Verdieping

Alle usb-specificaties en –types op een rijtje

22 maart 2019

author:

Alle usb-specificaties en –types op een rijtje

Usb 3.2 staat voor de deur. De nieuwe standaard trekt (mogelijk) sneller data door je kabel, maar de nieuwe benamingen zorgen voor verwarring. Tijd voor een overzicht.

Tijdens het Mobile World Congress gaf het USB Implementers Forum (USB-IF) meer informatie over usb 3.2, het nieuwe usb-protocol dat eind dit jaar zijn intrede maakt. Dit consortium ontfermt zich sinds 1995 over de ontwikkeling van de universele connector. Concreet zullen er drie varianten verschijnen van usb 3.2 (gen 1, gen 2 en gen 2×2).

De nieuwe benamingen zorgen, ook bij ons, voor veel verwarring. Usb 3.2 gen 1 en 2 zijn immers géén nieuwe usb-generaties, maar een herbenaming van oudere specificaties, conform met het nieuwe protocol. Daarom lijkt het alsof het usb-consortium de consument op het verkeerde been wil zetten. Wie een usb-apparaat met de vlag ‘usb 3.2’ koopt, krijgt niet per se het neusje van de zalm.

Hoogtijd om alles even op een rijtje te zetten. Om te begrijpen welke usb-poort er voor je neus staat, is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen usb-type en -standaard.

Usb-type

Het usb-type bepaalt hoe de connector eruitziet. Je gebruikt immers een andere kabel om je muis aan te sluiten, dan om je smartphone te koppelen. Nochtans gaat het in beide gevallen om een usb-kabel. Concreet kunnen we drie types onderscheiden: Type-A, Type-B en Type-C.

© DisplayNinja

Type-A

Deze aansluiting komt het vaakst voor. In 1998 maakte ze haar intrede, en haar uiterlijk bleef sindsdien onveranderd. Zo kan je nog steeds een oudere muis in je computer pluggen, ook al is de specificatie vandaag veel geavanceerder geworden. Heeft de aansluiting of poort een blauwe kleur? Dan gaat het om een poort met usb 3.x-specificatie.

Type-B

Terwijl Type-A en –B over één uniforme vormfactor beschikken, is Type B een potpourri. Type-B omvat zowel miniUSB, microUSB als de Standaard B-aansluiting van je printer. Met de komst van Type-C komt dit type steeds minder voor.

Type-C

In 2016 lanceerde het USB Implementers Forum een multifunctionele aansluiting met omkeerbaar stekkertje, genaamd usb-c. Dit type brengt niet enkel gebruiksgemak, maar ondersteunt ook meerdere protocollen (zoals DisplayPort), hogere transfersnelheden en grotere hoeveelheden stroom. Zo gaat een vat aan toepassingen open, van laptops opladen tot computerschermen koppelen. Vandaag is Type-C de standaard geworden op smartphones, maar op termijn moet het Type-A en –B volledig vervangen.

Usb-specificatie

Waar het usb-type de look van de usb-kabel of –poort bepaalt, vertelt de usb-specificatie meer over de transfersnelheid en stroomoutput. Sinds 1998 deden er vijf belangrijke standaarden de ronde: usb 1.1, usb 2.0, usb 3.0, usb 3.1 en het gloednieuwe usb 3.2.

Usb 1.x (Full Speed USB)

In 1996 zag de allereerste standaard het levenslicht, usb 1.0. Het duurde echter twee jaar, tot usb 1.1, vooraleer er compatibele producten voor consumenten op de markt verschenen. Deze eerste twee standaarden kenden een maximale doorvoersnelheid van 12 megabit per seconde. Vandaag komen deze standaarden nagenoeg niet meer voor, tenzij bij stokoude hardware.

Usb 2.x (Hi-Speed USB)

In 2000 volgde usb 2.0. Deze standaard krikte de snelheden veertig keer op; van 12 naar 480 megabit per seconde.

Usb 3.x (SuperSpeed USB)

USB 3.0 werd geïntroduceerd in 2008 en zorgde, net zoals zijn voorganger, voor een stevige snelheidsinjectie (naar 5 gigabit per seconde). Vijf jaar later kreeg deze standaard een update: usb 3.1 ondersteunde dubbel zo hoge transfersnelheden (tot 10 gigabit per seconde). Met deze aankondiging werd voortaan het onderscheid gemaakt tussen usb 3.1 gen 1 (wat eigenlijk het oudere usb 3.0 is) en usb 3.1 gen 2.

Met de komst van usb 3.2 wordt het allemaal nòg ingewikkelder. Het nieuwe protocol krijgt immers drie vlaggen: gen 1 (ofwel het oudere usb 3.0), gen 2 (ofwel het oudere usb 3.1 gen 2) en gen 2×2. Deze laatste specificatie verdubbelt – weeral – transfersnelheden tot 20 gigabit per seconde.

USB 4.x

Usb 3.2 is nog niet klaar en usb 4.0 staat al voor de deur. Dit nieuwe protocol belooft niet alleen snelheden tot 40 gigabit per seconde, maar ook ondersteuning voor Thunderbolt 3. Zo moet het bijvoorbeeld mogelijk worden om een extern 5K-scherm te koppelen via usb-poort. Wel zal het nog enkele jaren duren vooraleer de producten met usb 4.0 op de markt verschijnen, want usb 3.2 moet eerst nog gecommercialiseerd worden.

Naamsverandering: marketing of manipulatie?

Om even terug te komen op de aankondiging van usb 3.2: de nieuwe benamingen zorgen voor flink wat verwarring, met mogelijk misleiding tot gevolg. Fabrikanten plakken ongetwijfeld graag het etiket ‘usb 3.2’ op hun producten, maar dat betekent niet dat je geniet van de hogere transfersnelheden. Het USB-IF adviseert daarom om het officiële jargon ‘SuperSpeed 5, 10 en 20’ te hanteren, maar de vraag is maar of fabrikanten de spelregels volgen.

Is er dan geen verschil tussen usb 3.0 en usb 3.2 gen 1? Niet helemaal. Ook al zijn de specificaties gelijk, met de nieuwe term krijg je de bevestiging dat de nieuwe standaard gemapt is op het nieuwe protocol. Zo ondersteunt usb 3.2 bijvoorbeeld enkel Type-C, en niet meer Type-A. Maar of dat van belang is voor de consument? Nee, die wil gewoon transparantie en duidelijkheid. En dat is wel het laatste waarvoor deze nieuwe benamingen zorgen.

Content marketeer doorheen de week, gamer en tech-blogger in het weekend. Thomas heeft een voorliefde voor e-sports, mechanische toetsenborden en Nintendo, maar printers zijn het kwaad in het kwadraat. Door de invloed van Jens is hij stilaan in een grammar nazi aan het muteren.
Reacties
  1. Albert

    Eindelijk eens een duidelijk verhaal over de connector - onduidelijkhdeid door iemand die er verstand van lijkrt te hebben. Mijn complimenten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *