Opinie

De vingerafdruk onder het scherm: blijft het beter bij scifi?

12 november 2018

author:

De vingerafdruk onder het scherm: blijft het beter bij scifi?

Een vingerafdrukscanner verwerkt in het scherm geldt vandaag als het summum van ons technologische kunnen. Terecht, of is het slechts een sluier voor onze ogen, die ons afleidt van het échte droomtoestel?

De coolste, mooiste en simpelweg beste toekomstvisie van hoe een smartphone er ooit zal uitzien, komt wat mij betreft uit ‘Terra Nova’: een normaal uitziend stuk glas dat verandert in een smartphone of tablet wanneer je het gebruikt. Het heeft iets elegant in zijn eenvoud. De toestellen die worden geïntroduceerd in ‘The Expanse’ (link: een bredere kijk op de wetenschap en technologie in de serie) houden vast aan dezelfde principes, met de toevoeging van kleine projecties ter uitbreiding van het scherm. Ik krijg er terstond een warm gemoed van.

Het is niet de scanner, het is de droom die telt

[su_pullquote]Steeds weer denk ik ‘wauw, dit zag ik een jaar geleden niet aankomen.’[/su_pullquote]

De introductie van vingerafdrukscanners in het scherm kent daarom zo’n grote impact: het is een bewijs van wat technisch mogelijk is, en het toont aan dat er nog veel meer zit aan te komen. Het beeld van een vingerafdruk op het scherm gebruiken, is immers iets waar we al naar streven nog voor een gewone scanner goed en wel ingeburgerd was. Denk maar even terug aan alle films en series waar het hoofdpersonage, vaak een spion, zichzelf moet identificeren door zijn vinger op het glas te plaatsen.

De plek waar dat personage zijn vinger moest zetten, was altijd groot en duidelijk aangegeven; het leek niet echt uit te maken waar hij of zij zijn vinger neerpootte, en de ontgrendeling gebeurde in een flits. Ikzelf loop nu al enkele weken rond met de Huawei Mate 20 Pro – in onze contreien de eerste smartphone met een vingerafdrukscanner in het scherm – en mijn bevinding is er eentje van teleurstelling, gemengd met een gretige blik op de toekomst.

De toekomst is morgen

Ja, de slogan luidt natuurlijk ‘The future is now’, maar kijken we naar de vingerafdrukscanner van de Mate, dan kunnen we niet anders dan besluiten dat het vandaag misschien nog wat kort dag is. De nauwkeurigheid en snelheid van de scanner zijn indrukwekkend in zo’n futuristisch gebruik, maar gezien het geld dat je neertelt, mag je wat ons betreft verwachten dat het toestel je prestaties bezorgt van de bovenste plank.

[su_pullquote align=”right”]Denk maar even terug aan alle films en series waar het hoofdpersonage, vaak een spion, zichzelf moet identificeren door zijn vinger op het glas te plaatsen[/su_pullquote]

De scanner is daarvoor net iets te vaak wat onhandig in gebruik. Je moet hard genoeg op het scherm drukken, je mag je vinger niet te snel opheffen, je vinger mag absoluut niet vochtig zijn en voor mijn eeltige gitaristenvingers zijn vaak meerdere pogingen vereist. Problemen die je met een fysieke scanner tegenwoordig nog maar zelden zal ondervinden.

Maakt dat de scanner een frustrerend stuk schroot? Absoluut niet. Er zijn nog wat kinderziektes, maar de scanner gebruiken, maakt me steeds een beetje gelukkig. Steeds weer denk ik ‘wauw, dit zag ik een jaar geleden niet aankomen.’ En terwijl de nauwkeurigheid nog wat werk nodig heeft, belooft de toekomstvisie van Huawei alvast heel veel goeds voor zijn volgende vlaggenschip (de P30 Pro?).

