Reviews

Tech Onderweg: Huawei FreeBuds 3 review

24 juni 2020

author:

Tech Onderweg: Huawei FreeBuds 3 review

Vrijheid blijheid. Om echt volledig vrij te zijn, heb je als millennial draadloze oortjes nodig. Hoe goed zijn die van Huawei? We trokken erop uit om het te onderzoeken.

Volledig draadloze oortjes: ze zijn levensnoodzakelijk in de grote steden van vandaag. Loop je rond in pakweg Antwerpen, Brussel of Gent, dan zie je ze overal opduiken: de witte oorstokjes van (meestal) Apple die aantonen dat de drager niet alleen niet-aanspreekbaar is, maar dat die ook ‘hip’ is.

Dat was tenminste mijn vooroordeel voor ik er zelf mee aan de slag ging. Oortjes om muziek te luisteren had ik al lang afgezworen ten voordele van de betere, comfortabelere koptelefoons. Wie dan zoveel geld wilde neerleggen voor wattenloze wattenstaafjes leek me minstens een tikje gek.

(b)Postkleuren

Toen Huawei me voorstelde om toch eens de FreeBuds 3 te testen, was ik nog enigszins sceptisch. Ze leken wel érg hard op de oortjes van Apple, de prijs-kwaliteitverhouding lijkt niet in balans als je ze nooit hebt kunnen testen en ze beschikten alleen nog over felrode, flashy testexemplaren.

Gelukkig werkte ik op dat moment bij bpost. De meeste postauto’s waarmee ik reed, misten een radio. Een hulpmiddel was dus aangewezen – de rode kleur versterkte het uniform. Ja, ik was zonder twijfel de coolste postbode die je aan je deur kon krijgen.

Tikken of meppen

Het grootste pro-argument voor de FreeBuds is zonder twijfel het gemak waarmee je ze gebruikt. Je opent de case, de oortjes maken automatisch verbinding met je smartphone en je bent vertrokken. Tik je twee keer op het rechtse oortje, dan speel of pauzeer je je muziek/filmpje of gesprek. Doe je hetzelfde met het linkse oortje, dan zet je de ANC (active noise cancelling) aan of uit.

Dat tikken werkt best wel goed, al is het even wennen. De eerste keren duurde het vaak twintig tikjes eer mijn commando werd opgepikt – en op dat punt ben je nog net niet op je oor aan het meppen. Eens je het systeem in de vingers hebt (pun intended), werkt het bijna elke keer van de eerste poging.

De tikjes kan je bovendien instellen in de app. Dat is handig, maar ook een klein nadeel: om deze oortjes echt te gebruiken, heb je de aparte app ‘AI Life’ nodig van Huawei. Een beetje zonde, aangezien ze hun toestellen best zouden kunnen onderbrengen in één app. Nu gebruik ik de Huawei Health-app voor mijn horloge en AI Life voor de oortjes. Dat kan efficiënter.

De tikjes dus: via de app kan je de ANC-kant instellen om naar het volgende nummer over te gaan of om de Google Assistant op te roepen. Voor mij werkt de optie om een nummer door te spoelen het handigst; ik ben nog steeds geen fan van sms’jes luidop te dicteren aan mijn smartphone.

Welke ANC?

De wisseling in tikjes was dan ook snel gekozen. Temeer omdat de ANC-functie maar weinig lijkt te doen. Meermaals, in verschillende situaties heb ik die getest: in de wagen, naast een treinspoor, op de fiets,… Geen nood, het werd nooit gevaarlijk: de ANC-functie leek me niets te doen.

Dat komt natuurlijk omdat draadloze oortjes als deze maar half in je oor zitten. Om echte ruisonderdrukking te bekomen, heb je oortjes nodig die je volledige oorschelp afdekken, zoals Bose, Sony en Apple er hebben. Met de FreeBuds (en met de gewone iteratie van de Apple AirPods is dat hetzelfde) zitten de oortjes tamelijk los in je oren, waardoor er veel te veel geluid naar binnen kan om effectief te zijn.

De beste mix

Wat mij betreft, is het gebrek aan ANC geen nadeel. Toen ik de draadloze oortjes van Sony testte, stoorde ik me mateloos aan de rubbertjes die omgevingsgeluid moesten afsluiten. Ze schoven er telkens uit, met als gevolg dat de geluidskwaliteit pover was en het omgevingsgeluid vrolijk binnensijpelde.

Met de FreeBuds komt omgevingsgeluid ook naar binnen, maar verrassend genoeg deed dat nooit afbreuk aan de geluidskwaliteit. Ik kon altijd perfect horen wat er in de omgeving gebeurde, zonder dat ik veel details verloor van mijn muziek. Het zorgde voor een goede (en veilige) mix van ontspanning en unagi. Zelfs de bastonen blijven steeds tamelijk diep, relatief gezien dan.

Met de bediening in de oortjes pauzeer je bovendien makkelijk wanneer je aanspreekbaar moet zijn. Ik kreeg nooit de indruk dat anderen zich stoorden aan het feit dat ik tijdens het werken de oortjes had insteken.

Tijdens het sporten

Niet alleen tijdens het werk is het zalig om geen draden in de weg te hebben hangen. Ook tijdens het sporten is het aangenaam dat je geen (koptelefoon)band op je hoofd voelt die druk uitoefent op je oren. In het begin is het even wennen aan hoe los de FreeBuds in je oren lijken te zitten, maar dat gevoel raak je snel gewend. Ze vielen geen enkele keer echt uit mijn oren.

Bovendien kan je ze makkelijk een hele dag dragen – tijdens het werk, tijdens het sporten of gewoon rustig op de fiets – zonder dat ze oncomfortabel aanvoelen. Voor de geluidskwaliteit kies je nog steeds beter een koptelefoon, maar ik moet het de hippe jongens nageven: dit type oortjes is erg comfortabel voor alledaags gebruik.

Het best met een Huawei

Gebruik je de FreeBuds met een Huawei-telefoon, dan krijg je de beste ervaring. Er zijn twee verschillen ten opzichte van gebruik met een ander merk: met een Huawei worden beide oortjes afzonderlijk aangestuurd, om voor de beste ervaring te zorgen. Daarnaast zorgt dat er voor dat muziek automatisch wordt gepauzeerd wanneer je één oortje uitdoet.

Met een ander merk smartphone valt die automatische detectie dus weg. Die afzonderlijke aansturing is echter geen groot argument om ze niét te gebruiken met een ander merk: op een andere telefoon merk je op die ene feature na eigenlijk geen verschil.

Prijzige Babybel

De prijs van de FreeBuds begint vandaag (met wat zoekwerk) aan 110 euro. De officiële prijs is met 140 euro nog steeds goedkoper dan de jongste generatie Apple AirPods. In ruil krijg je oortjes waarmee je, dankzij de case die je oortjes bewaren en opladen, 24 uur zoet bent. Vier uur voor de oortjes, en nog eens twintig uur met de case die ze weer oplaadt van zodra je ze erin steekt.

Je betaalt met andere woorden een hoge prijs voor een gadget dat je voornamelijk gebruiksgemak bijbrengt. Je krijgt niet de beste ervaring om muziek te beluisteren, noch een instrument om je omgevingsgeluid op de trein, tram of bus weg te filteren. Wat mij betreft, krijg je wél een goede tool om je veilig maar toch aangenaam door je dagelijkse leven te bewegen, voornamelijk als je te voet, met de fiets of op het werk zowel bereikbaar als aanspreekbaar wilt zijn. Een aanrader voor onderweg.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *