Reviews

Roccat Vulcan 100 AIMO review: beauty & brains

17 maart 2019

author:

Roccat Vulcan 100 AIMO review: beauty & brains

Wie een mechanisch toetsenbord wil, denkt waarschijnlijk niet aan Roccat. Een spijtige zaak, want dit klavier is een pareltje.

Zoals een mechanisch toetsenbord tikt, tikt het nergens. Wie me een beetje kent, weet dat ik een zwak heb voor mechanical switches. Als fervent tech-blogger en dagelijks bezoeker van subreddit /r/mechanicalkeyboards, was het een kwestie van tijd vooraleer de eerste recensie van een mechanisch klavier op Tech & Leven verscheen.

Vandaag op de pijnbank, de Roccat Vulcan. De Vulcan-lineup omvat drie uitvoeringen: de Vulcan 80 (129 euro), 100 (149 euro) en 120 (169 euro) AIMO. Wij gaan aan de slag met de Vulcan 100 AIMO, die komt met RGB-verlichting maar zonder magnetische polssteun. Hoewel Roccat al een decennium lang gamingapparatuur ontwikkelt, wordt het zelden vernoemd in hardwarelijstjes. Kan de Vulcan het Duitse merk een boost in populariteit geven? We testten het toetsenbord op zijn Nielson’s: op beauty en brains.

Beauty

Het oog wil ook wat, moet Roccat gedacht hebben. De Vulcan is met voorsprong het mooiste toetsenbord dat al van hun band rolde. Het toetsenbord is niet alleen vrij compact (deels door het ontbreken van macrotoetsen), het is ook amper 3,1 cm hoog. Daarom wordt het ook wel een ‘low-profile’ keyboard genoemd. Het klavier is vervaardigd uit plastic, met aan de bovenkant een geborstelde aluminiumpraat. Achteraan het bord is hij voorzien van een gevlochten USB-kabel. Wat het bord een unieke look verschaft, zijn de transparante toetsvoetjes. Zo kan je niet alleen pochen dat je tokkelt op een mechanische switch, ook de RGB-underglow zorgt voor een kleurrijk lichtfestijn.

Want zoals haast elk gamingkeyboard, is de Vulcan 100 AIMO uitgerust met RGB-verlichting. Die functioneert prima, maar er zijn duidelijk minder configuraties voorhanden dan bij bijvoorbeeld Corsair en Razer. Bovendien hapert (of crasht) de verlichting vaak, waardoor we soms de software moesten heropstarten. Gelukkig gebeurde dit niet frequent, maar voor de RGB-fashionist is dit ongetwijfeld een streep door de rekening. Ook is het jammer dat de mediatoetsen rechtsbovenaan enkel voorzien zijn van witte backlight, wat botst met de rest van het design.

De keycaps zijn glad en buigen lichtjes naar binnen. Wie geen fan is van deze toetsdoppen, kan ze vervangen door andere Cherry MX-keycaps (ondanks dat dit geen Cherry MX-switches zijn).  Het lettertype op de keycaps oogt verder professioneel, in tegenstelling tot de vele schreeuwerige, gaming-fonts die andere fabrikanten verkiezen.

Brains

Naar het voorbeeld van Logitech en Razer, wil Roccat een zakcentje uitsparen door eigen mechanische schakelaars te voorzien. De feel van de Roccat Titan-switches zijn erg vergelijkbaar met Cherry MX Browns: tactiel, maar niet echt clicky. Persoonlijk vind ik ze erg fijn aanvoelen – net zoals hun tegenhanger bij Cherry – maar het is jammer dat je niet de keuze krijgt tussen verschillende schakelaars. Niet iedereen heeft immers dezelfde voorkeur.

Rechtsbovenaan zijn drie mediatoetsen voorzien: een demp-, volume- en lichteffectknop. Druk je op één van deze laatste twee toetsen, kan je respectievelijk het volume of de RGB-verlichting fijnstellen met de draaitoets ernaast. Dit is eenvoudig en intuïtief, hoewel ik liever een andere selectie aan mediatoetsen had gezien. Macrotoetsen ontbreken, hoewel dat voor mij geen nadeel is. Niet alleen gebruik ik ze zelden tot nooit, maar het zorgt ook voor een compacter formaat. Wie toch macro’s wil instellen, kan dat door een combinatie van de Easy Shift[+]-knop met een andere toets.

De software is erg gebruiksvriendelijk. Je kan er onder meer macrotoetsen configureren, RGB-verlichting finetunen of sound feedback toevoegen wanneer je op een toets drukt. Deel je de Vulcan met andere mensen? Dan kan je meerdere profielen instellen. Vier van die profielen kan je gemakkelijk activeren met toetsen op het bord, zonder dat je de software hoeft te openen. Al bij al zijn de mogelijkheden niet uitgebreid, maar dat verwachten we ook niet bij een toetsenbord.

We trekken een (fictief) puntje af, omdat er geen USB-poort (of USB-passthrough) aanwezig is. Ook had ik graag een ingebouwde headphone & mic jack gezien. Hoewel die configuratie eerder schaars is, is het een gemakkelijke oplossing om de kabelwirwar op je bureau te beperken.

Conclusie

De Roccat Vulcan 100 AIMO is een geweldig low-profile toetsenbord, mét beauty en de brains. Hij ziet er niet alleen geweldig uit, het is ook een plezier om op te tikken. Moet jij hem aanschaffen? Dat hangt ervan af, want met zijn adviesprijs van 149 euro is het prijsetiket niet van de poes. Wie graag zijn polsen rust, betaalt nog eens twintig euro meer voor de Vulcan 120 AIMO met magnetische polssteun in de doos.

Ons advies: De Roccat Vulcan 100 AIMO is niet voor iedereen, omwille van zijn hoge prijs. Wie design hoog in het vaandel draagt en daar graag een centje meer voor betaalt, zal veel plezier beleven aan de Roccat 100 AIMO.

Content marketeer doorheen de week, gamer en tech-blogger in het weekend. Thomas heeft een voorliefde voor e-sports, mechanische toetsenborden en Nintendo, maar printers zijn het kwaad in het kwadraat. Door de invloed van Jens is hij stilaan in een grammar nazi aan het muteren.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *