Reviews

Sony WH-1000XM4 vs WH-1000XM3: upgraden of niet?

24 augustus 2020

author:

Sony WH-1000XM4 vs WH-1000XM3: upgraden of niet?

De nieuwe Sony WH-1000XM4 wordt door menig technologiemedium bekroond als beste noise-cancelling hoofdtelefoon op de markt. Omdat zijn voorganger in prijs daalt, zijn er nu twee geweldige keuzes voor headphones met ruisonderdrukking. Zijn de nieuwe features het waard? 

Wie denkt aan ruisonderdrukking, die denkt aan Bose en Sony. De twee hardwarefabrikanten voerden jarenlang een titanenstrijd uit, om de beste noise-cancelling headphones op de markt te brengen. Na twee verdienstelijke pogingen met de Sony MDR-1000X en WH-1000XM2, had Sony eindelijk dé beste nc-koptelefoon in zijn stal, zonder dat daar nog enige discussie over kon bestaan. De Sony WH-1000XM3 was (en is) het perfecte evenwicht tussen zalige geluidskwaliteit, state-of-the-art ruisonderdrukking, subliem comfort en handige extra features.

In de afgelopen twee jaar verschenen er een heleboel nieuwe headphones van concurrenten, zoals de Sennheiser PXC 550-II, Shure AONIC 50 en Bose Noise Cancelling Headphones 700. Sommige zijn beter in geluidskwaliteit, anderen hebben een interessanter prijskaartje, maar geen enkele koptelefoon is een betere all-rounder dan het eigen model van Sony. Niet verwonderlijk dat het merk zich niet haastte om een opvolger uit te brengen.

Twee jaar na release van de XM3, komt de technologiereus met een nieuw paradepaardje: de Sony WH-1000XM4. (Waarom kiest Sony niet voor een eenvoudigere naam?) Onder het mom van “if it ain’t broke, don’t fix it”, borduurt Sony verder op de succesformule van de XM3, zonder grootschalige aanpassingen door te voeren. De XM4 ziet er haast hetzelfde uit als zijn voorganger (wederom in twee kleuren: beige en zwart) en ook onder de motorkap voert het merk eerder kleine optimalisaties door.

Comfort

Toch zijn een heleboel toevoegingen aan de hoofdtelefoon die we met open armen verwelkomen. Zo lijkt het dat de XM4 dezelfde kunststoffen behuizing heeft als de XM3, maar dat klopt niet helemaal. De oorschelpen zijn een tikkeltje groter, waardoor je oren net iets meer ruimte krijgen. Ook is de spanning van de headphones anders verdeeld: de XM4 drukt iets steviger aan op de schelpen, en wat minder op het hoofd. Het resultaat is dat deze XM4 nog comfortabeler aanvoelt dan zijn voorganger.

De beige variant van de Sony WH-1000XM4.

Onderweg kan je de XM4 mooi compact inklappen en opbergen in de meegeleverde draagtas. Tot de accessoires behoren een oplaadkabel, 3,5 mm-kabel (om de koptelefoon bekabeld aan te sluiten) en een vliegtuigadapter.

Ruisonderdrukking

Ook de active noise-cancelling is (incrementeel) verbeterd. Een indrukwekkend kunstje, want de ruisonderdrukking van de XM3 was al de beste van de klas. De nc-chip van de XM4 is dezelfde als bij de XM3, maar wordt nu bijgestaan door een bluetooth chip. Daardoor luistert de koptelefoon zo’n 700 keer per seconde naar de omgeving en past het de active noise-cancellation daarop aan. Dat maakt vooral een verschil bij onvoorspelbare geluiden. Denk bijvoorbeeld aan werkzaamheden onderweg. Daardoor kan de XM4 nog beter geluiden wegfilteren, ook al is het verschil eerder minimaal.

Net zoals bij zijn voorganger kan je, door middel van de optimizer, de noise-cancelling in de buurt automatisch laten fijnstellen door de geluiden en luchtdrukmeting te bepalen. Of je kan met de locatie-afhankelijke ANC instellen dat je op bepaalde plaatsen minder of meer noise-cancelling gebruikt. Want op de bus heb je ongetwijfeld meer ruisonderdrukking nodig dan op kantoor.

Nieuwe functies

De bediening van de Sony XM4 is dezelfde, met twee knoppen op de linker oorschelp en een aanraakgevoelig paneel aan de rechterkant waarmee je o.m. het volume kunt regelen of een liedje kan pauzeren.

Eén van de grootste minpunten van de XM3 is dat je niet gelijktijdig kan verbinden met meerdere apparaten. Dat is bijvoorbeeld wel mogelijk op de modellen van Bose. Gelukkig biedt de XM4 wel ondersteuning voor multipoint-connection, hoewel het nut hiervan in de praktijk beperkt is. Je kan immers enkel meerdere apparaten aansluiten als die een ander bluetooth-profiel gebruiken, bijvoorbeeld één voor telefoongesprekken, een ander om muziek te beluisteren.

Als je de ‘speak-to-chat’ functie activeert, dan wordt de muziek (en de noise-cancelling) ook stopgezet van zodra je begint te spreken, zodat je zonder problemen een gesprek kan voeren.

Een nieuwe functie op de XM4 is draagdetectie, door de toevoeging van een oorsensor en twee accelerometers. Zo wordt muziek bijvoorbeeld automatisch gepauzeerd wanneer je de koptelefoon afzet. Van zodra je hem weer opzet, speelt de muziek verder. Let er wel op dat de sensor enkel in de linkerschelp zit. Haal je enkel het rechterdeel van de koptelefoon van je hoofd, dan speelt de muziek gewoon verder. Leuk om te weten: door je hand over je rechterschelp te houden, kan je zo ook de muziek pauzeren. En als je de ‘speak-to-chat’ functie activeert, dan wordt de muziek (en de noise-cancelling) ook stopgezet van zodra je begint te spreken, zodat je zonder problemen een gesprek kan voeren.

Al deze features kan je instellen in de Sony Headphones app. Sinds de release van de XM4 steekt deze in een nieuw jasje, maar daar kan je ook gebruik van maken op de XM3. In de app heb je onder meer een equalizer, zodat je het geluid kan fijnstellen zoals jij wilt.

Geluids- en microfoonkwaliteit

Over de geluidskwaliteit van de XM3 waren we al heel tevreden, en op de XM4 is die heel gelijkaardig. Wel is de standaard tuning een beetje aangepast. Zo komen de hoge en lage tonen iets meer naar voren. Het resultaat is dat het geluid iets meer evenwichtig aanvoelt.

Wat wel een groot nadeel is van de XM4 ten opzichte van de XM3, is dat de nieuwe telg geen ondersteuning biedt voor de AptX (HD) codec. Op je smartphone is dit niet erg, want Android en iOS maken gebruik van een andere codec. Idem dito op Mac. Windows-computers, daarentegen, ondersteunen enkel AptX of SBC.

Wat wel een groot nadeel is van de XM4 ten opzichte van de XM3, is dat de nieuwe telg geen ondersteuning biedt voor de AptX (HD) codec.

Vergis je niet: codecs kunnen een enorme impact hebben op de geluidskwaliteit van je toestel. Ze zorgen voor de compressie om muziek draadloos over bluetooth te verzenden. Standaard gebeurt dit via de SBC-codec. Deze codec is echter al ontzettend oud (sinds de introductie van bluetooth), en deze was voornamelijk bedoeld om de bitrate van muziek zo laag mogelijk te houden (200 kbps), ten koste van de muziekkwaliteit. Daardoor vallen vrijwel alle tonen boven de 16 kHz weg op het moment dat de audio wordt verzonden. Met aptX (of de codecs op Android en Apple-toestellen) ligt de bitrate een pak hoger.

Tot daar het slechte nieuws. Qua microfoonkwaliteit heeft de XM4 een enorme stap vooruit gemaakt. De microfoon is immers de achilleshiel van de XM3. Vooral in situaties met veel omgevingsgeluid, was je vaak moeilijk te verstaan of viel het geluid leukweg uit. Dankzij een extra mic in de hoofdtelefoon is dit opgelost: voortaan ben je duidelijk te verstaan en wordt het omgevingsgeluid meer weggefilterd.

Batterij

Op vlak van autonomie is er weinig veranderd, en dat is goed nieuws. Zowel de XM3 als XM4 kunnen op één batterijlading 30 uur mee met ruisonderdrukking, of 38 uur zonder. Dankzij de quick charge-mogelijkheden kun je hem even snel opladen, zodat je vijf uur batterij krijgt na tien minuten opladen. Ontzettend handig.

XM3 of XM4: welke moet jij kopen?

De XM4 heeft zich op een aantal vlakken verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. De noise-cancelling, sound tuning en comfort zijn een tikkeltje verbeterd, hoewel je het verschil enkel zal merken in een side-to-side vergelijking. De grootste verschillen zitten hem in de betere microfoonkwaliteit en extra features, zoals de draagdetectie, speak-to-chat functie en multipoint-connection ondersteuning.

Onder het mom van “if it ain’t broke, don’t fix it”, borduurt Sony verder op de succesformule van de XM3, zonder grootschalige aanpassingen door te voeren.

Zijn bovenstaande zaken belangrijk voor jou, dan is de Sony WH-1000XM4 de beste optie voor jou. Hou er wel rekening mee dat deze hoofdtelefoon geen ondersteuning heeft voor AptX, wat vooral voor hinder zorgt op Windows-computers.

Voor wie de prijs een doorslaggevende factor is, is de Sony WH-1000XM3 een interessant alternatief. De XM3 (229€) kost immers, op het moment van schrijven, 150€ minder dan de XM4 (379€). Ongeacht welke keuze je maakt, beide headphones zijn de beste noise-cancelling koptelefoons die je vandaag kan kopen.

Content marketeer doorheen de week, gamer en tech-blogger in het weekend. Thomas heeft een voorliefde voor e-sports, mechanische toetsenborden en Nintendo, maar printers zijn het kwaad in het kwadraat. Door de invloed van Jens is hij stilaan in een grammar nazi aan het muteren.
Reacties
  1. Marcel Schepkens

    De XM3 (229€) kost immers, op het moment van schrijven, 150€ minder dan de XM3 (379€). (150E minder dan de XM4 moet dat zijn !)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *