Verdieping

Waarom Netflix populaire series annuleert (en ermee wegkomt)

9 oktober 2019

author:

Waarom Netflix populaire series annuleert (en ermee wegkomt)

Een serie die populair is, heeft een lang leven in het vooruitzicht. Dat is de logica, maar toch wordt ze niet altijd gevolgd, zeker niet in deze Netflix-tijden. Hoe komt dat?

‘Thuis’ gaat al ettelijke jaren mee, ‘Familie’ ook. Het zijn ouderwetse, erg traditionele series die ons een perspectief geven op onze dagelijkse realiteit en issues die spelen in de maatschappij. Series als ‘Friends’ en ‘How I Met Your Mother’ kregen respectievelijk tien en negen jaargangen voor ze ermee ophielden. Populaire series leken altijd een lang leven beschoren, maar die logica gaat niet langer op.

Vroeger werd een serie geschrapt als het welletjes was geweest (zoals bij Friends: hoeveel extra avonturen konden ze nog beleven in hun koffiehuis?) – of als de serie simpelweg zijn succes kwijt was. Recent werden op Netflix echter populaire series als ‘The OA’ en ‘Travelers’ weggevaagd, ondanks een grote schare trouwe en enthousiaste fans. 

Meerwaarde zonder waarde

Het lijkt tegenstrijdig: een serie die een meerwaarde is voor een streamingplatform plotseling en onherroepelijk beëindigen, daar schrik je toch alleen maar fans mee af? 

Apple TV+: nóg een Netflix-concurrent?

Het antwoord is uiteraard niet eenvoudig. Naast de concurrentie van onder meer Apple en de nieuwe Disney-gedreven streamingdienst – waartegen Netflix zichzelf moet differentiëren met originele series en films – speelt mee dat de dienst steeds meer grote, ‘oude’ series verliest die fungeerden als publiekstrekkers. Bij Netflix kon je terecht voor bestaande series als Friends en HIMYM, aangevuld met eigen producten.

Die markt is echter helemaal opengebroken met het toenemende aantal diensten. Licenties voor bestaande series worden duurder en vaak zelfs helemaal onbeschikbaar – Disney wilt zijn eigen producten begrijpelijkerwijze exclusief zélf kunnen aanbieden. 

Een hit, of anders…

Dat maakt dat Netflix veel minder ruimte krijgt om te experimenteren met series die minder zijn dan een regelrechte hit. Van zodra een serie het ‘gewoon goed’ doet, wordt deze al gezien als een mogelijke verliespost. De norm is duidelijk: lokt een serie geen nieuwe abonnees, dan moet die verdwijnen.

Netflix durfde vroeger meer te investeren in nicheproducten, maar die tijd lijkt stilaan voorbij. Door de opkomst van de vele concurrenten wordt het steeds moeilijker om zijn vernieuwende imago van wij-zijn-geen-traditionele-televisiezender vol te houden. Netflix wordt als het ware gedwongen om zich toch meer in de traditionele businessmodellen van televisiezenders in te voegen.

Openingsbeeld: via Pexels

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *