Overig

Tech-tip: zo verwijder je voorgeïnstalleerde Windows-apps

2 februari 2020

author:

Tech-tip: zo verwijder je voorgeïnstalleerde Windows-apps

Net een nieuwe computer gekocht? Of is het tijd voor de jaarlijkse, digitale schoonmaak? Maak meteen komaf met alle rommel die Microsoft op je computer pre-installeert. Tijd voor wat technische hocus pocus!

Microsoft en fabrikanten zetten maar al te graag voorgeïnstalleerde software op computers. Denk daarbij aan Bing Maps, Video Editor of MSN Financiën. Het is niet alleen bijzonder moeilijk om deze applicaties te verwijderen, vaak voegen ze ook weinig meerwaarde toe. Waarom zou je deze apps gebruiken als je op het internet betere alternatieven vindt? Wanneer is de laatste keer dat je iemand hoorde zeggen: “Laat met dat even Bingen”?

De reden waarom Microsoft en fabrikanten jouw computer besmeuren met bloatware, is simpel: ze verdienen er geld mee. Ze hebben natuurlijk liever dat je hun eigen services gebruikt. Microsoft kan dat geld trouwens goed gebruiken, want nog steeds kan je Windows 10 gratis verkrijgen. Ja, hélemaal gratis. Je hoeft zelfs geen oudere versie van Windows te hebben, om dat nadien te updaten.

Software verwijderen

Om die hardnekkige bloatware te verwijderen, duiken we in Powershell. Rinkelt dat geen belletje? PowerShell is een soort interface in Windows, waar je commando’s aan het besturingssysteem geeft via tekstopdrachten. Een soort DOS-omgeving, dus. Het ziet er allemaal wat technisch uit, maar als je de commando’s kent, is het helemaal zo moeilijk niet.

Druk met je rechtermuis op ‘Start’ en kies in het menu ‘Windows Powershell (Admin)’. Voer daarna ‘Get-AppxPackage’ in. Er komt een lijst te voorschijn met alle apps, die op je computer geïnstalleerd zijn. In deze lange lijst kies je de apps die je wil verwijderen. Neem een stuk papier (of tekstverwerkingsprogramma) en noteer de namen die naast ‘PackageFullName’ staan. Om ze nadien te verwijderen, tik je telkens het commando ‘Remove-AppxPackage X’ in. In plaats van X, vul je de referentienaam van de applicatie in die je wilt verwijderen.

Disclaimer: sommige apps, zoals Edge en Cortana, kan je zelfs met deze methode niet verwijderen.

 

Content marketeer doorheen de week, gamer en tech-blogger in het weekend. Thomas heeft een voorliefde voor e-sports, mechanische toetsenborden en Nintendo, maar printers zijn het kwaad in het kwadraat. Door de invloed van Jens is hij stilaan in een grammar nazi aan het muteren.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *