101 tekortkomingen van de Nintendo Switch
Nintendo heeft me in een wurggreep. De games zijn mijn XTC en daardoor moet ik me dagelijks door de verschrikkelijke software worstelen.
Kerstmis ligt achter ons, dus ongetwijfeld hebben veel onschuldige zielen een Nintendo Switch onder de kerstboom gevonden. Hoera, hoezee: de Switch is een geweldige opportuniteit om onder te dompelen in de magische wereld van Nintendo, zowel thuis als onderweg. Dankzij de Switch krijg je (min of meer) een home console-ervaring, zonder dat je aan het tv-scherm gekluisterd zit.
Daarom, proficiat met je nieuwe verovering. Je zal ongetwijfeld veel plezier beleven aan de Switch, ook al is dat niet de verdienste van de console zelf. Zo is de hardware te licht om adembenemende games in hoge resolutie te spelen. Maar eerlijk, dat zal jullie (en mij) waarschijnlijk worst wezen. Bij de aanschaf van een Nintendo-console verwacht je niet het neusje van de zalm. Zij die dat willen, kopen eerder een Playstation, Xbox of gaming computer.
Wat wél een katalysator is voor hoofdpijn, is het erbarmelijke softwaresausje dat Nintendo op de Switch goot. Een sausje dat al lang over datum is. Want belangrijke features – die al lang de standaard zijn op Playstation- en Xbox-consoles – ontbreken nog steeds, bijna twee jaar na release. Ik kan een waslijst aan ergernissen opsommen, maar omdat het ook voor mij feestperiode is, som ik er drie op. Drie wrevels waarvan mijn tenen krullen.

1. Je kan (bijna) niet online met vrienden spelen
Waar consoles jaarlijks traditiegetrouw allerlei updates doorduwen, kreeg de Switch in 2018 slechts één (grote) update: de geboorte van Nintendo Switch Online. Een vergiftigd geschenk, want daarom moet je sinds september betalen om online te kunnen spelen. Enkel een handvol games ontsnappen aan deze geseling, zoals Fortnite. Een abonnement kost 3,99 euro per maand, of 19,99 euro per jaar.
Betalen in ruil voor onlinefunctionaliteiten, is onbegrijpelijk. Toch keek ik uit naar deze update. Ik hoopte dat de UI van de Switch zo eindelijk een broodnodige update zou krijgen. Dat verwacht je als je voor de service betaalt…toch? Helaas, te vroeg gejuicht. De onlineservices van Nintendo zijn ontzettend gelimiteerd, ondanks het abonnement. Switch Online blies enkel leven in een handjevol NES-games die je voortaan ‘gratis’ – als je een maandelijks bedrag neertelt – kan spelen. Ook laat de onlinedienst je toe om savebestanden op te slaan in de cloud. Met andere woorden: als je je console kwijtraakt of breekt, verlies je niet al je vooruitgang. (Let wel op: niet alle games ondersteunen cloud saves.) Allemaal goed en wel, maar dit zou – zoals bij alle andere consoles – gewoon gratis moeten zijn.
De onlineservices van Nintendo zijn ontzettend gelimiteerd, ondanks het abonnement.
Wil je met vrienden communiceren tijdens een potje Mario Kart? Pech gehad, dat kan niet rechtstreeks op de Switch. De console ondersteunt geen voice chat. Nintendo voorziet enkel een mobiele app waarop je met vrienden kan praten. Je hoeft die app trouwens helemaal niet te installeren, want de chatdienst Discord is vele malen beter. Gewoon een tekstberichtje sturen, dan? Wederom pech. Chatten met vrienden, dat staat duidelijk nog op het to do-lijstje van Nintendo.
Als dat nog niet erg genoeg zou zijn, kan je in de meeste games überhaupt niet met vrienden spelen over het internet. De meeste games ontbreken een menu om vrienden uit te nodigen. Dat is absoluut onvergeeflijk anno 2018 en een goede reden om de Switch niet in huis te halen. Dan zie ik het nog door de vingers dat je een belachelijke 12-cijferige ‘friend code’ moet invoeren om een vriendschapsverzoek te sturen.

2. De Nintendo eShop is een rommeltje
Eén van de grootste bekommernissen voor een console-ontwikkelaar, is dat eigenaars nieuwe games kunnen ontdekken. Want zonder games heeft een console natuurlijk geen bestaansrecht. Sony en Microsoft beseffen dit en voorzien een afgelikte, intuïtieve webstore, waar je eenvoudig games kan terugvinden. En Nintendo? Die lapt dat – op zijn Nintendo’s – aan zijn laars en voorziet enkel een barebones uitstalraam.
De eShop lijkt op een fossiel van tien jaar geleden. Zo is er wel een tabblad voorzien voor ‘bestsellers’, ‘nieuwe games’ en ‘aanbiedingen’, maar daar stopt het ongeveer. Wil je echt op zoek naar een spel in een specifiek genre, dan zijn de mogelijkheden beperkt. Je kan bijvoorbeeld niet filteren op ‘populariteit’ of ‘hoogste score’. Daar is een simpele reden voor: er is gewoonweg geen mogelijkheid om een recensiescore te geven aan games.
De eShop lijkt op een fossiel van tien jaar geleden.
Wat ook ontbreekt, is een tabblad met ‘populaire games’: games die veel gespeeld worden. Want de term ‘bestsellers’ dekt die lading niet. Vaak gaat er rommel in promotie voor minder dan één euro, die dan bovenaan deze lijst prijkt. Daarom is dat tabblad, wat mij betreft, waardeloos.
Ten slotte is er extreem veel shovelware in de eShop. Het gros van games in de webwinkel zijn overgeprijsde mobiele smartphonegames die slecht geoptimaliseerd zijn voor de Switch. Met goede filters zou dit natuurlijk niet zo’n probleem zijn, maar het is duidelijk dat Nintendo kwantiteit boven kwaliteit stelt. Ik weet dat de Japanse ontwikkelaar de Switch niet ziet als een familieconsole, maar toch is het bizar dat geile, vulgaire spelletjes in de eShop verschijnen.

3. 2018 was géén goed jaar voor de Switch-gamer
Nintendo eindigt het jaar op een positieve noot. Zowel Pokémon Let’s Go als Super Smash Bros. Ultimate zijn fantastische afsluiters van het jaar. De verkoopcijfers gaan logischerwijs, in deze kerstperiode, de lucht in. 2018 lijkt dus een goed jaar te zijn voor Nintendo…als je de eerste helft van het jaar vergeet.
Het begin van 2018 was uitermate zwak. In Q1 lanceerden enkel Kirby Star Allies en ports van Bayonetta (1 en 2). De volgende maanden stonden eveneens in het teken van ports, zoals Hyrule Warriors, Captain Toad: Treasure Tracker en Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Versta me niet verkeerd, ik ben fan van ports. Dit zijn stuk voor stuk geweldige games, die de meesten onder ons nooit konden spelen omdat de Wii U was geflopt.
2018 lijkt een goed jaar te zijn voor Nintendo…als je de eerste helft van het jaar vergeet.
Waar ik wel een probleem mee heb, is dat Nintendo ports uitbrengt ter vervanging van nieuwe games. Want welke AAA-games hebben we dit jaar gehad? Kirby Star Allies, Mario Tennis Aces, Pokémon Let’s Go, Super Smash Bros. Ultimate, en…? Daar stopt de lijst ongeveer. Een viertal AAA-games op een volledig jaar; enkel Nintendo komt ermee weg. Gelukkig zijn er daarnaast een handjevol andere games die een pleister op de wonde leggen, zoals Octopath Traveler, Gris en Celeste.
Als voetnoot wil ik nog even Nintendo Labo vermelden. Je weet wel, die kartonnen doe-het-zelf-kits waarmee je je eigen controllers kan bouwen, zoals een piano of vishengel. Dit was een Nintendo-esque project dat straalt van originaliteit. Als volwassen gamer liep ik hier niet warm van, maar jonge kinderen zijn hier ongetwijfeld een hele tijd zoet mee.
Wat brengt de toekomst?
Nintendo is een koppig bedrijf. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Nintendo gaat altijd tegen de stroom in. Enerzijds hebben ze daardoor een indrukwekkende catalogus aan geliefde franchises opgebouwd. Anderzijds begaat geen enkel andere ontwikkelaar zoveel misstappen die fans door de vingers zien. Maar misschien is dat wel de charme van Nintendo. Toch hoop ik dat Nintendo eens een sjot onder hun gat krijgt zodat ze de software van de Switch oplappen.
2019 belooft alvast een beter jaar te worden, op vlak van games. Op de agenda: Animal Crossing, Fire Emblem: Three Houses, een gloednieuwe Pokémon-RPG, Town, Marvel Ultimate Alliance 3, Daemon X Machina, Luigi’s Mansion 3, Yoshi’s Crafted World en New Super Mario Bros. U Deluxe.
Ik hoop dat Nintendo eens een sjot onder hun gat krijgt zodat ze de software van de Switch oplappen.
Mogelijk komt er zelfs een nieuwe variant van de Switch uit, ook al gaat het voorlopig om een gerucht. De voornaamste reden voor een hardware-update, is omdat de system-on-a-chip (Nvidia Tegra X1) niet zo waterdicht is als eerst gedacht. Techneuten slaagden er al in om de console te hacken. Daarom is het niet duidelijk of deze nieuwe Switch met extra features komt, of gewoon de veiligheidslekken dicht.
Ik vraag me soms af welke drugs die mannen in Japan nemen.
Johan
Vind dit artikel nog kort door de bocht , het is zo dat de Switch online diensten niet optimaal zijn , maar in mijn ogen hoeft dat ook niet ,mijn Switch is de ideale gamingbuddy voor een vlugge gamefix , in de zetel bij het vrouwke als zijn naar haar series kijkt of tijdens het wachten bij de tandarts , een lange treinrit ... wil ik daarom echt online gamen ... nee laat me maar genieten van mijn Nintendo-magic ! Dat 2018 een slecht jaar was op het gebied van games ,zeker niet, misschien geen massa AAA games maar hopen ports en indy games . IK heb nog een heel lijstje liggen waar ik me nog moet doorwerken en 2019 is al enorm goed begonnen met de Mario port en Tales of Vesperia . In 2018 moet ik eerlijk zijn speelde ik het meest van al op mijn Switch , hoewel mijn xbox one X en ps4 Pro hier ook op mij stonden te wachten ... ware het niet voor de PSVR zijn had mijn ps4 in 2018 enkel voor God of war opgestaan .Maar kom ,back 2 nintendo ... de Switch stond er voor mij in 2018 met leuke games veel fun en coole games on the road ...mis ik het online gamen ,nee niet echt is de shop een rommeltje mja misschien maar de xbox en ps4 of zelfs Steam zijn ook niet altijd even duidelijk... Het enige wat Nintendo nog zou mogen doen is een gameshare optie inbouwen zoals de ps4 en xbox zo moet ik niet alles games dubbel kopen voor de vrouw en de kids ... Laten we het er op houden dat Nintendo in mijn ogen zeer goed bezig is en laat ze maar in 2019 zo verder doen ik geniet er alle dagen van!
Thomas Bossuyt
Hi Johan, bedankt voor de reactie! Even ter verduidelijking: ik ben fan van Nintendo én de Nintendo Switch. Van jongs af aan ploeter ik me door de geweldige, unieke franchises. Het idee dat je deze fantastische games zowel op je televisie als onderweg kan spelen, is een briljant idee. Het gros van artikels dat ik schrijf over Nintendo – weliswaar nog niet op deze website – is dan ook met een positieve ondertoon. Dat betekent niet dat we niet kritisch kunnen (of mogen) zijn. Als consument leg je immers een fiks bedrag neer op tafel, waarvoor je iets terugverwacht. De Switch heeft gewoonweg (nog steeds) last van vele kinderziektes. Ik begrijp dat die kwaaltjes - zoals de beperkte onlinefunctionaliteiten - voor jou geen prioriteit zijn, maar voor mij is dit een bron van frustratie. Vandaar, mijn opinie. Mijn mening blijft verder dat 2018 géén goed jaar was voor de Nintendo Switch. Ik ben geen tegenstander van ports – wel integendeel, zoals ik in het artikel schreef – maar ports zijn voor mij geen nieuwe games. Het aantal nieuwe games was dit jaar gewoon beperkt, tenzij je het aantal goedkope mobiele afkooksels in de eShop meerekent. Ook het aantal nieuwe Indies was dit jaar relatief schaars, aangezien de meeste van deze Indie games ook ports zijn. Het kliekje goede exclusieve games voor de Switch kan je bovendien op één hand tellen. Ik sta open voor verdere discussies over dit onderwerp.