Opinie

Waarom ik geen tablet meer gebruik

16 augustus 2019

author:

Waarom ik geen tablet meer gebruik

De gouden tijd voor tablets ligt al even achter ons. De verkoop daalt sterk, maar toch ken ik persoonlijk nog mensen die een nieuw toestel kopen. Zijn zij gek, of ben ik het probleem?

De tabletverkoop daalt jaar na jaar. In februari van dit jaar berekende CCD dat de totale verkoop daalde met 11,4 miljoen stuks, naar 173,8 miljoen. Een cijfer dat, wat mij betreft, nog steeds hoog ligt voor het steeds beperkter nut van de toestellen. 

Ook in mijn eigen omgeving hoor ik nog steeds dat mensen uitkijken naar een nieuwe tablet. Het zijn voornamelijk Apple-gebruikers die een nieuwe tablet overwegen, maar zelfs Samsung-tablets kennen blijkbaar nog een aantrekkingskracht – ondanks dat ik al jaren roep dat Android geen geschikt OS is om te gebruiken buiten smartphones (en velen doen dat met mij)!

Smartphones groeiden op

Mensen die een iPad Pro kopen, kan ik nog enigszins begrijpen. Hetzelfde geldt voor de Surface-gebruikers: dat zijn, kleine, draagbare én handige toestellen die computerfunctionaliteit bieden. Maar voor de kleinere iPads en Android-tablets is wat mij betreft geen geldig excuus meer te vinden.

Smartphoneschermen zijn tegenwoordig groot genoeg om voldoende comfort te bieden tijdens het beperkte werk dat je erop zou doen. Vorige week nog, op bezoek bij de ontwikkelaarsconferentie van Huawei, zag ik een journalist van het Algemeen Dagblad een nieuwsstuk typen op zijn smartphone. Geen ideaal scenario, zo zei hij zelf, maar on the go een valabel alternatief voor een laptop.

Netflix (en andere streamingdiensten) zijn eveneens voldoende te waarderen op de 6+-inchschermen van vandaag. Op een toestel met een schermgrootte van minder dan 5 inch (ik kijk naar een iPhone SE) is dat wat krampachtig, maar op een moderne smartphone is dat al lang geen onaangenaam probleem meer.

Wie kan (of wil) ze nog gebruiken?

Tablets boden vroeger extra rekenkracht en grote schermen, maar die argumenten vallen vandaag grotendeels weg. Voor de weinige zaken die ik, indien nodig, niet op mijn gsm kan of wil doen, is er desnoods nog een laptop in de buurt – ook die zijn vandaag vaak draagbaar genoeg om mee te nemen zonder er een chronisch rugprobleem aan over te houden. Batterijgewijs zijn ze ook vaak goed genoeg.

De use cases voor tablets raken dus stilaan op. Nochtans was ik zelf ooit een voorstander van (zelfs slechte) tablets. 95% van mijn bachelorproef schreef ik bijvoorbeeld op een Windows Surface RT. Het vaak verguisde toestel was dakzij zijn cloudintegratie alles wat ik nodig had in mijn studententijd.

Een leerkracht zou een tablet ook nog kunnen gebruiken, zoals Sam enkele weken geleden aantoonde, maar ook daar kan je al discussiëren of het nu een veelzijdige tablet was of een kleine computer. 

De digitale leerkracht: een maand lang met een Lenovo Yogabook C930

De vergeetput in

Met name voor Android-toestellen lijkt de tablet een medium dat zijn tijd ver voorbij is: koop een klein, draagbaar toetsenbordje voor je smartphone en je geniet van zowat alle voordelen die de tablet kan/kon bieden. Een claim die ik ooit nog wel eens hard zal maken. 

De houdbaarheidsdatum van het eens zo beloftevolle toestel is overschreden, tenzij je een iPad Pro of Surface gebruikt in een professionele context. Ik daag alle lezers uit om mij van het tegendeel te overtuigen, maar ik wens ze er veel succes mee. Die iPad Mini 2 blijft ondertussen waar hij is: ergens in een kast, verstopt onder katteneten en verschillende lagen stof.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *