ons opsluiten in ons eigen kot, beseffen we dat we creatief moeten zijn om onszelf bewegingsvrijheid te gunnen. ‘Wees creatief in de strijd tegen het virus, niet in het omzeilen van de maatregelen,’ klinkt het bij de Antwerpse provinciegouverneur. Met de Sonos Move zijn we alleszins creatief in ons kot.
Gulzigheid
De Sonos Move lijkt op het eerste zicht op een mollige versie van de One. Die laatste is het basismodel dat bedoeld is om je ganse huis te voorzien van je favoriete muziek, omdat je op elke speaker hetzelfde deuntje kan afspelen. De Move daarentegen is bedoeld om met je mee te dragen: naar je zetel, naar de badkamer (het toilet?) en naar buiten.
Door de zware batterij – die zorgt voor een gezellig dik buikje onderaan het toestel – is dat meedragen niet voor iedereen een plezier, maar het geeft je wel een zee aan flexibiliteit. De batterij is bovendien erg goed. Sonos beweert zeker 10 uur aan muziek en we zijn geneigd hen te geloven. Het opladen gebeurt met behulp van een laadstation waarbij het haast onmogelijk is om hem er foutief in te zetten. Handig!

Waterdicht
Daarnaast is de Move waterdicht, in tegenstelling tot het basismodel. Daarmee is het de ideale compagnon voor aan je bad én aan het zwembad.
Nog een factor die de molligheid verklaart: we vermoeden dat er een zwaardere woofer verstopt zit in de Move, vergeleken met de One. Zoniet, dan zijn de bassen van het draagbare model gewoonweg een stuk beter.
De flexibiliteit wordt nog verbeterd door de Sonos Trueplay-functionaliteit. In de andere modellen betekent dat rondgaan met je smartphone zodat de speaker de ideale instellingen automatisch voor jou in orde brengt. In de Move zit dat evenwel ingewerkt in het toestel. Met andere woorden: je zet hem neer en hij stelt zichzelf meteen optimaal in.
Wat is de meerwaarde?
Het is een vraag die we ons in het begin meermaals stelden. Aangezien je toch je hele huis kan vullen met enkele Sonos One-toestellen, waarom heb je dan de Move nodig? Voor buiten, in eerste instantie, maar toch vooral omdat de Move zoveel dingen net iets anders doet. Zijn flexibiliteit, die wordt vergroot met de mobiele Trueplay, is een echte troef.
Je kan hem evenzeer meenemen op verplaatsing, al ben je dan aangewezen op bluetooth. Meerdere wifinetwerken instellen, is namelijk niet mogelijk. Wil je hem verbinden met een nieuw/ander netwerk, dan moet je hem resetten. En dat is altijd gedoe. Vergeet dus elke vorm van ‘plug-and-play’ met Sonos-netwerken die niet de jouwe zijn.
Betere app
Onze reviewperiode begon met het verschijnen van een nieuwe Sonos-app. Deze werkt net iets vlotter, net iets intuïtiever en net iets beter dan de oude. Je stelt je kamers nu nog makkelijker in, al is de meerwaarde verder niet erg groot. Je kan je de vraag stellen of ze hier een volledig nieuwe app voor moesten introduceren, in plaats van de oude te updaten.
Haal je hem in huis?
De Sonos Move heeft ons helemaal voor zich gewonnen. De aankoopprijs (399 euro) is een grote barrière om te overwinnen – de One kost 229 euro en de One SL (zonder slimme spraakassistent) 199 euro – waardoor je initieel moet zoeken naar de meerwaarde van deze mobiele optie.
Gaandeweg begonnen we hem toch meer te appreciëren voor zijn unieke karakter en feature set. De geluidskwaliteit is evenwel nog beter dan die van de One, waardoor we ons uiteindelijk toch laten verleiden tot een impulsaankoop. Blijf je deze zomer thuis in je tuin (bestaat er nog iets anders dan een staycation?) dan durven we volmondig zeggen dat de Sonos Move jouw ideale vakantiemaatje is.