Welke nieuwe Motorola Moto G is jouw ideale keuze?
Motorola lanceerde onlangs de nieuwste iteraties in zijn populaire G-reeks. Wij zetten deze prijsbrekers aan het werk en zochten uit welke de beste keuze is. Het resultaat was onverwacht.
Wie een smartphone koopt, doet dat met een uitgebreid eisenpakket. We proberen zoveel mogelijk voor voor ons vooraf vastgelegde budget te krijgen, maar dat is niet altijd zo makkelijk. Voor de toestellen uit het onderste segment (tot 300 euro) moet je altijd compromissen sluiten; het komt erop aan om het beste compromis te vinden dat aansluit bij jouw specifieke wensen en noden.
Motorola speelt daar al jarenlang op in als geen ander. Het lanceerde destijds zijn Moto G-reeks als prijsbreker die middelmatige specificaties aanbood aan een interessant prijspunt. Vandaag krijgt het concurrentie van heel wat andere Chinese concurrenten, maar houdt het niettemin goed stand.
De prijs is in de loop der jaren wel gestegen, maar dat compenseert Motorola (deels) door nieuwe varianten te lanceren aan het oude prijspunt (200 euro) met gewoonweg nog meer compromissen – gecompenseerd door enkele fascinerende goedmakers.
G staat voor gamma
Motorola gaat kijken waar het nog wat kantjes kan bijschaven om de prijs te drukken en in de plaats geeft het dan iets anders dat de aandacht trekt. Eén voorbeeld in het huidige gamma: de G7 Power. De camera-opstelling van dit toestel is minder aantrekkelijk dan die van de ‘gewone’ G7. Die laatste vertoont op dat vlak veel meer gelijkenissen met de G7 Plus (via de links kan je de specs zelf vergelijken bij GSMArena).
[su_pullquote align=”right”]Het zou zonde zijn om ze niet ten volle tegen elkaar uit te spelen. Alsof je de sleutels van een Formule 1-bolide krijgt aangereikt en daar vriendelijk voor bedankt[/su_pullquote]
De G7 Power heeft, zoals zijn naam doet vermoeden, wel een veel grotere batterij dan zijn tegenhangers: 5.000 mAh ten opzichte van 3.000 bij de twee anderen. De G7 Plus heeft ten slotte dan weer de beste processor van de drie, al is de winst marginaal. De Plus laat zich vooral opmerken door zijn betere grafische chip. Verder zijn de verschillen qua design amper te merken; de Power is net iets dikker dan de andere twee.
Je merkt het: Motorola probeert voor iederéén een geschikt pakket aan specificaties te voorzien, aangepast aan jouw budget. Dat merk je ook aan de prijs: de Power vind je voor ongeveer 200 euro, de G7 doorgaans voor 250 euro en de Plus leunt aan tegen de 300 euro – de prijzen schommelen sterk afhankelijk van waar en wanneer je ze opzoekt. Kijk dus goed rond als je eentje in huis wilt halen.
Benchmarks zijn overbodig, of toch niet?
Normaal gesproken ben ik geen fan van benchmarks. Het heeft veel te maken met alle sjoemeltests die de voorbije jaren in het nieuws zijn geweest: auto’s, strijkijzers, zelfs smartphones (*kuch* OnePlus *kuch*) worden voorbereid op de ideale testomstandigheden waar de benchmarkproeven aan worden onderworpen. Het is daardoor perfect mogelijk om ervoor te zorgen dat je smartphone de beste is in de benchmarks, maar dat het in het dagelijkse leven veel van zijn pluimen verliest. Daarom: geen benchmarks voor mij. (Noot: Thomas is bijvoorbeeld wel voorstander – we gunnen elkaar onze filosofie.)
[su_pullquote]Motorola probeert voor iederéén een geschikt pakket aan specificaties te voorzien, aangepast aan jouw budget[/su_pullquote]
Voor de G7-toestellen wou ik echter een uitzondering maken. We hadden de G7 Power en de G7 Plus naast elkaar op onze tafel, het zou zonde zijn om ze niet ten volle tegen elkaar uit te spelen. Alsof je de sleutels van een Formule 1-bolide krijgt aangereikt en daar vriendelijk voor bedankt.
Onze vermoedens werden bevestigd: de chipsets verschillen niet veel qua rekenkracht (een snapdragon 632 bij de Power tegenover een 636 bij de Plus). Dat liet zich merken in de benchmarks die nagaan hoe de toestellen scoren voor alledaagse taken: een beetje scrollen, webpagina’s laden, een beetje tekstverwerking,… Er was eigenlijk geen merkbaar verschil.
Wat wel een groot verschil maakt, is de grafische chip. Zelf ben ik nooit veel bezig met de echt grafische dingen – ik speel mijn spelletjes evengoed gepixeleerd (“shame! shame!”) – dus ik verschoot toen ik de resultaten zag: de Plus doet het zo maar eventjes (letterlijk) dubbel zo goed als de Power. Hier verdient de Plus zijn geld; ben je op zoek naar een grafische patser, dan wint de Plus voor jou het pleit.
Dagelijks gebruik
Maar zoals ik al zei: benchmarks zeggen niets over hoe je het toestel dagelijks gebruikt. Om te weten te komen of de Plus zijn 100 extra euro’s waard is, gaven we beide toestellen daarom in handen van Cynthia. Zij verwacht van een smartphone geen spectaculaire dingen. “Een smartphone is een functioneel gadget dat gewoon moet werken,” zegt ze. “Al is een goede camera natuurlijk wel een mooie plus.” Enfin, een gewone gebruiker met één specifieke eis. Kortom: het doelpubliek dat Motorola voor ogen heeft.
Software en beleving
Motorola staat gekend om zijn sobere implementatie van Android. Steeds vaker zien we evenwel dat ze toch hun eigen ideetjes gaan invoegen. Zo zijn er de ‘Moto-acties’ waarmee je via snelkoppelingen (bijvoorbeeld je gsm twee keer omdraaien) meteen naar je camera kan gaan. Handige toevoegingen die enkele kliks kunnen besparen. “Het lukt niet altijd van de eerste keer, maar eens je het wat gewend bent, is het wel tof. De ervaring loopt gelijk bij beide toestellen.”
[su_pullquote align=”right”]Benchmarks zeggen niets over hoe je het toestel dagelijks gebruikt[/su_pullquote]
Wel een verschil tussen beide toestellen: ze beschikken beiden over een standby-scherm dat activeert wanneer de sensor beweging opmerkt in de buurt. Je krijgt dan onder meer te zien of en welke notificaties je hebt. “Bij de Plus ging dat scherm veel sneller aan, waardoor mijn aandacht veel vaker werd getrokken – ook als dat niet nodig was.” De Power heeft dit veel minder; wat Cynthia betreft, is dat aangenamer zelfs al zegt dat iets over de gevoeligheid van de sensor.
Minpuntje aan de software van beide toestellen: de functieknoppen onderaan je scherm kan je niet omwisselen. We gebruiken allebei al jaren de omgekeerde combinatie (naar Chinees model, waarbij de terugknop helemaal rechts zit) en dat leidde meermaals tot verwarring. Een kleine ingreep om die toch wisselbaar te maken zou in dit geval een groot verschil maken.
Nog een laatste, kleine plus: “Als je regelmatig dezelfde meldingen wegveegt, zal Moto je vragen of je deze meldingen wilt blijven zien of niet. Erg handig voor wie minder afleiding in zijn leven wilt.”
Scherm
Het prijsverschil merk je niet in de beleving, maar het komt wel duidelijk terug in het scherm. “Mijn eerste reactie bij het scherm van de Plus was: Wow! Mooie, heldere kleuren, geweldige kijkhoek,… Dan was de overstap naar de Power een serieuze stap terug.” Motorola laat je kiezen hoe gesatureerd de kleuren mogen zijn, maar op geen enkele instelling komt de Power in de buurt van de Plus. Een duidelijk voordeel voor die laatste.
Batterij
Het grote verkoopspraatje van de Power is uiteraard de batterij. Motorola richt zich op mensen die het beu zijn om elke avond hun toestel te moeten opladen. Het verschil bedraagt ‘slechts’ 2.000 mAh, maar in dagelijks gebruik is het verschil exponentieel.
“De eerste dagen van mijn test duurde het tot laat in de namiddag vooraleer mijn batterij zijn ‘100%’ losliet. Die avond ging ik slapen met nog 80% over. Na vier dagen laadde ik hem ‘s avonds voor het eerst op – maar met nog 25% over had ik er gerust nog een dag bij kunnen doen. Een batterij die het vijf dagen uithoudt met normaal gebruik en zelfs vele YouTube-filmpjes overleeft… Ik had er nog nooit van gehoord.”
De Plus doet het in vergelijking heel wat minder: deze zal je wel elke dag moeten opladen als je een vlijtige gebruiker bent.
Camera
De camera is zo’n typische plek waar compromissen worden gesloten. Mensen sluiten een compromis bij de notaris, of op café met een pintje dabei; de Motorola’s doen het in de camera. En hoewel de Power het zeker niet slecht doet, wint de Plus ook hier het pleit. De belangrijkste reden daarvoor is niet de aperture die kleiner is bij de Plus, maar we vermoeden dat het simpelweg de extra camera is.
[su_pullquote]Het verschil bedraagt ‘slechts’ 2.000 mAh, maar in dagelijks gebruik is het verschil exponentieel[/su_pullquote]
Dat tweede exemplaar heeft namelijk een grote impact op het dieptezicht. Terwijl de Power best wel degelijke kiekjes aflevert, merk je dat alles even (on)scherp is. Bij de Plus krijg je veel meer diepte. Het resultaat is een foto met meer detail voor je onderwerp en een kunstzinniger effect.
“Toch mag je de Power niet zomaar afschrijven. Voor dit budget heeft hij zeker voldoende te bieden om een doordeweekse gebruiker tevreden te houden. Kijk eerder naar de Plus als je regelmatig foto’s bij weinig licht wil maken; daar komt deze meer tot zijn recht.”
Toestel
Qua processorkracht reageren beide toestellen zoals verwacht: “Ik merkte nooit echt een prestatieverschil tussen beide toestellen. Alles ging even vlot en snel. Ze hadden zelfs exact dezelfde moeilijkheden: schakelen tussen apps leverde regelmatig haperingen op, apps zoals whatsapp laden op een rare manier (wisselen tussen gesprekken toont bijvoorbeeld soms de achtergrond van het thuisscherm, in het ‘vernaculair’ beter gekend als ‘flashen’) en de terugknop sluit soms ongewild een app af.”
De vingerafdrukscanner bij beide toestellen werkt eveneens even goed. Op het vlak van hardware zijn de enige echte verschillen de grootte van de notch – “Ja, ik vind het wel handig dat je bovenaan geen plaats meer verliest aan statussymbolen” – en de dikte van de toestellen. De Power is, dankzij de grote batterij, een gezellig dikkerdje, terwijl je met de Plus een groot, elegant toestel in handen hebt.
Power of Plus?
Er staat heel wat op het spel: een verschil van 100 euro is voor de meesten voldoende om toch die review extra te doorgronden. Op café zijn dat zeker 50 pintjes. Is het nu écht nodig om ze neer te leggen als je een goede smartphone in huis wilt halen? Zoals steeds het geval in deze prijscategorie krijg je een genuanceerd antwoord.
[su_pullquote align=”right”]De Power is, dankzij de grote batterij, een gezellig dikkerdje, terwijl je met de Plus een groot, elegant toestel in handen hebt[/su_pullquote]
“De Plus is zeker zijn geld waard. De schermkwaliteit, de cameraprestaties,… Wil je die extra grafische rekenkracht dan kan je best investeren in de Plus. Maar: de fantastische batterij van de Power heeft me weten charmeren. Voor een smartphone die aan dit prijspunt bijna even goed is als zijn duurdere broertje, mét zo’n monsterbatterij, kan je niet anders dan smelten.”
De enigszins verrassende conclusie van dit artikel: voor ons is de Motorola Moto G7 Power vandaag de beste koop in het G-gamma. Prijs/kwaliteit-gewijs kom je hier nooit bedrogen uit. Het hangt natuurlijk af van je eigen prioriteiten, maar wij kiezen resoluut voor de Power.