Reviews

De nieuwste e-readers van Standaard Boekhandel: maak kennis met Vivlio

11 augustus 2020

author:

De nieuwste e-readers van Standaard Boekhandel: maak kennis met Vivlio

Standaard Boekhandel lanceerde een nieuwe samenwerking met Vivlio om zijn klanten aan het e-readen te helpen. Brengen ze licht in de duisternis?

Klanten van boekenketen Standaard Boekhandel weten allicht wel dat hun favoriete boek- en krantenwinkel naast papieren edities ook al geruime tijd de digitale e-varianten aanbiedt. Om die winkel in nullen en eentjes op gang te houden, verkopen ze eveneens e-readers waarmee je die kan lezen. Tot voor kort waren dat ‘Tolino’s’, maar vandaag zijn het ‘Vivlio’s’.

[su_spoiler title=”PocketBook of Vivlio?”]

Voor de duidelijkheid: Standaard Boekhandel bouwt zelf geen toestellen. Ze sluiten een deal met een merk waarbij zij een soort distributeur worden van die machines. Een beetje opzoekwerk leert ons bovendien dat een Vivlio weinig meer is dan een PocketBook met een andere naam op. Wordt het verwarrend? Bekijk het dan zo: Vivlio koopt toestellen bij PocketBook en geeft er zijn naam aan.

Waarom maken ze het zo moeilijk, hoor ik je denken. Dat heeft allemaal te maken met de overweldigende grootte van concurrenten als Amazon en Kobo: zij beheersen de markt, waardoor zij ook de prijzen zwaar kunnen beïnvloeden.

Vivlio, een Frans initiatief dat een Europees alternatief wil bieden tegen die giganten, hoopt alle andere boekhandels te verenigen onder dezelfde vlag.  Om dat zo kostenefficiënt mogelijk te doen, kopen ze toestellen aan bij een fabrikant die ze in grote getalen produceert. Want waarom zou je zelf een e-reader (en bijhorende software) gaan ontwikkelen als er al een goed alternatief beschikbaar is? En zo komen de Vivlio’s dan bij Standaard Boekhandel terecht. [/su_spoiler]

De overstap

Lang geleden kreeg ik via deze boekenketen al eens een e-reader in handen om te testen. Zelf kocht ik eerst een Tolino-basismodel, waarna ik overschakelde op de waterdichte Tolino Vision 2. Hoewel die laatste ‘waterdicht’ was (als hij in je bad viel, moest je hem afspoelen en drie dagen laten drogen), was de echte aantrekkingskracht van dit merk dat je een exemplaar kon kopen onder de 100 euro.

In tijden van e-readers die begonnen bij 150 euro (ik kijk naar Amazon) was dat een goede koop. Toen was ingebouwde achtergrondverlichting namelijk een luxe. Ja, Amazon had goedkopere varianten, maar dan kon je lezen in het donker wel vergeten. De goedkope Tolino was een soort prijsbreker.

De Vivlio’s van Standaard Boekhandel zijn dat iets minder. Vandaag betaal je daar voor een basismodel namelijk al 130 euro, een goede dertig euro boven mijn mentaal-aanvaardbare grens. Zijn ze dat wel waard?

De overstap, deel 2

Voor klanten die een Tolino hadden en nu willen overschakelen naar een Vivlio, betekent dat bovendien wat gedoe. Via Tolino kon je ‘in de cloud’ boeken kopen en ze daar bewaren. Kocht je via de website een e-book, dan werd dat meteen ingeladen op je toestel. Voor de Vivlio-toestellen is er de Vivlio-cloud, maar die blijkt niet te overlappen.

Standaard Boekhandel zet jouw oude boeken daarom over op de nieuwe cloud, inclusief notities en bladwijzers, maar dat kan enkele weken duren. Niet heel handig, maar voor de verstokte lezer die zijn oude toestel kapot heeft gelezen, is het wellicht al leuk om te weten dat je zonder veel (eigen) moeite kan overstappen.

Krachtig, maar omslachtig

De toestellen zelf dan. Voor deze test mocht ik aan de slag met het basismodel: de Vivlio Lux 4. De duurdere Touch HD Plus heeft als voordeel dat hij waterbestendig is, en dat hij beschikt over een ‘Smartlight’ dat zich automatisch aanpast aan je lichtomstandigheden. De InkPad3, het duurste model, is 1,8 inch groter dan de andere twee en ondersteunt ook luisterboeken.

De Lux 4 kan je qua mogelijkheden dus best vergelijken met de oude Tolino Shine – het toenmalige instapmodel. Niet waterdicht, geen speciale lichtmodi en ook geen luisterboeken. Vormelijk zijn de drie varianten wel ongeveer hetzelfde: een lichte behuizing, makkelijk in de hand liggend en met besturingsknoppen onderaan het toestel.

Op de golven van Sonos Move doorheen de quarantaine(s)

Weg met touch

Die knoppen betekenen niet dat je het toestel niet kan bedienen door het scherm aan te raken, dat kan (gelukkig) nog steeds. Wel zorgen ze voor een meer vloeiende bediening doorheen je boek en de opties dan wanneer je het scherm bedient met je vingers. De processor van de Lux 4 is een stuk krachtiger dan wat Tolino vroeger gebruikte, maar met de knoppen blader je simpelweg nog sneller.

Daar stokt de motor echter: de Lux 4 is dan wel krachtiger dan wat Tolino aanbood, de navigatie doorheen de toestellen voelt net iets… omslachtiger aan. Je hebt altijd net een tikje meer nodig om te geraken waar je zijn wilt. Om een simpel voorbeeld te geven: wilde je bij Tolino een woord opzoeken in het woordenboek, dan hield je dat woord ingedrukt. Bij Vivlio moet je eerst de woordenboekmodus inschakelen – en nadien weer uitzetten.

Daarnaast is het net wat omslachtiger om een Vivlio in een energiebesparende modus te zetten. Bij Tolino deed je dat met een korte tik op de aan/uitknop. Bij Vivlio moet je je toestel eigenlijk helemaal uitzetten om de batterij te sparen. Zet je hem op standby, dan loopt de batterij redelijk snel leeg – deze stand is bedoeld om je toestel tien minuten weg te leggen alvorens je verder leest. En dat is niet zo handig want je toestel uit de energiebesparende modus halen, duurt even.

Licht in de duisternis

Mijn vrouw was alleszins blij met de Vivlio: de lichtbalans van het toestel is veel accurater in te stellen, waardoor je aangenaam kan lezen bij een mindere lichtsterkte. Zo lees je zonder problemen in het pikdonker zonder je partner wakker te maken met een faar van een miljoen lumen.

Koop je hem?

Een Vivlio is een handig toestel als je kind aan huis bent bij Standaard Boekhandel. Bovendien laad je snel en makkelijk boeken in die je elders hebt gekocht. Flexibiliteit is z’n ding en daar kan je hem alleen maar om prijzen. Maar… dat voordeel krijg je evengoed bij een Kobo Nia en die kost slechts 99 euro. We hebben deze laatste nog niet getest; het is mogelijk dat de Vivlio Lux 4 krachtiger is, maar wie is er op zoek naar pure kracht in een e-reader?

Daarnaast kost een Kindle Paperwhite, het instapmodel van Amazon nog eens tien euro minder. Daarbij zit je dan wel ingemetseld in de tuin van de Amerikaanse retailgigant (al zijn er uiteraard wel manieren om dat te omzeilen), maar met de traditioneel gigantische bibliotheek waarover ze beschikken, lijkt het me sterk als je ook maar iets zou moeten missen.

De Vivlio Lux 4 is zeker geen slecht toestel: het licht goed in de hand, je krijgt vele mogelijkheden en de batterij is zeker degelijk genoeg om een quarantaine door te komen (lees hier verder voor meer coronatips). Het kan evenwel geen kwaad om af te wegen of dit voor jou wel degelijk de beste optie is.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
16 Comments
 1. Barbara

  Nadat mijn tolino gestolen werd heb ik dag nadien nieuwe versie vivlio gekocht. Zeer onaangenaam om mee te werken, bozken minder overzichtelijk, absoluut afraden

 2. Barbara

  Nadat mijn tolino gestolen werd heb ik dag nadien nieuwe versie vivlio gekocht. Heel onaangenaam om mee te werken.dit toestel raad ik absoluut af. Zeer onaangenaam om mee te werken, bozken minder overzichtelijk, absoluut afraden

 3. FREDDY DU SEUIL

  Mijn TOLINO was heel wat gebruiksvriendelijker dan mijn VIVLIO. Ik betreur de aankoop van deze Vivlio. ,

 4. Hubert Bierbooms

  Vivlio gaat soms zomaar in slaap modus en de linker menu knop is morsdood

 5. Peter

  Zowel onze Tolino als mijn oude Sony PRS-T2 vind ik heel wat gebruiksvriendelijker dan de Vivlio reader (Touch HD plus). De Vivlio heeft een prima scherm en een fijne achtergrondverlichting, maar is onaangenaam om mee te werken en voelt traag aan (flikkering bij het gaan naar een nieuwe bladzijde). Gelukkig is er een oplossing: aangezien deze readers eigenlijk pocketbooks zijn, kan je gewoon de laatste firmware van de overeenkomstige pocketbook reader downloaden (in mijn geval de HD 3). Unzip dit file en kopieer swupdate.bin naar je Vivlio reader. Zet de reader uit en dan terug aan terwijl je de pijltjes () samen ingedrukt houdt. Je krijgt meteen een heel ander toestel dat wel aangenaam is om mee te werken en bovendien sneller reageert bij het gaan naar een volgende pagina.

 6. Robin

  Wel grappig en treurig samen hoe we verschalkt worden door de automatische corrector: "het licht goed in de hand". Dank aan de anderen... ik blijf bij mijn Tolino Shine. Ik hoef geen wifi ermee: USB-kabel is prima en batterij loopt zo veel trager leeg.

 7. Delmote Griet

  Ik heb een Tolino met omschakeling naar Vivlio, hij is nog nieuw omdat ik hem niet meer gebruik. Ligt deels aan mij maar vooral aan de gebruiksonvriendelijkheid van Vivlio. Met het Tolino systeem kon ik eender waar ik was boeken bestellen en lezen. Als bij wonder zat ik aan de middellandse zee nieuwe boeken te bestellen. Estland , letland, Litouwen ... overal geraakte ik aan mijn leesvoer. Nu ligt het E-Book in de kast omdat ik geen bestellingen meer kan doen en omdat ik nauwelijks op mijn tempo kan lezen. Het scherm gaat over naar slaapstand terwijl ik lees... pure stress!!!! een absolute afrader.

 8. Daniëlle De Braekeleir

  de slechtste aankoop ooit : Vivlio. Kent maar één taak : vooruit gaan. Als ik aantik om een volgende blz te nemen gaat hij soms met 10 à 15 blz vooruit. De achteruit knop kent hij niet. Hij blijft koppig vooruitgaan. Verandert tijdens het lezen van lettertype en grootte , enz enz.

 9. Inge

  Geef mij de Tolino maar, heb echt spijt van de omruilactie. Als je een boek download krijg je de melding dat er 178 nieuwe boeken worden gedownload en dan kan je je laatste aankoop gaan zoeken. Bij de Tolino kon je de gelezen boeken wegschrijven, hier niet. Versta echt niet waarom Standaard Boekhandel met Vivlio in zee is gegaan.

 10. Gabor

  Allerslechtste ebook reader die ik ooit heb gehad. Absoluut niet user friendly, het is een bijna onbruikbaar, ongelofelijk dom toestelletje. Woordenboeken zijn nutteloos, kan geen pdf lezen op een normale manier, als je de lettergrootte vergroot, snijdt hij gewoon een deel af. Ik haat hem.

 11. Ines

  Ik heb echt spijt dat ik mijn Tolino ingeruild heb voor deze Ereader. Ondertussen zit ik aan mijn derde toestel omdat de coating altijd los komt, vooral bij goed weer op vakantie, de periode dat ik hem het meeste gebruik. Ik stoor mij mateloos dat ik mijn boeken niet als "gelezen" kan markeren en deze zichtbaar blijven staan in mijn beginscherm. Elke keer ik heb vast neem uit slaap modus verandert mijn lettertype zodat ik niet meer op de juiste bladzijde zit. Wanneer ik via het scherm een pagina verder wil keert de vivlio altijd enkele pagina terug. En dit zijn nog maar enkele dingen die ik kan opnoemen. Dit ding bezorgt mij meer stress dan plezier. Voor mij geen Vivlio meer!

 12. Tine

  Helemaal eens met alles wat hier al geschreven werd. De slechtste aankoop ooit ! Frustrerend toestel. Ook ik heb de ervaring dat als je wifi inschakeld hij reeds gedownloade boeken opnieuw gaat ophalen èn deze boeken staan dan op datum van vandaag allemaal als "nieuw". Als oplossing geeft de klantendienst "wifi altijd laten aanstaan". Komaan, dat doe je met geen enkel toestel!

 13. Manuella

  Het meest onvriendelijk toestel dat ik tot nu toe in huis gehaald heb. Absoluut niet gebruiksvriendelijk, je verliest minder tijd met naar een boekhandel te lopen dan een boek op je e-reader te bestellen.

 14. Cynthia

  Ik ben wel blij van vivlio, enkel nu sinds mijn laatste update. In bet begin kon ik met het maantje het zachtste licht aan zetten zodat mijn man niet zou wakker worden. Maar nu sinds de update is het maantje vervangen door "smart light" en als ik die op het zachts zet gaat het witte licht automatisch ook aan. Weliswaar ook het zachtste maar veel te fel.... (het toestel laat me dan ook niet toe 1 van deze lichten uit te zetten). Mijn gsm is zachter op nachtmodus dan de vivlo nu geupdated. Ik huur e-boeken via de bib online en download ze voor ofline lezen en heb nooit andere problemen gehad voorlopig in verband met plots in slaapstand of plots veranderen van lettertype. Ook geen problemen met zoveel paginas vooruit of achteruit gaan (voor ik de updage deed). Maar ja, ik gebruik dan ook zelden het scherm, maar eerder de knoppen als dat er iets mee te maken zou hebben. We zullen zien als ik het verder gebruik of de update alles voor me verpest heeft of niet... Niet te min, kut dat ik nu gewoon naar het plafond moet staren en piekeren om mijn man niet wakker te maken. Ik breng graag me gedachten ergens anders voor het slapengaan... HOE DEINSTALEER JE EEN UPDATE ? alvast bedankt indien iemand me kan helpen

 15. Monique

  Mijn Vivlio ligt weer naast me, hij start niet op. Is al mijn tweede keer en de coating komt los. Echt een schande om te zien. Ben echt aan het uitkijken voor een andere e reader

 16. Michel

  Sinds de inruilactie/overstap van Tolino naar Vivlio - en eigenlijk tegen beter weten in - steeds geloofd dat de Vivlio uiteindelijk toch zou worden wat ik er van verwacht. Nu echter geef ik het op. Alle miserie - zoals beschreven in de voorgaande berichten - heb ik meegemaakt. De helpdesk weet het ondertussen ook niet meer (?).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *