Opinie

De volgende iPhone: een naamsvoorspelling

24 oktober 2018

author:

De volgende iPhone: een naamsvoorspelling

De jongens van Apple doen regelmatig iets speciaals. Ofwel tonen ze ‘grote moed’ en vervangen ze de aansluiting voor hoofdtelefoons, ofwel doen ze eens zot met de naamgeving. Wij voorspellen alvast hoe de volgende iPhone zal heten.

Naamspelletjes zijn ontzettend populair en ook in techland komen ze steeds vaker terug. Een gokje wagen hoe het volgende Android besturingssysteem zal heten? Persoonlijk ben ik grote fan van Android Quiche – al gaat het dan meer om een hoofdschotel (of voorgerechtje?) dan om een dessert. Maar verdorie, we hebben stilaan recht op een maagvullend besturingssysteem in plaats van steeds maar die tussendoortjes!

iPhone XXXS MAX

Ook bij Apple keert het spelletje ondertussen jaarlijks terug. ‘Wat wordt de naam van de volgende iPhone?’ De speculatie is al bezig en ook wij willen het spelletje meespelen. Bij technologiewebsite The Verge doen ze alvast een mooie poging. Ze halen zelf ‘iPhone Panther’ aan (naar hoe ze hun macOS namen geven), ‘iPhone Pro’ en ‘iPhone Air’ (naar de naamgeving van hun tablets) en ‘iPhone Y’ of ‘Z’ (als ze dan toch kiezen voor letters, kunnen ze evengoed het alfabet verder afgaan, zo luidt de redenering). Zelf voel ik echter meer voor de ‘iPhone II’-suggestie.

Maar vooraleer ik uitleg waarom, nog een kleine opmerking naar iedereen die mij erop aanspreekt als ik de huidige generatie toestellen uitspreek als de /ajfoon iks/: terwijl je het moet uitspreken als de ‘iPhone Ten’, zet de ‘X’ nu eenmaal aan tot het lezen van een letter, eerder dan een Romeins getal. Toegegeven, iPhone Tien/Ten klinkt beter, maar met de nieuwe lettersoep is het helemaal om zeep. ‘iPhone XS’ lees je toch als een ‘extra small’ exemplaar? De ‘XR’ lees je toch niet als ‘Tien R’? Ik word er hoorndol van.

iPhone II

Beeld je dan eens in wat ik zou doen met een ‘iPhone II’. Is het dan de iPhone 2? Er is nooit een ‘2’ geweest, dus het zou nog niet eens zo gek zijn. Maar wat dan met zij die het lezen als de iPhone 11? Of nog erger, wat met zij die net als ik niet meteen denken aan Romeinse getallen? De ‘iPhone ie ie’ is dan het gevolg. Pandemonium is het gevolg. Mensen die in de winkel toekomen, er niet veel van kennen en aan de verkoper vragen ‘welke moet ik nu kopen?’ Verkopers die op het randje van huilen staan en moeten toegeven dat ze het ook niet meer weten.

Google speelt elk jaar een naamspelletje met de fans, maar Apple speelt het op een hoger niveau. Zo’n hoog niveau zelfs dat je bijna astronaut moet zijn om de mop nog te snappen. Wat Google gaat doen eens het alfabet uitgeput is, is natuurlijk ook nog afwachten. Misschien werken ze wel toe naar een model als dat van Microsoft met hun ‘10, het laatste besturingssysteem ooit’. Zolang ze maar niet de toer van Apple opgaan.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *