Entertainment

Vier techvoornemens om 2019 goed te beginnen

31 december 2018

author:

Vier techvoornemens om 2019 goed te beginnen

Wanordelijke computers, stampvolle mailboxen of onvolledige agenda’s: als IT’ers vergeten we wel eens om eerst onze eigen IT op orde te brengen. Hoog tijd om schoon schip te maken. Onze redactie toont alvast het goede voorbeeld: dit zijn onze techvoornemens om het nieuwe jaar goed te starten.

Stel je bestanden veilig met automatische back-ups

Een groot deel van je bezittingen staat ongetwijfeld digitaal gestockeerd. Of het nu om belangrijke bedrijfsdocumenten of memorabele vakantiefoto’s gaat, je wil er zeker van zijn dat jouw bestanden bewaard blijven als je computer er de brui aan geeft. Met software zoals SyncBack Free of Comodo Backup kan je gratis en op vaste tijdstippen back-ups inplannen. De cloud is het veiligst, een lokale back-up (naar een externe harde schijf of NAS) het eenvoudigst en meest voor de hand liggend. Over computers gesproken: vergeet ook niet de bestanden op je smartphone of tablet veilig te stellen.

Bewaar je wachtwoorden in een digitale kluis

Een sterk en uniek wachtwoord is zoals je tandenborstel: kies een goed exemplaar, vervang het regelmatig en deel het nooit met anderen. Maar ook al heb je het meest originele wachtwoord, een waterdicht exemplaar bestaat niet. Wordt een website het slachtoffer van datadiefstal, dan is je wachtwoord niet langer veilig. Daarom is het aan te raden om voor elke online dienst een ander wachtwoord in te stellen, en bij voorkeur één dat bestaat uit zowel grote als kleine letters, cijfers en symbolen. Gelukkig hoef je geen vracht aan post-its te plakken om al die logingegevens te onthouden. Een wachtwoordmanager, zoals LastPass, vormt de oplossing. Zo’n programma ontfermt zich over je logindata, zowel op je computer als op je smartphone.

Cash is passé: digitaliseer je portefeuille

Drie op vier Belgen gebruikt zijn smartphone om te bankieren, zo bleek uit de jaarlijkse Digital Payments Study van Visa in 2017. De voornaamste reden? Het toegenomen gebruiksgemak van mobiele technologie. In steeds meer winkels kan je contactloos betalen met je smartphone en het aantal betaalmogelijkheden bij online diensten dikt steeds verder aan. Het moment om cash naar het verleden te verbannen, is aangebroken. Vertrouw je kaartgegevens toe aan Google Pay of Apple Pay, zodat je met een druk op een knop kan betalen in online (én offline!) winkels. Of leg een digitale portefeuille aan, zoals een PayPal-rekening of buidel met cryptomunten.

Cyberaanval vermijden? Updaten is de boodschap!

Zucht. Iedereen heeft een hekel aan updates. Of het nu tijdens een game of belangrijke meeting is: updatevensters verschijnen altijd op het verkeerde moment. Toch is het belangrijk om die updates niet te lang uit te stellen. Naast het toevoegen van verbeterde functies, dichten ze namelijk ook beveiligingslekken. En dat is broodnodig: hackers zijn constant op zoek naar de zwakke plekken in je telefoon en computer om zo ernstige schade te berokkenen.

Content marketeer doorheen de week, gamer en tech-blogger in het weekend. Thomas heeft een voorliefde voor e-sports, mechanische toetsenborden en Nintendo, maar printers zijn het kwaad in het kwadraat. Door de invloed van Jens is hij stilaan in een grammar nazi aan het muteren.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *