Toen ging het licht plots aan: een Philips Hue-verhaal
Veel te lang lieten we de slimme lichten links liggen. Veel te lang namen we genoegen met een analoge bediening. Maar toen maakten we de (Hue) Switch.
Philips Hue is al enkele jaren het lichtend voorbeeld – pun intended – op de markt voor slimme verlichting. Weinig concurrenten die van bij het begin zo’n breed aanbod hadden. Hoeveel concurrenten kan jij vandaag überhaupt opnoemen? Philips Hue – vandaag heet het bedrijf officieel Signify, de merknaam Philips Hue blijven ze wel gebruiken om verwarring te vermijden – tekent vandaag present in menig huishouden.
We hebben het al jaren, maar…
Ook in onze woonkamer staat al bijna drie jaar een Philips Hue-tafellamp te blinken. Zo’n model met een dubbele kap, zodat je in kerstige tijden één lamp groen en de andere rood kan laten schijnen. Een vree wijs cadeau van tante Catherine en nonkel Sied, compleet met een Hue Bridge zodat we het volle potentieel van de lamp konden benutten.
Sindsdien kochten we nog enkele lampen bij. Zo hangt er al een hele tijd eentje aan de muur naast onze televisie, eentje boven de eettafel en eentje boven het bed. Toffe lampen waarvan we de kleur naar goesting konden instellen.
…we gebruikten ze nooit écht
Veel meer dan kleurtjes instellen deden we echter nooit. We schakelden de tafellamp aan met de aan/uitknop. De andere lampen bedienden we eveneens volledig analoog met de lichtschakelaars aan de muren.
Een gevolg van het initieel frustrerende aspect van de Philips Hue-technologie. Eens alles werkt zoals je wenst, is het een genot om te gebruiken, maar mij heeft het drie jaar gekost vooraleer het zover was. Deels luiheid, deels je m’en foutisme. Ik ben een man en een gebruiksaanwijzing leest voor mij als Chinees.
Het probleem voor ons was dat je bij het instellen van een eenvoudige timer nooit ‘even snel’ kan checken of die nu werkt of niet. Neen, je moet telkens wachten tot de volgende dag om te kunnen zien of de Hues jouw bevel hebben begrepen. In combinatie met de analoge bediening van de lampen werden die bevelen dan ook om de haverklap in de war gestuurd. Het resultaat: een allegaartje aan instellingen, routines, zones, kamers die geen van allen deftig werkten.
De broodnodige switch
De oplossing voor ons probleem kende ik eigenlijk al een tijdje. Signify heeft een ‘switch’ op de markt die je kan gebruiken om je lampen aan en uit te schakelen zonder de app in te moeten duiken. En dat hadden we nodig. Ik weet niet juist of die switch er drie jaar geleden ook al was, maar het duurde alleszins tot een viertal weken geleden voor we eindelijk eentje in huis hadden. Een manuele schakelaar voor oude niet-meer-te-veranderen-brompotten zoals wij.
Helaas. Zelfs dan duurde het nog ruim een volle week voor we echt vertrokken waren. De lampen wilden maar niet gehoorzamen aan de timers die ik instelde. Wat ze wel deden? Aangaan bij zonsondergang. Uit zichzelf weer uitgaan? Ho maar. Zelfs toen ik een halfuur lang smeekte, gingen de lichten niet uit.
Met de moed der wanhoop verwijderde ik vervolgens àlle lampen, kamers, zones, routines. Met een tabula rasa zou er toch eindelijk licht in de duisternis moeten komen? En ja hoor, het werkte. Nadat ik elke lamp afzonderlijk weer verbond met de bridge, duurde het nog een drietal dagen – dat verdomde dagje wachten toch telkens – maar nu konden we toch eindelijk genieten van het vernuft van Philips Hue. Het kostte ons slechts drie jaar van ons leven, een uitbreidingspakket en een switch, maar nu zijn we er.
De moraal van dit verhaal? Wees niet zoals ik. Ik ben extreem feilbaar. Koop een Switch. Stel je lampen in. Geniet van je investering. En doe het niet alleen voor de kleurtjes.
Openingsafbeelding: Philips Hue