Reviews

Teufel Supreme On: tussen oud en nieuw

20 december 2020

author:

Teufel Supreme On: tussen oud en nieuw

De nieuwste kopetelefoon van Teufel, de Supreme On, bevindt zich, net als deze review, op de grens van oud en nieuw. Oude looks, maar met een heel nieuwe ervaring.

Teufel heeft alweer een leuke koptelefoon op de wereld losgelaten. De Supreme On is een lichtgewicht en ziet er leuk uit, maar lijkt op het eerste gezicht een beetje te duur in de markt gezet. Als ik deze koptelefoon in de hand heb, denk ik namelijk spontaan aan alternatieven die bijna honderd euro goedkoper zijn.

Wanneer je onder de motorkap gaat kijken, wordt evenwel al snel duidelijk waar de hogere prijs vandaan komt. Beauty ànd brains lijkt in dit geval een mooie samenvatting. We leggen uit wat we daarmee bedoelen.

Simpel maar stevig

De Supreme On voelt in eerste instantie erg stevig aan. De hoofdband is flexibel, maar niet op een manier die je doet vrezen dat hij snel zal breken. De kabel, wanneer je hem niet gebruikt met bluetooth, klik je vast en met een draai zet je hem ‘op slot’. Zo kan je kabel nooit worden uitgetrokken door een toevallige passant (bv. op de trein).

Je kan de Supreme On het beste vergelijken met een luxueuzere, uitgebreidere en stevigere variant op de basiskoptelefoon van Urban Ears; voor zij die al eens in de Urban Outfitters komen, de koptelefoons die deze kledingwinkel vaak verkoopt, lijken erg hard op deze Teufel.

Zo’n model van Urban Ears heb je voor 50 euro (met bluetooth en kabel) en heeft als voordeel dat je er nog een extra koptelefoon met een kabeltje op kan aansluiten. Bij de Supreme On, die je in huis haalt voor 150 euro (al loopt op het moment van schrijven een actie voor -50%) kan dat ook, zij het via bluetooth. De algemene afwerking voelt bovendien degelijker aan, ziet er beter uit, hij zit zachter op je hoofd en je kan hem gerust (ook draadloos) gebruiken om mee te telefoneren.

De Supreme On heeft verder een USB-C-aansluiting die snelladen mogelijk maakt – goed voor een speelduur tot 30 uur – en een joystick-achtige knop om het volume te regelen en naar een volgend of vorig nummer te gaan. Koppelen doe je in bluetooth 5.0, met de startknop of,  en dit maakt het wel handig, met een NFC-chip in een van de oorschelpen.

Compleet met etui en kabel.

Niet zomaar draadloos

We hebben al enkele malen aangehaald dat de koptelefoon er tamelijk basic uitziet. Maar we mogen ons niet laten bedotten: ondanks zijn bescheiden maar strakke looks zitten er toch wat brains onder de motorkap. Dankzij de koppeling met de ‘Teufel Headphones’-app kan je bijvoorbeeld het hele dynamische geluidsspectrum aanpassen voor meer bas of duidelijkere hoge tonen. Zo stel je hem in op je eigen maat, naargelang de muziek die je wilt luisteren.

Daarnaast bezit de koptelefoon on-ear-detectie. Dat betekent dat (wanneer je hem draadloos gebruikt) de muziek automatisch stopt met spelen wanneer je hem afneemt. Zet je hem weer op, dan speelt je nummer weer verder. Uitermate handig voor onderweg.

Bovendien levert Teufel de Qualcomm aptX-technologie. Die zorgt ervoor dat je bij video’s steeds een correcte geluidsweergave krijgt van wat er op het scherm te zien is. Concreet betekent dat: gedaan met geluid dat een halve seconde lijkt achter te lopen op wat wordt gezegd. (De batterij loopt dan wel iets sneller leeg: je houdt zo nog 20 uur speeltijd over.) 

Muziek luisteren

Om de geluidskwaliteit voor muziek te testen, legde ik de Supreme On naast een klassieker uit het Teufel-gamma: de Teufel Real Z. Die was de eerste koptelefoon die ik ooit kon testen van het merk en blijft voor mij een standaardreferentie op vlak van prijs/kwaliteit. De vergelijking gaat natuurlijk niet helemaal op – de ene staat op je oren, de andere gaat er helemaal over en bovendien is de Real Z eentje met halfopen oorschelpen, wat een beter geluid geeft – maar het lijkt me niettemin een mooie referentie voor het merk.

De Real Z legt over het algemeen meer waarachtige geluidsprestaties af. De Supreme On klinkt soms een beetje donker en met net iets te veel reverb, waardoor je regelmatig wat veel galm krijgt. Op vlak van basprestaties doet de Supreme On het nochtans niet slecht. Het helpt dat je de equalizer kan aanpassen via de smartphone-app, al vind ik het jammer dat je zelf nog moet gaan sleutelen om het ideale geluid te vinden.

Teufel Rockster Go: skater met overgave

Ten slotte nog een opmerkelijke vaststelling: de Teufel Supreme On presteert een stuk beter wanneer je hem gebruikt met bluetooth. Normaal is dat omgekeerd: door bluetooth verlies je een deel van de geluidskwaliteit die je bekabeld behoudt. Gebruik je de Supreme On, dan doe je dat best nooit met de kabel en altijd draadloos.

De must-have voor 2021?

De Teufel Supreme On heeft heel wat voordelen, maar er zijn toch enkele duidelijke nadelen. Als puur gebruiksvoorwerp haal je een degelijke koptelefoon in huis aan een erg schappelijke prijs. Wie wil gaan voor de beste geluidsweergave zal evenwel ergens anders moeten kijken. Hoewel je op zich (draadloos) niets te klagen hebt, kan dat toch nog een tikje beter.

Voor mezelf zou ik de Supreme On uitsluitend gebruiken als optie voor onderweg: op de trein, tram of bus, of ergens anders op schok. De slimme mogelijkheden van de koptelefoon maken hem leuk in gebruik, maar wanneer ben je tegenwoordig nog veel onderweg? Vandaag zitten de meeste mensen thuis of op kantoor, waar je (als je net als ik bent) meer zoekt naar een goed geluid, juiste weergave van klank en een comfortabel gevoel op je hoofd.

In die omstandigheden schiet de Supreme On wat mij betreft te kort, maar ik zie hem wel als een uitstekend alternatief voor de steeds populairder wordende Marshall Major-koptelefoons. Die zijn dan wel bijna 100 euro goedkoper, maar wat betreft veelzijdigheid, afwerking en kwaliteit komen ze niet in de buurt van deze Teufel. Bovendien heb je de mogelijkheid om twee van deze koptelefoons op één toestel aan te sluiten. Erg handig (indien je er twee hebt). Heb je daarom een jongere in huis voor wie het belangrijk is dat een koptelefoon er niet alleen leuk uitziet, ja dàn is dit een must-have.

We verdienen er helemaal niets aan, maar we wijzen er toch graag nog eens op dat je dit model momenteel voor 100 euro op de kop kan tikken. Dan is de prijs/kwaliteit al veel meer wat wij zouden aanraden!

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *