Reviews

Teufel Cinebar One review: soundbar op maat

27 maart 2020

author:

Teufel Cinebar One review: soundbar op maat

Hoe nuttig is een soundbar in een klein appartement? We zochten het uit met de Teufel Cinebar One (+).

Home cinema’s en soundbars raken zo goed ingeburgerd dat politieke partijen er trots op zouden zijn. Wie nog niet beschikt over een uitgebreid systeem om zijn audionoden voldoende te bevredigen, doet dat vaak omdat hij er geen nood aan heeft (deze persoon is verkeerd) of omdat hij er de ruimte niet voor heeft. Een home cinema bestaat namelijk meestal uit vijf speakers en een subwoofer (5.1-systemen), een soundbar is vaak een zwaar, log monsterblok. Begrijpelijk dus.

Ook wij deden het tot voor kort met het standaardgeluid van ons televisietoestel. Dat was voldoende, maar zeker niet meer dan dat. Praktisch, maar niet zaligmakend. Tot er een mailtje in onze inbox belandde van teufel: of we eens een audiosysteem wilden uittesten?

Tech Onderweg: Teufels ‘reiskoptelefoon’

Opties aplenty

Met veel plezier nam ik een kijkje op hun website. Naast de koptelefoons die we al kennen, beschikken ze duidelijk ook over de nodige opties voor je woonkamer. Van uitgebreide systemen voor gamers tot kleine instappers voor mensen zoals wij, met plaatsgebrek.

Ons probleem is simpel: onze televisie hangt boven een oude (en niet langer werkende) open haard. Om te vermijden dat we te zeer naar boven moeten kijken, hangt het toestel op aan een beugel, op amper enkele centimeters van het bovenblad. Er een grote soundbar op plaatsen kan niet wegens te hoog en te diep, naast de televisie is er evenmin plaats wegens een kast met al onze media-apparaten. 

De Cinebar is compact, maar groots in geluid.

Daarom kozen we ervoor om de Teufel Cinebar One te testen. Deze is klein, elegant, compact en komt erg laag. Enige foutje van mezelf: ik vroeg om de Cinebar One+ te testen, niet wetende dat de ‘+’ verwees naar de draadloze subwoofer die je er dan bij krijgt – en die we eigenlijk niet nodig hadden, want hij is tamelijk groot. Of zoals een goede vriend zei: “ach, wat heb je aan tv als je onderburen niet kunnen horen wat je aan het kijken bent?”

Staat z’n mannetje

De installatie van zowel de Cinebar als de subwoofer verliep erg vlot. Het was een beetje puzzelen om een plek te vinden voor de woofer, maar uiteindelijk stond alles op z’n plek. Aansluiten op je tv is makkelijk: je plugt de HDMI-kabel gewoon in het ARC-kanaal van je tv. Zowat alle nieuwe televisietoestellen beschikken over zo’n kanaal, waardoor je de soundbar volledig kan bedienen met de afstandsbediening van je tv. Handig. Let wel: Teufel levert geen HDMI-kabel mee, deze moet je zelf voorzien.

Het geluid van de Cinebar One is een verademing. Voor zo’n ontzettend kleine speaker vult hij met gemak onze – voor een appartement in Berchem – redelijk ruimtelijke woonruimte. Het geluid is helder, rond en lijkt van meer dan één centraal punt afkomstig. Je krijgt als het ware het gevoel dat je alsnog werkt met een audiosysteem met minstens drie speakers. 

Vult met gemak de hele ruimte.

De Cinebar staat dus zeker zijn mannetje in onze al vrij uitgebreide audiocollectie. Bovendien beschikt hij over de mogelijkheid om het geluid nog breder te projecteren met een druk op de knop – al moet ik zeggen dat ik van die functie niet veel merk. De smalle lay-out van onze living zit daar wellicht voor iets tussen.

Nieuwe ervaring

Zowel voor televisie, films, series als voor games maakt de kleine soundbar een groot verschil. ‘Red Dead Redemption 2’ speelde ik lange tijd met het geluid van de tv, maar dankzij de Cinebar One heeft dat spel nu een heel nieuwe dimensie gekregen. Ik hoor nu veel beter de geluiden van mijn paard, de voetstappen van vijanden die me besluipen en mijn pistolen klinken heerlijk helder – en die echo’s die over de ravijnen rollen… Heerlijk!

Deze grote jongen zet de ‘+’ in Cinebar+!

Subwoofer nodig?

Betaal je wat extra, dan krijg je zoals gezegd de Teufel Cinebar+-ervaring. Deze wordt geleverd mét subwoofer die je draadloos verbindt met de Cinebar – dit gebeurt volledig automatisch telkens je de soundbar opstart. Vlekkeloos en makkelijk.

Maar heb je hem ook echt nodig? Wat mij betreft kan je, zeker in een appartement (je buren indachtig), perfect zonder. De Cinebar zelf heeft een voldoende ‘basselijke’ ervaring. De subwoofer voegt wel enkele procenten plezier toe, maar voor je technocollectie moet je het zeker niet doen. Je krijgt geen bonzende bassen door de subwoofer aan te sluiten. Of je deze erbij neemt, hangt dus af van je persoonlijke voorkeur.

Aanrader?

In zijn totaliteit kan ik de Teufel Cinebar One(+) zeker aanraden voor wie net als wij op zoek is naar een kleine home cinema of soundbar. Wil je een goede, leuke tv-ervaring in een klein pakket, dan moet je hier zijn. Voor de prijs moet je het alleszins niet laten: die is 269 euro voor de Cinebar. Met de subwoofer erbij betaal je 369 euro.

Teufel Rockster Go: skater met overgave

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *