Verdieping

Tweedehands of eersteklas: Koop jij je volgende iPhone bij Swappie?

1 mei 2022

author:

Tweedehands of eersteklas: Koop jij je volgende iPhone bij Swappie?

Tweedehands, een goedkoop alternatief? Swappie verkoopt refurbished iPhones, wij zochten uit of ze gelijkwaardig zijn aan een nieuw exemplaar.

In het frisse Finland startte Swappie met een ambitieus project: als start-up de wereld veroveren met smartphones. Geen nieuwe toestellen, wel refurbished iPhones – toestellen die werden opgefrist naar ‘nieuwstaat’. Zo goed als nieuw dus.

Smartphonekenners raden hun familie en vrienden al jaren aan om, als het op een kleine besparing aankomt, niet te kiezen voor steeds het nieuwste model. Nee, ben je op zoek naar een nieuw toestel, dan loont het vaak de moeite om eens te kijken naar het model van vorig jaar. Bij toptoestellen zijn de verschillen (zeker vandaag de dag) verwaarloosbaar en je betaalt er vaak een gevoelig zachtere prijs voor.

Gok of gewoon goed?

Maar tweedehands kopen? Ik ken weinigen die het de gewone consument zouden aanraden. Schuim je tweedehandswebsites af, dan is het opletten dat je geen kat in een zak koopt. Bekrast of met een half opgebruikte batterij… Je weet nooit écht wat je in huis haalt.

Swappie biedt nu een gelijkaardig product aan – zij het natuurlijk wel na een professionele onderhoudsbeurt. Refurbished iPhones die eruitzien alsof ze net uit de originele doos komen. Zonder krasjes, met een nieuwe schermbeschermer, een garantieperiode van twee jaar (die meer dekt dan die van Apple) en aan een lagere prijs: klinkt haast te goed om waar te zijn.

Je betaalt namelijk nog steeds voor wat je werkelijk krijgt. Hoe ouder het model, hoe meer de Swappie-prijs zal verschillen tegenover de Apple-nieuwprijs; maar je kan ook zelf toegevingen doen op de prijs. Kies je bijvoorbeeld een toestel, dan kan je (meestal) kiezen tussen verschillende staten. Van ‘redelijk’ tot ‘heel goedestaat’. Het verschil tussen beiden bedraagt 90 euro. 

Op de batterij heb je minder keuze: ‘standaard’ (een batterij die tot 80% van zijn originele lading haalt) of ‘nieuw’ (tot 100%), al is nieuw maar zelden een optie. Gaat het om de nieuwe iPhone 13, dan heb je die keuze wel, en dan kost die 20 euro extra.

Kies je dus een iPhone 12 in heel goede staat, met een standaardbatterij, dan spaar je zowat 230 euro uit ten opzichte van de officiële prijs. Voor een 12 Pro aan dezelfde voorwaarden bedroeg het verschil 310 euro. Dat is niet slecht, voor maar een paar toegevingen. Bovendien nog heel wat goedkoper dan bij andere aanbieders van refurbished toestellen.

Uitgetest

We gingen zelf enkele weken aan de slag met een iPhone 12 Pro in heel goede staat. Dat vermoeden we althans, aangezien de behuizing geen enkele kras of deuk verborg. Het scherm was in uitstekende staat – al plakte de schermbeschermer net iets te opvallend scheef. 

Op dat kleine minpuntje na was er geen wolkje aan de lucht. Het toestel werkt exact zoals je zou verwachten van een nieuw toestel. Over de staat van de batterij kunnen we geen uitspraak doen, aangezien daar geen verval op aan te merken was. Onze verstokte iPhoner des huizes wist bovendien te vermelden dat de camera’s uitstekend werkten, net als de (opkomende) 5G-verbinding.

Het hele plaatje werd geleverd in een wit doosje met enkel ‘Swappie’ erop. Stylistisch, maar minimaal. Binnenin vonden we de oplaadkabel, maar geen oplader. Aangezien Apple dat net hetzelfde doet, kan je daar evenmin iets op aanmerken.

De achterliggende filosofie

De consument wint natuurlijk een stevige zakcent door te kiezen voor een refurbished toestel. Voor Swappie is dat (zo zeggen ze zelf) evenwel niet de hoofdreden waarom ze dit doen. Naast de tweedehandsmarkt op de kaart te zetten, kijken ze ook erg naar het ecologische aspect.

Een refurbished toestel vraagt veel minder verse grondstoffen dan een nieuw exemplaar – grondstoffen die vaak gewonnen worden met bloed en oorlog, en bewerkt door kinderhanden. “Dat brengt de CO2-uitstoot drastisch naar beneden en gaat onnodig elektrisch afval tegen. Zonder dat wordt ingeboet op gebruiksgemak en functionaliteit,” zegt Swappie zelf.

Ben je benieuwd naar hoe dat proces van refurbishen precies in zijn werk gaat, dan raden we je dit artikel van De Standaard aan (achter een paywall). 

Een wereld in opstand

Hebben ze gelijk? Mijn glazen bol zegt me die vraag volgend jaar nog eens te stellen, maar het lijdt geen twijfel dat we maand na maand meer bevestiging zien van wat Swappie beweert. Het wereldwijde chiptekort is daar het beste voorbeeld van: prijzen swingen de pan uit en zelfs dan zijn ze moeilijk in nieuwe toestellen te krijgen. Vraag dat maar aan Playstation 5-fans.

Swappie berekende vorig jaar nog dat Apple in 2021 10 miljoen iPhones minder in winkels kreeg dan initieel voorzien. De algemene verkoop van smartphones daalde met 6% door een tekort aan onderdelen.

Daarnaast nog de lokale kanttekening dat niet alle aanbieders van nieuwe iPhones in ons land het spel altijd zo proper speelden. *kuch*Switch*kuch* Je zou voor minder kijken naar een meer circulaire manier van consumeren

Iets voor jou?

Ondanks een gezonde dosis scepsis, vonden we niets mis met een refurbished iPhone 12 Pro. Dat betekent niet dat iedere aankoop bij Swappie een schot in de roos zal zijn, maar veel hangt natuurlijk ook van de keuze van de koper af. Kies je een iPhone 8 in slechte staat, met uitgebluste batterij, dan zal je niet veel betalen, maar evenmin veel krijgen.

Je hebt natuurlijk het geluk dat je met Apple te maken hebt: voor de exorbitante prijzen krijg je doorgaans jarenlange software-ondersteuning. Zolang jouw toestel de nieuwe OS-updates aankan, krijg je ze. Een heel verschil met Android.

Of een refurbished iPhone iets voor jou is, zal een persoonlijke keuze zijn. Maar we menen alvast dat het niet langer een gek risico is om zo’n toestel aan te schaffen.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *