Xiaomi Mi Band 3: wat krijg je voor je (weinige) geld?
Het Chinese Xiaomi belooft de wereld in je handen (en op je pols) te leggen voor amper een zakcent. Na de Mi A2 Lite gingen we na of dat ook lukt met de Mi Band 3.
Bij de ‘officiële’ lancering van Xiaomi in de Benelux werden we hartelijk ontvangen in de Amsterdamse haven. We kregen een uitgebreide inleiding in het merk, de producten en de bedrijfsfilosofie. Meteen werd duidelijk dat het xiaomi menens is om dat àndere Chinese merk (dat momenteel in woelige wateren verkeert) het vuur aan de schenen te leggen.
Bij het afscheid (en voor we, ik geef het toe, een pintje gingen pakken in de binnenstad) kregen we een geschenk mee. Xiaomi gaf iedere aanwezige gast een kleinigheid mee naar huis in de vorm van een gadget. Tussen de opties bevonden zich bluetoothspeakers, powerbanks en… de Xiaomi Mi band 3.
Klein geschenk
Ik ben altijd al een makkelijke prooi geweest voor draagbare technologie. Laptops, horloges, smartwatches, stappentellers, gameboys, Switches,… Velen passeerden de revue. Van de Mi Band en zijn prijs/kwaliteitverhouding had ik bovendien al veel goeds gehoord. Het gold voor sommigen als de exponent van hoe Xiaomi zichzelf profileerde: uitstekende producten aan een bodemprijs (zie link hierboven voor een ruimer beeld van wat we hiermee bedoelen).
Daarnaast kreeg ik van Thomas onlangs nog de vraag of de Mi Band, gezien zijn lage prijs, weleens een geschikt (verjaardags)cadeau zou kunnen zijn om iemand te schenken. De prijs doet een weldenkend Vlaming vermoeden van niet, dus zocht ik het even uit. Voor Thomas en Vlaamsdenkendheid.
Vorm
De vormfactor van het gadget is klein en elegant. Ooit deed ik een massatest van fitnesstrackers; toestelletjes van 70 tot 300 euro versierden wekenlang mijn pols. De Mi Band past eigenlijk perfect in het midden van die range, ondanks zijn eigenlijk prijs van 30 euro. Als je het merk niet kent en er een Fitbit-stickertje op zou plakken, zou het je niet verbazen als je je portemonnee richting de 100 euro zou moeten dirigeren.

De bouwkwaliteit is erg stevig, het scherm is fantastisch – zowel qua helderheid als op vlak van aanrakingen. In direct zonlicht kan het soms moeilijk zijn om alles duidelijk af te lezen, maar verder past de achtergrondverlichting zich mooi aan aan de omstandigheden. In het pikdonker word je nooit verblind. De ‘drukknop’ (het is een capacitief vingerhoudertje dat je terugstuurt naar het beginscherm) werkt wonderwel, er zijn geen haperingen te bespeuren en het toestelletje beweegt vlot doorheen de verschillende menu’s.
Het siliconenbandje voelt bovendien erg zacht aan, schuurt nooit op de huid en over het algemeen zal je maar amper merken dat je iets om je pols draagt. Het enige nadeel: de hartslagsensor werd ingebouwd in een plastic omhulsel dat soms nogal scherp aanvoelt op de pols. Op de duurzaamheid is er verder weinig tot niets aan te merken: na bijna drie maanden intensief gebruik zie je op enkele vegen op het scherm na zelfs geen enkel gebruiksspoor.
Functionaliteit
Richt je het schermpje naar je toe, dan springt het automatisch aan. Je krijgt dan het uur te zien en hoeveel stappen je al hebt gezet (samen met een kleine voortgangsbalk om het visueel te maken). Swipe je over het scherm, dan doorblader je enkele menu’s die telkens beschikken over submenu’s: het stappenscherm beschikt over een submenu dat de kilometers aangeeft, de meldingen kan je doorbladeren, bij meer opties kan je een timer selecteren, de Band op stille modus zetten, je telefoon zoeken (door hem te laten bellen),…
De meldingen werken ook goed, al zal je niet voor alles een melding op je pols willen ontvangen. Het ding vibreert namelijk nogal hard (en voor mijn mails krijg ik om één of andere reden dubbele meldingen) en dat kan storen – bovendien trekt het je batterij leeg.
Met de verbinding heb ik overigens nooit last gehad, wat in mijn geval uitzonderlijk is voor een bluetoothgadget. Als ik de Band niet droeg, maakte hij bij thuiskomst meteen toch weer contact. Geen enkele keer moest ik zoeken naar verbinding. Het nadeel hieraan: op mijn smartphone stond steeds een melding tussen mijn notificaties om aan te geven of de Band al dan niet verbonden was. Ja, dat kan je verbergen, maar nog handiger zou zijn als je die gewoon kon wegswipen wanneer je hem niet draagt. Maar dat ligt natuurlijk meer aan Android.

App
Alle gegevens die de Band opvangt, worden mooi en overzichtelijk bijgehouden – en weergegeven – in de app. In eerste instantie lijkt me dit erg accuraat – al merkte ik voor onder meer mijn stappen toch een merkbaar verschil met de stappen die mijn smartphone op dagelijkse basis meet.
De Band geeft er minder weer dan de smartphone (terwijl dit logisch gezien andersom zou moeten zijn) en ik heb een flauw vermoeden dat mijn gsm dichter bij het juiste aantal zit. Voor de slaaptracking krijg ik het gevoel dat de Band het wel erg goed doet. De resultaten lopen gelijk met degene die ik hiervoor kreeg uit mijn Withings-horloge.
De synchronisatie tussen app en Band duurt wel even. Andere toestellen synchroniseren tussendoor uit zichzelf al eens, maar de Band doet dat slechts sporadisch, of wanneer je de app opent. Daardoor kan het soms voorvallen dat er redelijk wat data moet worden uitgewisseld voor je echt met de app uit de voeten kan.
Nog een leuke gimmick: wil je gaan lopen of fietsen, dan kan je via de app een sessie starten. Je Band dient dan voornamelijk als hartslagmeter, terwijl de gps van je smartphone wordt gebruikt om de andere elementen te berekenen. Je krijgt zo een erg complete berekening en verwerking van je sessie dankzij een gadget van amper 30 euro. Stellen dat de Band weinig meer is dan een aanvullende sensor voor je smartphone is dan weer te kort door de bocht.
Conclusie
Maakt Xiaomi zijn belofte waar? Wat mij betreft wel. Voor een luttele 30 euro haal je een fitnesstracker in huis die met gemak de vergelijking doorstaat met modellen die tot vier keer duurder zijn. Hij is eleganter, steviger en gewoonweg beter dan vele modellen die ik in het verleden al kon testen. Als je zoals Thomas van plan bent er eentje cadeau te geven aan een familielid dat niet erg bezig is met technologie, maar toch een goede tracker wilt, dan is deze Mi Band 3 de ideale keuze.
Goede, elegante bouwkwaliteit, veel gebruiksopties en een batterij die het makkelijk drie weken volhoudt. Voor 30 euro hoeft het niet meer te zijn. Weet wel dat er binnenkort een vierde generatie zit aan te komen!