Bikkelharde concurrentie

Maar in die toekomstvisie krijgen ze wellicht heel wat concurrentie. Apple en Samsung liggen al op de loer. OnePlus was amper twee weken later met zijn eigen smartphone met vingerafdrukscanner in het glas. Als we bepaalde bronnen mogen geloven, zal het echter Samsung zijn dat volgend jaar het sterkst zal terugslaan (plooibare schermen zelfs nog buiten beschouwing gelaten): het ziet er immers naar uit dat de volgende Galaxy (S10?) een scherm zal bezitten dat in zijn volledigheid dienst doet als vingerafdrukscanner. Je zou je vinger eender waar kunnen zetten om te ontgrendelen. De droom nog wat dichterbij? Het zou ontzettend straf zijn, en wel hierdoor:

Zoals Jerry duidelijk maakt in zijn filmpje, is een vingerafdrukscanner (onder het scherm of waar dan ook) niet veel meer dan een camerasensor. Die zit verborgen onder het AMOLED-scherm, maakt een foto van je vingerafdruk en zet die informatie om naar een formule die het aftoetst aan de opgeslagen gegevens om zo je toestel te ontgrendelen. Dat betekent dat, ervan uitgaande dat Samsung voor zijn volgende vlaggenschip gelijkaardige technologie zou gebruiken, ze het hele scherm moeten uitrusten met een camerasensor.

Dat zorgt ervoor dat het een hele uitdaging wordt – en een kostelijke grap bovendien – om hun droombeeld door te zetten. Een scherm waarbij je zomaar, eender waar, je vinger kan neerzetten en je smartphone wordt bevrijd: het is alleszins mijn droom en de enige reden waarom we enthousiast zouden zijn voor een vingerafdrukscanner onder het scherm. Wat zou anders het nut zijn? Zoveel plek neemt de scanner niet in aan de achterkant van een toestel, en onder het scherm is hij even handig. Het idee van Sony om de ontgrendelaar in de aan/uit-knop te steken, was overigens ook een goed plan.

Wat willen we écht?

[su_pullquote align=”left”]Wil je het echt pragmatisch aanpakken, dan maak je van de hele achterkant een vingerafdrukscanner[/su_pullquote]

Waarom zijn we dan zo naarstig op zoek naar een vingerafdrukscanner die verwerkt is in ons scherm? Omdat het er cool uitziet, uiteraard. Maar evenzeer omdat we dan situaties kunnen vermijden waarbij we de hele achterkant van ons toestel moeten afgaan om de scanner te vinden. Omdat we dan niet heel de tijd over de cameralenzen wrijven en ze besmeuren (ik kijk naar de Samsung Galaxy S8…). Omdat we dan eender waar een vinger kunnen neerpoten en we ons toestel meteen kunnen bezigen. (Even terzijde: wil je het echt pragmatisch aanpakken, dan maak je van de hele achterkant een vingerafdrukscanner, maar dat is natuurlijk niet zo cool als je vinger op het scherm zetten, nietwaar?)

Met andere woorden: wat we echt willen, is onze smartphone opnemen en meteen kunnen gebruiken. Of dat nu komt door een scanner in het scherm, op de achterkant, aan de zijkant of omdat het ganse toestel één grote scanner is, dat maakt niet uit. Het zou een (veilige) stap dichter bij de échte droom zijn – vingerafdrukscanners zijn maar een tussenstap. Nee, de échte droom is een futuristisch toestel zoals we ze zien in ‘The Expanse’ of ‘Terra Nova’. En waarom zou het niet mogelijk zijn? Pakweg tien jaar geleden was een smartphone zoals we die vandaag kennen eveneens een waanzinnige fata morgana. Mijn nerdhartje zwelt alvast op voor wat we nog zullen zien verschijnen. 

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Reacties
  1. Marinus Buts

    vingerafdrukscanner; ik heb altijd een argwaan voor dit gegeven gehad en blijf dit hebben. Wat als je je vinger verbrandt, kan je dan nog aan de gegevens? Kan je toestel nog ontgrendelt worden? Geef mij maar een eenvoudige code.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *