Van notch naar niks
Op twee jaar tijd zien onze smartphones er plots helemaal anders uit. Van redelijk grote schermranden ging het naar de notch life, en nu is ook dat leven ten einde. Randloze schermen maken voortaan de dienst uit.
Apple was de eerste die twee jaar geleden een ‘notch’ introduceerde op zijn iPhone X (‘x’, ‘10’? Het blijft verwarrend). Vandaag beschikken haast alle nieuwe smartphones over zo’n notch en is het notch life stilaan de standaard. Is het al twee jaar geleden dat je nog een nieuw toestel kocht, dan is de kans echter groot dat je die trend helemaal zal overslaan.
Wie is geen fan?
Iedereen die zo’n notch nog niet kon gebruiken, is vrijwel altijd een tegenstander van het esthetische aspect. Ik was ook zo voor ik de LG G7 kon testen. Twee korte weken later waren mijn bezwaren verdwenen: de ruimte die de notch creëert door je statusmeldingen nog net iets hoger te plaatsen, maakt een groot verschil. LG pakt de notch echt goed aan. Huawei doet dat met de Mate 20 Pro al iets minder goed, maar niettemin krijg je weer een half centimetertje cadeau. Lees meer over de voordelen in mijn review van de G7:
Thank u, next
De notch is nog maar goed en wel ingeburgerd, of de evolutie zet zich al stevig door: de ‘notches’ werden steeds kleiner – tot een druppel bij de OnePlus 6T, Motorola Moto G7 Plus,… – en nu zien we bij de Samsung Galaxy S10-reeks het beroemde/beruchte ‘Infinity O’-display, wat wil zeggen dat Samsung een gat boorde in het scherm en de selfiecamera daar verstopte. Het resultaat is daardoor een asymmetrisch scherm dat er naar mijn mening niet slecht uitziet.
We gingen dus van dikke schermranden naar een notch, naar een gat boren in het scherm. Stevig. De volgende stap, en waar we eigenlijk al lang naartoe willen, ligt voor de hand: volledig randloze schermen – in zekere zin want je moet je toestel toch ergens kunnen vasthouden hé. En die (natte) droom komt weerom iets dichterbij.
OnePlus 7
En wel in de vorm van de nieuwe OnePlus 7; als we de recent gelekte renders (conceptafbeeldingen, red.) mogen geloven toch. Maar wat dan met de selfiecamera? Moeten we terug naar het stenen tijdperk ZONDER SELFIECAMERA??? Maar neen, natuurlijk niet. Er zijn al enkele fabrikanten (voornamelijk chinese) die daar een oplossing voor bedachten.
Ongeveer tegelijk met de opkomst van de notch werkten Oppo en Xiaomi al aan smartphones waarvan de selfiecamera dankzij een minuscuul motortje uit het scherm tevoorschijn komt. Een beetje zoals Energizer doet met zijn nieuwe foons. Blijft natuurlijk de vraag: hoezeer is dat ding bestand tegen zwaar gebruik?

OnePlus is dus duidelijk niet de eerste die deze oplossing bedenkt om tot een volledig randloze smartphone te komen. Waarom haal ik hen dan aan als katalysator voor deze nieuwe trend? Simpelweg omdat zij, van alle fabrikanten die deze techniek (zullen) gebruiken, de bekendste en meest populaire zijn. Als OnePlus erin slaagt om het ietwat vreemde ‘R2D2-armpje’ te laten uitgroeien tot een succes, dan weten we hoe onze toekomstige smartphones er zullen uitzien.
Kapers op de kust
Het is namelijk nog niet helemaal zeker of deze techniek dé oplossing wordt voor een randloos scherm. Er zijn maar liefst twee kapers op de kust: eentje waarbij de hele bovenkant naar boven schuift, als ware het een feature phone van yore, zoals deze Doogee dat deed.
De andere optie is die van een camera die verstopt zit onder je scherm zelf. Daarbij heb je simpelweg een sensor die, wanneer hij niet gebruikt wordt, eruitziet als een normaal, lichtgevend deel van je scherm. Pas wanneer je een foto wil maken, wordt dan duidelijk waar de camera zit.
Wie wint?
Het is nog koffiedik kijken welke aanpak nu zal winnen. De uitschuivers zitten met zorgen over de gebruikvriendelijkheid en dan vooral de duurzaamheid, terwijl de camera-onder-het-scherm nog volop in ontwikkeling zit en we geen zicht hebben op wanneer we een commerciële versie beschikbaar zullen hebben. De variant van de Doogee kunnen we niettemin al meteen uitsluiten wegens onhandig en lelijk en, laat ons eerlijk zijn, eens we de camera onder het scherm kùnnen verstoppen, zal elke fabrikant dat ook gewoon doen.
Conclusie: smartphoneschermen worden steeds randlozer. Voorlopig doen we dat met de tussenoplossing van OnePlus, maar in de nabije toekomst kunnen we dat ook oplossen op een elegante manier. Nog even volhouden dus met dat notch-leventje.