Reviews

Van iOS naar Android met de nieuwe Motorola One

18 januari 2019

author:

Van iOS naar Android met de nieuwe Motorola One

Toen ik in mijn tienerjaren een iPhone 5s kreeg, bekeerde ik me (uit lichte gemakzucht) tot Apple-voorstander. Ik liet me door Jens verleiden om Android een nieuwe kans te geven: een nieuwe Motorola One om mijn oude iPhone 6s te vervangen. Stap ik definitief over? Je leest het in dit artikel.

Hoewel ik dol ben van tech in mijn leven (knipoog), vond ik iPhone in het verleden de logische keuze. Om de twee jaar kreeg ik een nieuw model bij mijn gsm-abonnement. iMessage, Facetime, emojis, een goede back- én frontcamera, optimaal werkende social media-apps en games… Kortom, alles wat een rokkenjagende, opgroeiende hangjongere nodig heeft. Tijden veranderen, ik groei op, en technologie ook. Ik gebruik bijna exclusief Messenger om te sms’en en te bellen, emojis zitten in de meeste apps en het gros van de smartphones beschikt over een deftige camera.

Daarom was dit het ideale moment om nog eens te kijken of het gras groener is aan de overkant met de Motorola One, een midrange smartphone die recent in prijs daalde naar ongeveer 230€. Met een stevige inch groter dan mijn iPhone 6s, en voorzien van die hippe notch, was ik helemaal klaar voor de test. De uitgebreide specificaties van de Motorola One kan je hier vinden.

Installatie

[su_pullquote]Door het verschil in schermverhouding met veel andere smartphones kregen mijn vrienden bovendien vaak zwarte banden aan de zijkanten van mijn snaps.[/su_pullquote]

Het verwisselen van iPhone naar Android ging verbazingwekkend vlot. Voor school en hobby’s gebruik ik voornamelijk mijn Google-account – een restant van mijn pre-iPhone-jaren. Het opstarten van de Motorola ging dus makkelijk: inloggen en bijna alles was meteen verbonden. Ik moest zelfs niet meer inloggen in de Facebook-app, de gsm wist gewoon wie ik was. Wifi-wachtwoorden van reeds bezochte plekken werden daarnaast mee overgenomen omdat ik Chrome gebruik op mijn laptop. Door de vCards van de iCloud te halen werden mijn contacten eveneens moeiteloos in mijn gsm gezet. Mijn smartwatch was binnen de minuut verbonden. Lekker makkelijk, dus.

Gebruik

Andere aspecten van het overschakelen gingen echter niet zonder slag of stoot. Zo waren er bijvoorbeeld de instellingen. Weliswaar bijzonder uitgebreid en aanpasbaar, maar vind daar als simpel Apple-meelopertje maar eens iets in terug. De instellingen beschikken wel over een zoekbalk, maar tenzij je de exacte term invoert, zal je geen resultaten te zien krijgen. Zelfs om autocorrect uit te schakelen moest ik al op Google gaan.

Zelfs in Android One, de meest basale vorm van Android, blijft er ontzettend veel in te stellen. Een groot, onoverzichtelijk werkje.

De Play Store en dan vooral de functionaliteit van de apps moesten, naar mijn verbazing, ook nog behoorlijk onderdoen voor hun Apple-tegenhangers. Ik vond dan wel zo goed als alle apps die ik op mijn iPhone gebruik, terug op de Play-Store, maar opmerkelijk genoeg ontbraken onder andere de poker-apps van de twee grootste sites (Pokerstars & Unibet) – zij waren nergens te bespeuren. Verdoken gokkers, u weze gewaarschuwd.

Wat de apps bovendien niet deelden met die van mijn iPhone was de functionaliteit. Het maken, zenden en ontvangen van Snaps was wel eens wisselvallig. Mijn snap werd vaak pas genomen 1-3 seconden na het duwen op de toets, wat zorgde voor een waardeloze foto.

Door het verschil in schermverhouding met veel andere smartphones kregen mijn vrienden bovendien vaak zwarte banden aan de zijkanten van mijn snaps. (Iets waar we al vaker op wezen.) Sommige weigerden zich daarbovenop te versturen, om geen enkele aanwijsbare reden. Zelfs de shortcut voor het hersenloze Big Fish van Facebook weigerde gewoonweg te werken. Of dit aan het toestel, Android, of beide ligt, kan ik niet weten.

Ook heb ik tot op heden nog steeds geen Pokémon Go kunnen spelen, iets waarop ik wel gehoopt had met een befaamde Android-batterij. De GPS geeft steeds aan geen signaal te vinden. Hij werkt wel op andere apps zoals Maps en Waze (zij het ook niet super). Dat ligt dan hoogstwaarschijnlijk wel meer aan de Motorola dan aan Android.

Wat echter wel geweldig ging met mijn nieuwe toestel, was ‘werken’. Alle Google apps werkten perfect. Door het grote scherm, de Notch en met behulp van de splitscreen kon ik mails beantwoorden, schooltaken maken en andere ‘bureautaken’ afwerken on the go.

Camera’s & hardware

Dit artikel gaat voornamelijk over het switchen van operating system. Mijn iPhone is 2 jaar oud, en de toestellen verschillen meer dan honderd euro in prijs. Het vergelijken van hardware van deze twee toestellen is daarom redelijk nutteloos.  Dat de batterij beter was, spreekt namelijk voor zich. iPhones zijn er dan ook gewoon berucht slecht in. Ik moest mijn Motorola zo weinig opladen dat ik vaak niet meer wist waar ik de oplader had achtergelaten. Daarom ga ik enkel de camera’s en schermkwaliteit bespreken bespreken.

De fototoestelletjes in beide toestellen horen ongeveer even goed te zijn. Ik maakte een foto van ieder toestel met het andere. Dit was het resultaat:

Zoals je kan zien is de kwaliteit ongeveer identiek. De foto die ik nam met de iPhone is over het geheel het scherpst, terwijl het focusobject bij de Motorola scherper is. Tijdens het gebruik van de Android camera-app kreeg ik overigens steeds het gevoel minder goede foto’s te nemen. Ook de app leek wat schokkerig te zijn. In de galerij bleek de kwaliteit achteraf echter verbazend goed te zijn. Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar de Motorola.

Op beeldschermkwaliteit steekt Motorola er dan ook met kop en schouders bovenuit. Groter scherm, betere resolutie en vollere kleuren maakten van de Motorola een genot om naar te kijken en gebruiken. Daartegenover paste hij nog steeds in mijn broekzak én (kleine) hand. Ideaal, dus. Wie een dedicated review van de Motorola One en zijn hardware zoekt, kan die hier vinden.

Conclusie

Verdict? I’m torn. Als puur werktoestel verkies ik vast en zeker de Motorola en Android. Omdat ik niet veel gebruik maak van iCloud en mijn hogeschool veel met Google Services werkt is dit nu eenmaal het ideale werktuig. Het grote scherm, de notch en beeldkwaliteit dragen hier zeker aan bij. Voor sociale doeleinden wint mijn gehavend, haast batterijloos maar reliable iPhone’tje nog steeds. Alle apps en games werken immers altijd perfect, wat ik bij de Motorola helaas niet kan zeggen.

Diederik studeert Marketing aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Hij zet zijn eerste stappen als online redacteur bij Tech & Leven.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *